Στ. Πιτσιόρλας: Επανεκκίνηση της βιομηχανίας και ζωή στις ΒΙ.ΠΕ.

Στο Βόλο ο υφυπουργός Οικονομίας για τη συνέλευση των βιομηχάνων

Το γεγονός ότι το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει επανεκκίνηση της βιομηχανίας στη χώρα και θα δοθεί ζωή στις Βιομηχανικές Περιοχές, μεταξύ των οποίων και του Βόλου, επισήμανε από το βήμα της γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Κεντρικής Ελλάδος, ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας, που εκτίμησε ότι με το νέο τοπία που διαμορφώνεται μετά την συμφωνία στο Eurogroup, δεν θ’ αργήσει ο επαναπατρισμός των Ελληνικών επιχειρήσεων που μεταφέρθηκαν στο εξωτερικό και η εγκατάσταση πολλών ξένων επιχειρήσεων στην Ελλάδα.

Ο υφυπουργός τόνισε ότι ρισκόμαστε σε μια πολύ σημαντική στιγμή και ενδιαφέρουσα για τη χώρα, μετά τη συμφωνία στο Eurogroup. Περνάμε πια σε άλλη περίοδο, αφήνουμε πίσω μας τα χρόνια της μεγάλες κρίσης και μπαίνουμε σε μια περίοδο που θα πρέπει να θεμελιώσουμε το νέο αναπτυξιακό και παραγωγικό μοντέλο της χώρας.
Σ’ αυτή την προσπάθεια απαιτείται η συνεργασία όλων των κοινωνικών παραγόντων και των δυνάμεων που συμμετέχουν στην παραγωγική διαδικασία και πρέπει να συνεισφέρουν όλοι ο καθένας από τη σκοπιά και με τον τρόπο του, επισήμανε.

«Εμείς ως κυβέρνηση δίνουμε μεγάλη σημασία στην εκ νέου ανάπτυξη της βιομηχανίας στη χώρας. Θεωρούμε ότι από τη βιομηχανία κυρίως εξαρτάται η παραγωγική ανασυγκρότηση, η αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος της ανεργίας και η αύξηση των αποδοχών των εργαζομένων. Δεν μπορούμε να στηριζόμαστε μόνο στον τουρισμό που είναι μια μεγάλη πηγή εσόδων για τη χώρα, αλλά χωρία να έχουμε αναπτύξει την παραγωγική μας ικανότητα ως χώρα δεν θα πάμε μακριά».
Δίνουμε μεγάλη έμφαση και θα πάρουμε πολλά μέτρα για να αναζωογονηθεί η βιομηχανική παραγωγή στην Ελλάδα, είπε ο υφυπουργός, που πρόσθεσε ότι αυτό το νόημα έχει η παρουσία του στην εκδήλωση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδας.

Σχέδιο για τις Βιομηχανικές ζώνες
Ο κ. Πιτσιόρλας επισκέφθηκε την Α’ ΒΙ.ΠΕ. Βόλου και συναντήθηκε με το Διοικητικό Συμβούλιο της Βιομηχανικής Περιοχής και δήλωσε ότι δίνεται μεγάλη έμφαση στην ανάπτυξη των Βιομηχανικών Περιοχών, ώστε η βιομηχανία να αναπτυχθεί σε οργανωμένες ζώνες και όχι άναρχα. ‘Ένα από τα πράτα θέματα που απασχολούν το υπουργείο είναι ένα σχέδιο για τις Βιομηχανικές ζώνες της χώρας

Ομαλοποιήθηκαν αναπτυξιακός και ΕΣΠΑ
Ο υφυπουργός τόνισε ότι θα απαιτηθούν κίνητρα και βοήθειες από Ευρωπαϊκά προγράμματα και τον αναπτυξιακό νόμο και συμπλήρωσε ότι ιδιαίτερα στον αναπτυξιακό νόμο και στο ΕΣΠΑ παρατηρήθηκαν προβλήματα καθυστερήσεων, που οφείλονται στο νοσηρό καθεστώς που παρέλαβε η κυβέρνηση από προηγούμενα χρόνια. «Το υπουργείο μας ακόμη πληρώνει έργα που είχαν ενταχθεί στον αναπτυξιακό του 2004 ου ήταν χιλιάδες και είχαν ενταχθεί χωρίς να υπάρχουν πόροι για να πληρωθούν, υπηρεσίες που δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στη δουλειά τους και που αντιμετώπιζαν την καχυποψία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα διαφθοράς. Υποχρεωθήκαμε να χρησιμοποιήσουμε ένα πληροφοριακό σύστημα εξαιρετικά απαιτητικό γι’ αυτούς τους λόγους και όλα αυτά για ένα πρώτο διάστημα μας καθήλωσαν και οδήγησαν σε μεγάλες καθυστερήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Πιτσιόρλα, η κατάσταση έχει ομαλοποιηθεί πλέον και τα πράγματα τρέχουν με κανονικούς και γρήγορους ρυθμούς και πλέον οι επιχειρήσεις θα δουν πλέον μια διαφορετική εικόνα του αναπτυξιακού και του ΕΣΠΑ.
Αναφορικά με τα έργα του ΕΣΠΑ, σημείωσε ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός έργων που έχουν ενταχθεί και υπάρχει δυσκολία στην υλοποίηση λόγω των αδυναμιών που έχουν οι διοικητικές υπηρεσίες των υπουργείων, των περιφερειών και των δήμων. Όπως είπε με το θέμα αυτό ασχολούνται στο υπουργείο, προσπαθούν να βρουν λύση και διαβεβαίωσε ότι σύντομα θα βρεθεί και θ’ αρχίσουν να υλοποιούνται σημαντικά έργα από το ΕΣΠΑ.

