Στη χρήση των φοιτητών η Βιβλιοθήκη του ΠΘ δύο και πλέον χρόνια μετά τον Daniel

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ
Η εργολαβία ανήλθε στα 2,4 εκ. ευρώ

Στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας θα μπορούν πλέον να διαβάζουν οι φοιτητές του τοπικού Ιδρύματος, καθώς μόλις σήμερα έγινε η επίσημη παράδοση του έργου, καθώς το σημαντικό αυτό κτήριο είχε υποστεί μεγάλες ζημιές από τις πλημμύρες του 2023. Εδώ και δύο και πλέον χρόνια οι φοιτητές είχαν μόνο ηλεκτρονική πρόσβαση σε συγγράμματα και χρησιμοποιούσαν τη Λαϊκή Βιβλιοθήκη για το αναγνωστήριο. Το κόστος συντήρησης της Βιβλιοθήκης του ΠΘ ανήλθε στα 2,4 εκ. ευρώ, με τις εργασίες να ξεκινούν στις 25 Απριλίου του 2025.


Ως πολύ σημαντική ημέρα για το ΠΘ και την πόλη του Βόλου, χαρακτήρισε τη σημερινή ο Πρύτανης του ΠΘ κ. Χαράλαμπος Μπιλλίνης τονίζοντας ότι «παραδίδεται ξανά στην ακαδημαϊκή κοινότητα η Κεντρική Βιβλιοθήκη. Δεν είναι απλά ένα κτήριο, είναι η καρδιά της ακαδημαϊκής κοινότητας, είναι το σημείο αναφοράς όλων των Τμημάτων κι αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα».
Σύμφωνα με τον ίδιο, μετά τις καταστροφές των Daniel & Elias το κτήριο είχε εκτεταμένες καταστροφές. «Με σημαντική προσπάθεια ως διοίκηση του ΠΘ βρήκαμε τη χρηματοδότηση και προχωρήσαμε σε σύμβαση ανάθεσης για να γίνει το έργο. Είχαμε πολλά προβλήματα με καταγγελίες από διάφορους ανώνυμους για την όλη διαδικασία, αλλά εμείς τα ξεπεράσαμε όλα και φτάσαμε σήμερα να παραδίδουμε αυτό το ωραίο κτήριο», επεσήμανε και σημείωσε ότι το έργο κόστισε 2. 476.000 ευρώ.


Ο κ. Μπιλλίνης ευχαρίστησε τη Διοίκηση της Βιβλιοθήκης, τον Διευθυντή της κ. Κλαψόπουλο, την τεχνική Υπηρεσία του ΠΘ, την οικονομική υπηρεσία και του συνεργάτες του κ.κ. Λασπίδου και Πλαγερά που όπως είπε χαρακτηριστικά «στάθηκαν δίπλα μου σε έναν αγώνα δρόμου για να επαναφέρουμε τα κτήρια του ΠΘ στην κατάσταση που ήταν».
Συνέχισε δε, λέγοντας ότι «παραλάβαμε κτήρια που δεν είχαν συντηρηθεί ποτέ, ήρθαν και τα ακραία καιρικά φαινόμενα και η κατάσταση επιδεινώθηκε. Δεν πτοηθήκαμε, παρά τη γκρίνια από κάποιους, προχωρήσαμε μπροστά και στο επόμενο χρονικό διάστημα θα παραδίδονται κι άλλα κτήρια και θα επανέρχεται το κτήριο του ΠΘ σε πλήρη λειτουργία.
Ευχαριστώ το Ίδρυμα Κυριαζή και τη Λαϊκή Βιβλιοθήκη, που στις δύσκολες περιόδους που δεν είχαν οι φοιτητές μας που να μελετήσουν, μας παραχώρησαν τον χώρο».


Υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες στον Βόλο- Τι γίνεται με το κτήριο Τσικρίκη
Ο Πρύτανης του ΠΘ επεσήμανε ότι ακόμη υπάρχουν εκκρεμότητες στην πόλη του Βόλου με τα πανεπιστημιακά κτήρια. Ανέφερε, ότι τώρα διορθώνεται η μόνωση στο αμφιθέατρο Σαράτση στο κτήριο Παπαστράτος κι έπειτα θα ακολουθήσει και η αντικατάσταση των επίπλων και του πατώματος.
«Υπάρχει το Κτήριο Τσικρίκη και παρεμβάσεις στην Πολυτεχνική Σχολή που ακόμη δεν έχουν τελειώσει. Γιατί όταν ήμασταν στη μάχη, απλά διορθώσαμε τα προβλήματα και τώρα θα τα επαναφέρουμε στην κατάσταση που πρέπει», είπε ο κ. Μπιλλίνης κι έπειτα από ερώτηση για το εάν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την αποκατάσταση του κτηρίου Τσικρίκη απάντησε πως «μέχρι και μετά τα Χριστούγεννα θα αρχίσουμε να παραδίδουμε τα περισσότερα κτήρια. Είμαστε πολύ κοντά να τελειώσουμε τα πάντα».

Δεν υπήρχε θέρμανση εδώ και 20 χρόνια
Ο κ. Μπιλλίνης όμως κλήθηκε να απαντήσει και για τα παράπονα καθηγητών και φοιτητών για την έλλειψη θέρμανσης σε κτήρια του Βόλου, όπως το Οικονομικό, ή η Γεωπονία ή ακόμη και το νέο κτήριο των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών.
«Η θέρμανση για τα κτήρια που μιλάμε, δεν είχαν ποτέ θέρμανση τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ήταν χαλασμένα εδώ και πάρα πολλά χρόνια, τώρα ξεκίνησε η εργολαβία, αλλά δώσαμε βαρύτητα να τελειώσουν τα κτήρια και τώρα μπαίνουμε μέσα να κάνουμε και τον ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό», ανέφερε.

