«Σημαντικές οι παρεμβάσεις του ΤΕΕ στην καύση RDF»

Δήλωσε η Νάνσυ Καπούλα και κατηγόρησε τον Δήμο ότι παραπληροφορεί

Στο θέμα της καύσης του RDF, στους ελέγχους που απαιτήθηκαν, σε συνεργασία με άλλους επιστημονικούς φορείς, στη διευρυμένη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για το θέμα και στην αντίδραση στα σχέδια της Δημοτικής Αρχής Βόλου, που παραπληροφορεί τους Βολιώτες για την μονάδα παραγωγής αναφέρθηκε η πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Μαγνησίας Νάνσυ Καπούλα, στην εκδήλωση κοπής της Πρωτοχρονιάτικης πίτας,που φιλοξενήθηκε στο Ergon Showground στον πολυχώρο Τσαλαπάτα.

Η πρόεδρος του ΤΕΕ έδωσε έμφαση στις επενδύσεις που χάνονται στη χώρα μας, λόγω της πολυπλοκότητας των εγκρίσεων στη χωροθέτηση, γιατί οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες του Δημοσίου εγκρίνουν σταδιακά και σύμφωνα με το δικό τους θεσμικό πλαίσιο την εκάστοτε πρόταση. «Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι σε μία χώρα όπου πλήττεται από την κρίση είναι μάταιο να ελπίζουμε σε προσέλκυση επενδύσεων αν δεν έχουμε σαφές θεσμικό πλαίσιο χρήσεων γης, θεσμοθέτηση αναπτυξιακών ζωνών και επιτέλους τη θέσπιση των ειδικών χωροταξικών πλαισίων του υπερκείμενου σχεδιασμού», δήλωσε η πρόεδρος του ΤΕΕ.

«Οι πρώτοι που αντιδράσαμε»
Σύμφωνα με την κ. Καπούλα, η κοινή παρέμβαση σε συνεργασία για τους γιατρούς, τους δικηγόρους, τους φαρμακοποιούς και την Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία, σχετικά με το ευαίσθητο θέμα της καύσης του RDF, συντέλεσε στο να διεξαχθούν άμεσα έλεγχοι εκείνη την περίοδο ενώ πραγματοποιήθηκε στο χώρο του ΤΕΕ το διευρυμένο συμβούλιο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, όπου κατατέθηκαν στα πλαίσια ενός γόνιμου διαλόγου, οι απόψεις των φορέων και των πολιτών.
«Ταυτόχρονα ήμασταν οι πρώτοι που αντιδράσαμε στη δημιουργία μονάδας παραγωγής RDF από τη δημοτική αρχή Βόλου, η οποία ουσιαστικά λειτουργεί εις βάρος της ανακύκλωσης, και παραπληροφορεί τους κατοίκους του Βόλου, ως προς τους στόχους και την σκοπιμότητά της», δήλωσε η κ. Καπούλα.

Κάνοντας απολογισμό των δράσεων του ΤΕΕ τοπικά, η πρόεδρος τόνισε ότι οι μηχανικοί βρέθηκαν αντιμέτωποι με πολλές αλλαγές και θεσμοθετήσεις νέων όρων και κανόνων, όπως η ανάρτηση των δασικών χαρτών, οι οποίοι δημιούργησαν πλείστα όσα προβλήματα στους ιδιοκτήτες, λόγω των ασαφειών στο νόμο και τα οπoία κλήθηκαν οι μηχανικοί να επιλύσουν. Η κ. Καπούλα δήλωσε ότι η υλοποίηση των δασικών χαρτών δε διαφαίνεται να είναι άμεση και είναι σαφώς ένα ανυπέρβλητο εμπόδιο στην παρούσα φάση για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, ενώ χαρακτήρισε θετική την έναρξη της διαδικασίας κτηματογράφησης στους Δήμους Ζαγοράς – Μουρεσίου και Νοτίου Πηλίου.

Αλλάζει όψη κεντρικό
κληροδότημα στην Ιάσονος

Σύμφωνα με την πρόεδρο του ΤΕΕ, με πρωτοβουλία του διοικητή του Νοσοκομείου Ματθ. Δραμητινού το ΤΕΕ Μαγνησίας συνδράμει εθελοντικά σε θέματα όπως η ενεργειακή αναβάθμιση του Νοσοκομείου Βόλου και ο εξωραϊσμός των κληροδοτημάτων του. «Ήδη τις επόμενες μέρες μετά από τις συντονισμένες ενέργειες των διοικήσεων του Νοσοκομείου Βόλου και του ΤΕΕ Μαγνησίας σε συνεργασία με την URBANACT θα αλλάξει η όψη των κτιρίων επί των οδών Κ. Καρτάλη και Ιάσονος που αποτελούν ένα από τα πιο κεντρικά σημεία της πόλης και επί χρόνια παρουσιάζουν μια εικόνα υποβάθμισης. Αποδεικνύουμε με αυτό τον τρόπο και οι δύο πλευρές πως παρά την δύσκολη οικονομική συγκυρία η θέληση για προσφορά στην πόλη είναι ισχυρότερη και μπορεί να οδηγήσει σε ευέλικτες και εφικτές λύσεις», δήλωσε η κ. Καπούλα.