Η επόμενη μέρα
Ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης επισήμανε ότι όλο το βάρος έπεσε στην έξοδο από τα μνημόνια, κάτι που υποχρέωση την κυβέρνηση να κάνει συμφωνίες, συμβιβασμούς και αν ασχοληθεί κατά κύριο λόγο με τα ζητήματα που έθεταν οι δανειστές και οι εταίροι. «Το γεγονός ότι ολοκληρώθηκε με επιτυχία αυτή η διαπραγμάτευση, είναι πάρα πολύ σημαντικό. Σημαντική είναι ακόμη η συμφωνία που πετύχαμε για το χρέος, διότι αυτό θα αντανακλαστεί στο εισόδημα των εργαζομένων και στα περιθώρια που θα έχουμε για να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις», τόνισε.

Ο κ. Πιτσόρλας εξήγησε ότι αυτά που θα χρειαστεί να πληρώσουμε για να ικανοποιούμε τις δανειακές ανάγκες θα είναι πολύ λίγα σε σχέση με αυτά που φανταζόμασταν μέχρι σήμερα. Όπως είπε, η συμφωνία που πετύχαμε μας ανοίγει μεγάλα περιθώρια. «Τα βήματα που κάναμε όλα αυτά τα χρόνια, η προσαρμογή που πετύχαμε, το γεγονός ότι η οικονομία αρχίζει πια και ανεβαίνει, όπως δείχνουν όλοι οι δείκτες, μας δημιουργεί την αισιοδοξία ότι από δω και μπρος και θ’ αρχίσουμε από τον προϋπολογισμό του 2019, τα πρώτα μέτρα, θα μπορούμε να είμαστε πιο θετικοί στα αιτήματα που διατυπώνουν οι παραγωγικές τάξεις».

Επαναπατρισμός επιχειρήσεων
Ο κ. Πιτσιόρλας είπε ότι προσπάθεια του υπουργείου είναι και να επιτρέψουν Ελληνικές επιχειρήσεις που μεταφέρθηκαν στο εξωτερικό και να έρθουν στην Ελλάδα πολλές νέες.
«Το 2016 και 2017, ιδιαίτερα πέρυσι, υπήρξαν πολλές σημαντικές επενδύσεις στην Ελλάδα από ξένα κεφάλαια. Το 2017 φτάσαμε σε ύψος ρεκόρ σε ποσοστό του ΑΕΠ στις άμεσες ξένες επενδύσεις, όπως φτάσαμε και σε ύψος ρεκόρ στις εξαγωγές. Αυτά είναι δείγματα που μας πείθουν ότι μπροστά μας έχουμε μια περίοδο που όχι μόνο θα επιστρέψουν επιχειρήσεις Ελληνικές, αλλά θα εγκατασταθούν και πολλές ξένες επιχειρήσεις στην Ελλάδα», ήταν η δήλωση του υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Η συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 23 Ιουνίου 2018, η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των μελών του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Κεντρικής Ελλάδος,στην Αίθουσα ERGONSHOWGROUND, στο Συγκρότημα Τσαλαπάτα.
Των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης προήδρευσε ο κ. Ευάγγελος Γκιζελής, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας GIZELISROBOTICSABEE,ενώ χρέη Γενικού Γραμματέα εκτέλεσε η καΠένυΤσαούτου, εκπρόσωπος της Εταιρείας ΕΨΑ ΑE.

