Στη Βουλή η ηλεκτροκίνηση Βόλου- Λάρισας

Η σύμβαση της εργολαβίας, εγκρίθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο

Τον δρόμο για τη Βουλή παίρνουν τα δύο πρώτα έργα νέας γενιάς της ΕΡΓΟΣΕ που αφορούν την ηλεκτροκίνηση του τμήματος Λάρισα-Βόλος και τη σηματοδότηση του τμήματος Θεσσαλονίκη-Ειδομένη.
Σύμφωνα με πληροφορίες του news247.gr, οι συμβάσεις των δύο εργολαβιών εγκρίθηκαν από το Ελεγκτικό Συνέδριο και πλέον περνάμε στο τελικό στάδιο του διαγωνισμού.
Στη Βουλή αναμένεται να περάσουν μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και ακολούθως μέσα στον Οκτώβριο να υπογραφούν οι συμβάσεις για να ξεκινήσει η κατασκευαστική περίοδος.
Για την ηλεκτροκίνηση του τμήματος Λάρισα-Βόλος προσωρινή ανάδοχος είναι η ΙΝΤΡΑΚΑΤ που έδωσε έκπτωση 37,19% στη διαδικασία ανοίγματος των οικονομικών προσφορών.
Η δημοπράτηση πραγματοποιήθηκε την 1η Φεβρουαρίου όπου το παρών έδωσαν συνολικά τέσσερα σχήματα.
Θετική εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως για πρώτη φορά μετά από χρόνια σε δύο μεγάλους σιδηροδρομικούς διαγωνισμούς δεν υπήρξαν δικαστικές προσφυγές με αποτέλεσμα να τρέξουν γρήγορα οι διαδικασίες. Εφόσον τα δύο έργα υπογραφούν μέσα στον Οκτώβριο τότε οι διαγωνισμοί θα έχουν ολοκληρωθεί σε διάστημα οκτώ και επτά μηνών αντίστοιχα.

Το Λάρισα-Βόλος

Το έργο αφορά στην εγκατάσταση ηλεκτροκίνησης τύπου τρόλεϊ, για ταχύτητες μέχρι και 100 χλμ/ώρα. Η διαδρομή μαζί με τις απαιτούμενες στάσεις εκτιμάται ότι θα διαρκεί περίπου 40 λεπτά.
Στα έργα περιλαμβάνεται η κατασκευή νέας μονής σιδηροδρομικής γραμμής κανονικού εύρους, από τον Σ.Σ. Λατομείου έως τον Σ.Σ. Βόλου μήκους 10,5 χλμ. προς αντικατάστασης της παλιάς μετρικής. Επίσης θα κατασκευαστεί και μία νέα στάση για επιβατική χρήση στην περιοχή της ΒΙ.ΠΕ.
Το κόστος του έργου εκτιμήθηκε σε ποσό με ΦΠΑ 82,89 εκατ. € (66,84 εκατ. € χωρίς ΦΠΑ). Η διάρκεια της σύμβασης έχει οριστεί σε 72 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης. Η κατασκευαστική περίοδος είναι 3 χρόνια και άλλα 3 χρόνια είναι η περίοδος συντήρησης.
Στόχος είναι μέχρι το 2024 να έχει ολοκληρωθεί και τεθεί σε λειτουργία. Το έργο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του Ε.Π. «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014 – 2020».