Κλείνοντας την αναφορά της στις παρεμβάσεις και την εθελοντική προσφορά της Διοίκησης του ΤΕΕ Μαγνησίας και μηχανικών στην τοπική κοινωνία έκανε ιδιαίτερη μνεία στη συνεργασία που ξεκίνησε για πρώτη φορά με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας και την Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Βόλου. Όπως είπε, στόχος του ΤΕΕ για το νέο έτος, είναι να παραδώσει τον οδηγό για τη δημιουργία ειδικών ασφαλών διαδρομών των μαθητών όπου θα καταγραφούν τα μικρά αλλά και μεγάλα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι μαθητές κατά την πρόσβασή τους στο σχολείο και καθιστούν τις διαδρομές επικίνδυνες.

Δεν υπάρχει συνεργασία με το Δήμο
Η πρόεδρος του ΤΕΕ είπε ότι δεν θα αναφερθεί στα θέματα της δημοτικής αρχής Βόλου και της συνεργασίας που δεν υπάρχει, προσθέτοντας ότι όσες φορές παρενέβη, σύμφωνα με το θεσμικό του ρόλο σε θέματα της πόλης, επιβεβαιώθηκε με τον πιο επίσημο τρόπο. «Οι όποιες διαφωνίες υπήρξαν από την πλευρά του Δήμου Βόλου, κάμφθηκαν στο τέλος ακολουθώντας την άποψη του ΤΕΕ, αφού όμως η πόλη είχε μετατραπεί σε πεδίο αντιπαλότητας και πολλές φορές σε πεδίο μάχης», ήταν η δήλωση του προέδρου του ΤΕΕ.
Για τα κλαδικά θέματα των μηχανικών η πρόεδρος του ΤΕΕ τόνισε ότι μετά από επίπονες προσπάθειες η Διοίκηση κατάφερε να καταργήσει ουσιαστικά την προσκόμιση ασφαλιστική ενημερότητας των μηχανικών από τη διαδικασία έκδοσης των οικοδομικών αδειών, ενώ κατατέθηκαν προστάσεις στην ΕΔΑ ΘΕΣΣ, για να ξεπεραστούν τα προβλήματα που προκύπτουν με τη διαδικασία έγκρισης των μελετών για τις εσωτερικές εγκαταστάσεις του φυσικού αερίου.

Ποιοι παραβρέθηκαν
Στην εκδήλωση του ΤΕΕ Μαγνησίας παραβρέθηκαν ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ.κ. Ιγνάτιος, οι βουλευτές Αλ. Μεϊκόπουλος, Μ. Μπαλλής, Χρ. Μπουκώρος και Κ. Στεργίου, οι πρώην υφυπουργοί Ζέτα Μακρή και Μαρίνα Χρυσοβελώνη, ο πρώην βουλευτής Π. Μαρκάκης, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Βορείων ΣποράδωνΔωροθέα Κολυνδρίνη, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Γ. Καλτσογιάννης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Γρ. Ιγγλέσης, Γ. Κίτσος, Θαν. Λιούπης, Κ. Χαλέβας και Β. Χατζόπουλος, οι δήμαρχοι Αλμυρύ Δ, Εσεριδης και Ζαγοράς – Μουρεσίου Παν. Κουτσάφτης, η επικεφαλής της «Επιλογής Ευθύνης» Νατάσα Οικονόμου και οι δημοτικοί σύμβουλοι Ιάσ. Αποστολάκης, Κ. Γαργάλας, Φωτεινή Κοκκινάκη, Νικ. Στοϊκος και Τέλης Δουλόπουλος.

Εκ μέρους των Σωμάτων Ασφαλείας παραβρέθηκαν οι υποστράτηγος Γιάννηης Τόλιας περιφερειακός αστυνομικός διευθυντής, Βασίλης Μακρογιαννάκης αστυνομικός διευθυντής Μαγνησίας και Βαγγέλης Λιακόπουλος, υποδιοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου.

Επίσης παραβρέθηκαν οι πρώην πρόεδροι του ΤΕΕ Ευάγγελος Σταυρινός, Ηλίας Ξηρακιάς, Γιάννης Πρίντζος και Σωκράτης Αναγνώστου, οι πρώην δήμαρχοι Βόλου Κυρ. Μήτρου και Π. Σκοτινιώτης και η τέως δήμαρχος Δήμου Ρήγα Φεραίου κ. Ελένη Λαΐτσου.

Τα πολιτικά κόμματα εκπροσώπησαν οι Κ. Βογιατζής συντονιστής της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ, Δήμος Νταόπουλος πρόεδρος της ΝΟΔΕ και Δημ. Βαΐτσης, πρόεδρος της ΔΗΜΤΟ Βόλου και ο γραμματέας της Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Σακκόπουλος.

Τους φορείς της Μαγνησίας εκπροσώπησαν οι Τέλης Μπασδάνης, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Μαγνησίας, Ευθύμης Τσάμης, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, Χρ. Στρατηγόπουλος Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου, Γιάννης Κόνσουλας Πρόεδρος Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Λάρισας, Κώστας Ματσιόλης Πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας, Γιώργος Χρηστάκης εκπρόσωπος Οικονομικού Επιμελητηρίου, Τίνα Κλάρα Πρόεδρος Οδοντιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, Ματθαίος Δραμητινός Πρόεδρος Νοσοκομείου Βόλου, Παναγιώτης Γιόλας πρόεδρος Αστικού ΚΤΕΛ Βόλου και Απόστολος Οντόπουλος Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.