Το Πρόγραμμα της Κλειστής Γενικής Συνέλευσης περιελάμβανε τις παρουσιάσεις του Απολογισμού Έργου του Συνδέσμου για το 2017 από το Γενικό Γραμματέα Δ.Σ. του ΣΒΘΚΕ, κ. Λουκά Παπαχαραλάμπουςτης εταιρείας ELIKONTRANSPORT,του Οικονομικού Απολογισμού 2017 και του Προϋπολογισμού 2018 από τον Ταμία Δ.Σ. κ. Εμμανουήλ Ευσταθίου της εταιρείας ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕ, και της έκθεσης της Εξελεγκτικής Επιτροπής, η οποία αναγνώστηκε από τον κ. Σπυρίδωνα Τσαμίτα της εταιρείας ΛΑΤΟΜΠΕΤΟΝ Ε.Ε.

Η Ανοικτή Γενική Συνέλευση ξεκίνησε με το χαιρετισμό του Προέδρου της Γενικής Συνέλευσης κ. Ευάγγελου Γκιζελή και το χαιρετισμό του Εκτελεστικού Αντιπροέδρου ΣΕΒ κ. Κωνσταντίνου Μπίτσιου. Στη συνέχεια, ακολούθησε η ομιλία της Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου κας Ελένης Κολιοπούλου.
Μετά το πέρας της ομιλίας της Προέδρου, ακολούθησε η παρουσίαση των Επιτυχημένων Δράσεων των Εταιρειών ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ και KNAUFAQUAPANELαπό τους κ.κ. Χαράλαμπο Χαραλαμπίδη (Σύμβουλο Επενδύσεων και Ανάπτυξης ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ) και Νικόλαο Χρυσοχού (Διευθυντή Εργοστασίου KNAUFAQUAPANEL) αντίστοιχα.
Οι εργασίες της Ανοικτής Γενικής Συνέλευσης ολοκληρώθηκαν με την ομιλία του επίσημουπροσκεκλημένουομιλητή, κ Στέργιου Πιτσιόρλα, Υφυπουργού Οικονομίας & Ανάπτυξης.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Μάκης Μπαλλής, της Ν.Δ. Χρ. Μπουκώρος, η πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας Μαρίνα Χρυσοβελώνη, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, η αντιπεριφερειάτρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Καλτσογιάννης, ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας Νίκος Ντίτορας, ο διοικητής της 1ης Στρατιάς αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Θεσσαλίας, υποστράτηγος Γιάννης Τόλιας, ο αστυνομικός διευθυντής Μαγνησίας Βασίλης Μαρκογιαννάκης, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γιώργος Πετράκος, ο πρόεδρος της ΓΣΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς, εκπρόσωποι τοπικών επιστημονικών και παραγωγικών φορέων και πολλά μέλη του Συνδέσμου Βιομηχανιών.

Ακολούθησε δεξίωση στον υπαίθριο χώρο του ERGONSHOWGROUNDτου συγκροτήματος Τσαλαπάτα.
Η πραγματοποίηση της εκδήλωσης έγινε με την ευγενική χορηγία των εξής εταιριών:

Μεγάλοι Χορηγοί
• ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ-ΟΜΙΛΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ LafargeHolcim,
• ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ΑΕ,
Χορηγοί
• ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΪΑ ΑΕ,
• ΒΙΟΣΕΡ ΑΕ,
• ΜΥΛΟΙ ΛΟΥΛΗ ΑΕ,
• ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ
• ΚΟΛΙΟΠΟΥΛΟΣ Β.Α. ΑΕ- ΠΑΚΟ,
• EDENRED
• GALENICA AE,
• SOVEL ΑΕ,
• VODAFONE ΠΑΝΑΦΟΝ ΑΕ,
• ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ,
• ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΪΑ ΑΤΑΛΑΝΤΗΣ ΑΕ,
• ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ & ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΑΕ -ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ,
• ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ,
• ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕ,
• ICAPGROUPAE,
• ELIKON TRANSPORT – ΠΑΠΑΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ ΛΟΥΚΑΣ
• ΒΙΟΛΑΝΤΑ ΑΕ,
• ΧΑΡΤΟΠΟΙΪΑ ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ ΑΕ
• ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ – ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ ΟΕ -EMTECO
• ΠΑΠΑΔΙΟΧΟΣ ΑΒΕΕ,
Χορηγοί Δεξίωσης
• ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ Ν. ΑΓΧΙΑΛΟΥ – Η ΔΗΜΗΤΡΑ,
• ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ ΑΕ,
• ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ ΑΕ-ARGOWINE,
• ΒΙΟΛΑΝΤΑ ΑΕ,
• ΒΡΥΣΣΑΣ ΑΕ
• ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΪΑ ΑΤΑΛΑΝΤΗΣ ΑΕ,
• ΕΨΑ ΑΕ,
• ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ Δ. & ΣΙΑ ΟΕ,
Χορηγοί Επικοινωνίας
• STAR Κεντρικής Ελλάδος
• Όμιλος Καρεκλίδη
• TRT
• Ράδιο ΒΕΡΑ

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.