Στα θρανία ξανά για να αλληλοδιδαχτούν οι καθηγητές

Στόχος η δημιουργία «ανοιχτού Πανεπιστημίου»

Στα θρανία θα καθίσουν ξανά οι καθηγητές της Μαγνησίας, για να ανταλλάξουν επιστημονικές γνώσεις, μέσω της δράσης «αλληλοδιδακτικά απογευματινά» που ξεκινά την Δευτέρα 13 Μαΐου και με στόχο τη δημιουργία ενός «ανοιχτού πανεπιστημίου» που θα μπορεί να το παρακολουθήσει όποιος έχει το υπόβαθρο να το παρακολουθήσει.

Η δράση αποτελεί μια πρωτοβουλία του Συνδέσμου Φιλολόγων Μαγνησία σε συνεργασία με τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευσης Μαγνησίας. «Τα αλληλοδιδακτικά απογευματινά είναι εμπνευσμένα από τη μέθοδο που εφάρμοσε ο Καποδίστριας όταν ήρθε ο ως κυβερνήτης στην Ελλάδα», τόνισε η πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Μαγνησίας Βίκυ Μαντζώρου, παρουσιάζοντας τη δράση σε συνέντευξη Τύπου, παρουσία και του πρώτου εισηγητή, του διευθυντή του 3ου ΓΕΛ Βόλου, Δημήτρη Τσουλκανάκη.

Στα σχολεία της Μαγνησίας υπηρετούν πολλοί εκπαιδευτικοί που έχουν επιστημονική γνώση Ανωτάτου επιπέδου και αποφασίσαμε να τους εκμεταλλευτούμε, ανέφερε η κ. Μαντζώρου. Όπως είπε, απευθυνθήκαμε στα σχολεία και ζητήσαμε όποιος ενδιαφέρεται να καταθέσει μια εισήγηση. Στόχος μας είναι να μάθουμε ο ένας από τον άλλον, να υπάρξει ανατροφοδότηση, να αποκτήσουμε επιχειρήματα επιστημονικά για διάφορα θέματα της δουλειάς μας αλλά και γενικότερου ενδιαφέροντος και να δώσουμε φωνή στους εκπαιδευτικούς.
Σύμφωνα με την ίδια, υπήρξε μεγάλη ανταπόκριση αλλά φέτος επειδή ο σχεδιασμός έγινε περίπου στο μέσον της σχολικής θα γίνουν μόνο δύο συναντήσεις.

Η πρώτη την ερχόμενη Δευτέρα και η πρώτη εισήγηση θα γίνει από τον κ. Τσουλκανάκη και η δεύτερη από την κ. Χριστίνα Ρούσση. «Το πρώτο θέμα είναι καθαρά ιστορικό και το δεύτερο ψυχολογικό, αναφέρεται στον τρόπο που διαχειριζόμαστε στους εφήβους», εξήγησε η κ. Μαντζώρου. «Στόχος μας είναι την επόμενη χρονιά να λειτουργήσει αυτό και να εξαπλωθεί με τη μορφή ενός ανοιχτού πανεπιστημίου, για όλους που έχουν το υπόβαθρο να το παρακολουθήσουν» τόνισε.

Ο διευθυντής του 3ου ΓΕΛ εξήγησε ότι το θέμα που θα αναφερθεί είναι το Βυζάντιο και οι Σλάβοι του Ελλαδικού χώρου, και καλύπτει μια περίοδο τεσσάρων αιώνων, από τον έκτο αιώνα όταν εμφανίστηκαν οι Σλάβοι στον Ελλαδικό χώρο έως και τον δέκατο αιώνα όπου έχει συντελεστεί εν πολλοίς η αφομοίωσή τους. Το θέμα θα αναπτυχθεί σε μία ώρα και θα περιλαμβάνει υποενότητες, όπως η πρώιμη περίοδος των Σλάβων, πως εμφανίστηκαν στον Ελλαδικό χώρο, η πολιτική και κοινωνική τους οργάνωση και στη συνέχεια όταν επιτίθονταν στις Βυζαντινές επαρχίες πως αντιμετωπίστηκαν κ.α.