Ελένη Παναγοπούλου: Πετύχαμε την αντιπλημμυρική θωράκιση του κτηρίου
Η Αναπληρώτρια Προϊσταμένη Τεχνικών Υπηρεσιών του ΠΘ κ. Ελένη Παναγοπούλου υπογράμμισε πως οι παρεμβάσεις που έγιναν ήταν σχεδόν καθολικές, ενώ έγινε προσπάθεια με νέο σχεδιασμό να επιτευχθεί η αντιπλημμυρική θωράκιση του κτηρίου. «Διαμορφώθηκαν κατάλληλα οι είσοδοι, έκλεισε η είσοδος από την οδό Σκοπέλου, που από εκεί είχαμε μεγαλύτερο πρόβλημα, διαμορφώθηκε και ράμπα και σε συνέργεια με τον Δήμο Βόλου , που έφτιαξε τον πεζόδρομο, διαμορφώσαμε μία είσοδο που δεν θα έχουμε πια πλημμυρικά φαινόμενα εντός του χώρου. Οι παρεμβάσεις ήταν καθολικές στον υπόγειο χώρο κυρίως που αποξηλώθηκαν όλα τα παλιά μηχανήματα που είχαν πνιγεί στο νερό. Μεταφέρθηκαν οι κεντρικές ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις του κτηρίου στο δώμα. Ό,τι και να γίνει δεν θα πληγεί το κτήριο σε τέτοιο βαθμό. Ανακαινίστηκαν τα πάντα από ηλεκτρολογικό μηχανισμό. Ανακαινίστηκαν οροφές ψευδοροφές, δάπεδα, πυροπροστασία, φώτα κτλ..», επεσήμανε.

Γιάννης Κλαψόπουλος: «Το κτήριο έχει γίνει καινούργιο»
Ο Διευθυντής της Βιβλιοθήκης κ. Γιάννης Κλαψόπουλος ήταν εκείνος που βρίσκονταν καθημερινά στον χώρο και συνεργάστηκε όπως είπε ο ίδιος άριστα με τον ανάδοχο. «Με το πρώτο τεστ με τις βροχές δεν είχαμε κανένα πρόβλημα. Το κτήριο έχει γίνει καινούργιο. Ό,τι ηλεκτρολογικός μηχανικός υπήρχε κάτω, έφυγε. Μπήκαν καινούργιοι ανελκυστήρες, καινούργιος κλιματισμός, πυρανίχνευση, πυρασφάλεια, συστήματα ασφαλείας, πατώματα σε χώρους που πήραν νερό, αντικαταστάθηκαν οι λάμπες και είναι όλες Led», σημείωσε. Αναφορικά με τα συγγράμματα ο ίδιος τόνισε πως δεν ήταν τόσο σημαντική η απώλεια, καθώς ήταν δεύτερα αντίτυπα και παλιά περιοδικά, τα οποία η Βιβλιοθήκη είχε ηλεκτρονικά.

Χρυσή Λασπίδου: Να παραδώσουμε ένα σύγχρονο Πανεπιστήμιο
Από την πλευρά της η Αντιπρύτανης Καινοτομίας του ΠΘ κ. Χρυσή Λασπίδου σημείωσε ότι πίστευε πως τα παιδιά πλέον διαβάζουν ψηφιακά, κατάλαβε όμως ότι η Βιβλιοθήκη είναι σημαντική γι’ αυτά και για το διάβασμά τους αλλά και για να έχουν έναν χώρο να βρεθούν.
«Κάνουμε έναν τεράστιο αγώνα μέσω της μονάδας μας One Planet Thessaly η μονάδα που ενισχύει την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα και στον τομέα της βιβλιοθήκης και της ψηφιοποίησης είναι τεράστια τα βήματα που γίνονται και θα γίνουν για να παραδώσουμε ένα πανεπιστήμιο σύγχρονο, που συμβαδίζει με τις απαιτήσεις της εποχής», σημείωσε.

Παναγιώτης Πλαγεράς: « Τρέχουν» δεκάδες διαγωνισμοί
Στο μεταξύ ο Αντιπρύτανης Οικονομικών και Διοικητικών Υποθέσεων κ. Παναγιώτης Πλαγεράς ανέφερε πως δεν είναι μόνο η Κεντρική Βιβλιοθήκη ή το Κορδάτος, αλλά κι άλλα αμφιθέατρα και υποδομές έχουν μπει σε διαδικασία συντήρησης.
« Θα έχουμε συντήρηση σε όλα τα κτήρια του Ιδρύματος σε όλες τις πόλεις και φυσικά «τρέχουν» δεκάδες διαγωνισμοί για τη συντήρηση καυστήρων, λεβήτων, υδρορροών, βόθρων κτλ. Χρειάζεται λίγος χρόνος ακόμη. Έχουμε το πρόβλημα που συνεχώς μειώνεται το προσωπικό υποστήριξης, μακάρι να πάνε στο μέλλον καλύτερα τα πράγματα για να είμαστε πιο γρήγοροι», τόνισε.
Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.
Γίνετε μέλος στο κανάλι Magnesianews στο Messenger για όλες τις τελευταίες ειδήσεις.