SOS των εργαζομένων ΟΤΑ για κλείσιμο δομών

Μικρή η συμμετοχή για πολλοστή φορά στην απεργία

SOS εκπέμπουν οι εργαζόμενοι στο Δήμο Βόλου για το κλείσιμο δομών όπως οι Παιδικοί Σταθμοί και την τύχη των συναδέλφων τους, όπως τονίστηκε στην συγκέντρωση για την 24ωρη απεργία που προκήρυξε η ΠΟΕ-ΟΤΑ, με μικρή συμμετοχή στο Δήμο Βόλου και συγκέντρωση στο Μεταξουργείο.
Σ’ αυτή την απεργιακή κινητοποίηση το θέμα αιχμής είναι οι Παιδικοί Σταθμοί, χωρίς να υποτιμούνται τα άλλα θέματα, διότι με την τροπολογία που πάει να περάσει το υπουργείο Παιδείας, ουσιαστικά παίρνονται τα προνήπια από τους Παιδικούς Σταθμούς και πάνε όλα στο Δημόσιο.
«Εμείς είμαστε κάθετα αντίθετοι σ’ αυτό και για να μπορέσουν να καλυφθούν όλες οι οικογένειες λέμε τα προνήπια να πηγαίνουν και στους Παιδικούς Σταθμούς και στο Δημόσιο και κάθε γονιός να κάνει την επιλογή του, για να μπορούν να καλυφθούν και όλες οι θέσεις», δήλωσε η πρόεδρος των εργαζομένων τους ΟΤΑ Μαγνησίας Θάλεια Στάχτου.

Η πρόεδρος προειδοποίησε ότι αν υπογραφεί αυτός ο νόμος θα απολυθούν όλοι οι συμβασιούχοι (ΕΣΠΑ, οκταμηνίτες, διμηνίτες συμβασιούχοι) και θα υπάρχει πρόβλημα με το ένα τρίτο των εργαζομένων που είναι νηπιαγωγοί. Η ίδια είπε ότι αν γίνει αυτό πάμε για κλείσιμο του ενός τρίτου των δομών στο Δήμο Βόλου, που αναγνωρίζονται από την κοινωνία για το παιδαγωγικό και κοινωνικό τους έργο.
Από την άλλη είναι γνωστό ότι το Δημόσιο σε μια περίοδο κρίσης δεν διαθέτει τις ανάλογες υποδομές, ούτε το προσωπικό για να σηκώσει τέτοιο βάρος, ενώ οι Δήμοι που διαθέτουν εκπαιδευτικούς, θα τους απαξιώσει και θα τους οδηγήσει σε γραμματειακή δουλειά, αν δεν απολυθούν.

Σήμερα, ημέρα απεργίας αρκετοί Παιδικοί Σταθμοί του Δήμου δεν λειτούργησαν, ενώ άλλοι υπολειτούργησαν με ελάχιστα τμήματα.
Οι εργαζόμενοι στους Δήμους ζητούν ακόμη να πληρωθούν όλοι οι συμβασιούχοι, συλλογικές συμβάσεις για τους αορίστου χρόνου, όπως υπογράφηκε για πρώτη φορά μετά το 2009 για τους μόνιμους.

Η συγκέντρωση των εργαζομένων στο Μεταξουργείο ήταν και συμβολική, αφενός διότι στον ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ ανήκουν οι εργαζόμενοι των παιδικών σταθμών, αφετέρου υπήρχαν και εργαζόμενοι στην οδό Καραμπατζάκη. Η Θάλεια Στάχτου είπε ότι οι δημοτικοί υπάλληλοι εκτελούν εντολές και όταν υπάρχει διαμάχη με πολίτες πρέπει να κάθονται και να περιμένουν, να μην εμπλέκονται και να κάνουν τη δουλειά τους και μόνο.

Η Ευγενία Παπαδοπούλου της ΔΑΣ ΟΤΑ δήλωσε ότι η χαμηλή συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία δεν πτοεί τους συνδικαλιστές που συμπαρίστανται στους εργαζόμενους. Θέση της ΔΑΣ ΟΤΑ είναι δωρεάν 12χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση, τα παιδιά μέχρι δύο μέχρι τέσσερα χρονών να πηγαίνουν σε όλους τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, όλα τα παιδιά να μπουν σε Παιδικούς Σταθμούς και κανένας εργαζόμενος να μην απολυθεί.

Συμμετοχή κυρίως από Παιδικούς Σταθμούς
Η συμμετοχή είναι ελάχιστη, εκτός από τους Παιδικούς Σταθμούς, που οι εργαζόμενοι απήργησαν σε ποσοστό 70%. Στις υπόλοιπες υπηρεσίες μικρή η συμμετοχή και είναι ένα πρόβλημα που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, πολύ περισσότερο όταν αφορά και τους συμβασιούχους που είναι απλήρωτοι και δυσκολεύονται και απεργήσουν.
Η πρόεδρος του ΟΤΑ τόνισε ότι ίσως πρέπει να βρεθούν άλλοι τρόποι κινητοποιήσεων αι τόνισε ότι οι εργαζόμενοι στο Δήμο έχουν περιοριστεί στο χώρο του και απεργεί μόνο όταν το πρόβλημα φθάνει σ’ αυτόν.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.