Στα Πευκάκια οριοθετείται η νέα επένδυση υγροποιημένου φυσικού αερίου

Στόχος των επενδυτών να έρθει το πρώτο καράβι τον Μάρτιο του 2023

Ενεργειακό κόμβο στα Βαλκάνια αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης θέλει να καταστήσει το λιμάνι του Βόλου ο αμερικανικών συμφερόντων παγκόσμιος κολοσσός πετρελαιοειδών ExxonMobil, ο οποίος σε σύμπραξη με την Meditarranean Gas θα επενδύσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για την δημιουργία Μονάδας FSRU- υγροποιημένου φυσικού αερίου. Η θέση που οριοθετείται η επένδυση είναι στα Πευκάκια, ενώ στόχος της εταιρείας είναι να ξεκινήσει την λειτουργία της το Μάρτιο του 2023.

 

Η επένδυση αυτή “αγκαλιάστηκε” από τον Δήμο Βόλου, με τον Δήμαρχο να διοργανώνει εκείνος την παρουσίαση της επένδυσης στην αίθουσα του δημαρχείου Βόλου. Ο Αχ. Μπέος τόνισε στο καλωσόρισμά του ότι “πρόκειται για μια επένδυση που μας κερδίζει. Η δημοτική αρχή είναι θετική και θα συνδράμει στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της για να γίνει η επένδυση. Περιμένουμε τα περιβαλλοντικά στοιχεία του έργου, τη μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων”. Ο Αχ. Μπέος υποστήριξε  πως οι επενδυτές τον έχουν πείσει μετά από μια σειρά συζητήσεων ότι έχουν ως προτεραιότητα το περιβάλλον, που είναι και δική του προτεραιότητα, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Για ένα σημαντικό έργο για το λιμάνι του Βόλου και την ευρύτερη περιοχή, έκανε λόγο ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΒ κ. Σωκράτης Αναγνώστου επισημαίνοντας ότι “πρόκειται για μια μεγάλη επένδυση που θα καταστήσει τον Βόλο ενεργειακό κόμβο, θα βοηθήσει τη βιομηχανία, θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας”, ενώ συμπλήρωσε πως η Ελλάδα έχει ανάγκη από πλουραλιστικούς ενεργειακούς παρόχους.

Ο κ. Αναγνώστου τόνισε πως το εν λόγω έργο δεν θα επηρεάσει τη δραστηριότητα του λιμανιού και θα λειτουργήσει προς όφελος για το λιμάνι.  Ανέφερε ότι αναμένεται η αδειοδότηση από την ΡΑΕ κι έπειτα θα πρέπει να γίνει και η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των εταιρειών μίλησαν για τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Βόλου, που μπορεί να γίνει κόμβος της νότιας Ευρώπης, των Βαλκανίων και των χωρών της Μεσογείου.

Ο εκπρόσωπος της Exxon Mobil κ. Blake Blackwell τόνισε πως η επένδυση υγροποιημένου φυσικού αερίου στον Βόλο μπορεί να μετασχηματίσει το ενεργειακό τοπίο στην Ελλάδα και όχι μόνο, ενώ αναφέρθηκε στις δραστηριότητες της μεγάλης εταιρείας ενέργειας.

Ο Manager Director της Mediterranean Gas κ. Θεόδωρος Θεοδωρόπουλος τόνισε πως η επένδυση αυτή οριοθετείται από την εταιρεία για την περιοχή “Πευκάκια” και σημείωσε πως δεν πρόκειται να “ενοχλήσει” τον ιδιώτη- επενδυτή που θα αναλάβει το λιμάνι του Βόλου, αντίθετα θα προσδώσει περαιτέρω αξία η επένδυση στο λιμάνι.

Ανέφερε ότι θα δημιουργηθούν πάνω από 600 θέσεις εργασίας, ότι θα μπορεί να τροφοδοτείται με ενέργεια η βιομηχανία, τα πλοία, αλλά και να γίνει ο Βόλος κόμβος τροφοδοσίας για τα Βαλκάνια, αλλά και τα ελληνικά νησιά.

Υποστήριξε πως η βιομηχανία του Βόλου θα μπορεί να παίρνει φθηνή ενέργεια και τόνισε πως η επένδυση δεν θα έχει καμία περιβαλλοντική επίπτωση.

“Έχουμε ξεκινήσει την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και στοχεύουμε τον Μάρτιο του 2023 να λειτουργούμε και να φτάσει το πρώτο πλοίο στο λιμάνι του Βόλου”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωρόπουλος, σημειώνοντας πως το σημείο επιλογής έχει βάθος 17 μέτρα, όσο χρειάζεται και η επένδυση. Τόνισε πως η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη, είτε από το τραπεζικό σύστημα είτε από ίδια κεφάλαια.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της εταιρείας θα υπάρξει πλωτή μονάδα αποθήκευσης και αεριοποίησης, πλωτή προβλήτα με πολλαπλά σημεία πρόσδεσης για την πρόσδεση του FSRU στην πρύμνη και την πλώρη, θα υπάρχει υποθαλάσσιος και χερσαίος αγωγός φυσικού αερίου για τη διοχέτευση στο Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου κ.α., ενώ επισημάνθηκε πως θα είναι τέσσερις δεξαμενές πάνω στο πλοίο και πως η δραστηριότητα θα γίνεται εκεί.

Οι διαδικασίες κατασκευής του έργου στο λιμένα του Βόλου σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρόπουλου μπορεί να ξεκινήσουν άμεσα από τον Μάρτιο του 2022. Σημειώνεται πως αναμένεται η απόφαση της ΡΑΕ για την εν λόγω επένδυση, ενώ έπειτα πρέπει να ακολουθήσει και η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.