Μαθητές/τριες και εκπαιδευτικοί του 10ου Γυμνασίου Βόλου συμμετείχαν στο 3ο Μαθητικό Περιβαλλοντικό Συνέδριο με τίτλο «Ιστορική Μνήμη και Πράσινη Μετάβαση: Περιβάλλον και Αειφορία σε Κωνσταντινούπολη και Θεσσαλονίκη» που διοργάνωσαν οι Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, το Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών, το Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινούπολης, τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πέλλας και με την υποστήριξη της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, της Ιεράς Μητρόπολης Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως και της «Ένωσις Ομογενών εκ Κωνσταντινουπόλεως» από τις 26-30 Μαρτίου 2026.
Πρόκειται για ένα μαθητικό συνέδριο που λειτούργησε ως πεδίο συνεργασίας, εκπαίδευσης και δημιουργικού διαλόγου μεταξύ μαθητών/τριών και εκπαιδευτικών από σχολεία της Ελλάδας και της ομογένειας σε θέματα περιβάλλοντος και αειφορίας στη βάση της ατζέντας για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Ειδικότερα, το 10ο Γυμνάσιο Βόλου συμμετείχε με αναρτημένη παρουσίαση με θέμα «Το Μουσείο της Αργούς: Το μελλοντικό στολίδι της πόλης μας, ένα όραμα που γίνεται πραγματικότητα» στο Ζωγράφειο Λύκειο, στην Κωνσταντινούπολη, το Σάββατο 28 Μαρτίου. Οι μαθητές/τριες συνέδεσαν την ιστορική πραγματικότητα με το μύθο της Αργοναυτικής εκστρατείας και πρόβαλαν τα τεχνικά χαρακτηριστικά και τον περιβάλλοντα χώρο του Μουσείου της Αργούς, που πρόκειται να κοσμήσει την πόλη του Βόλου και οι ίδιοι γνώρισαν μέσα από εικονική περιήγηση κατά την επίσκεψή τους στο Δημαρχείο του Βόλου.
Στην Κωνσταντινούπολη οι μαθητές/τριες γνώρισαν το ιστορικό κέντρο, τον πεζόδρομο του Πέραν, την Αγιά Σοφιά, τον Ιππόδρομο, προσκύνησαν στην Παναγία των Βλαχερνών, εκεί όπου πρωτοψάλθηκε ο Ακάθιστος ύμνος και στην Παναγία την Μπαλουκλιώτισσα, με τα μισοτηγανισμένα ψάρια του καλόγερου, στο Μπαλουκλί της Λωξάνδρας. Έκαναν κρουαζιέρα στο Βόσπορο, επισκέφτηκαν την Πρίγκιπο, την κλειστή πια Θεολογική Σχολή της Χάλκης και τον ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας. Περιηγήθηκαν στο Φανάρι και με ιδιαίτερη κατάνυξη παρακολούθησαν την ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου στον Πατριαρχικό Ναό στην οποία χοροστάτησε η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος την Παρασκευή 27 Μαρτίου 2026.
Φωτογραφήθηκαν σε σημαντικά θρησκευτικά και πολιτιστικά μνημεία της Πόλης, δοκίμασαν τοπικά εδέσματα, επισκέφτηκαν την κλειστή αγορά.
Η εκπαιδευτική αυτή επίσκεψη, όπως επισημαίνει και το σχολείο, αποτέλεσε ένα άριστο βιωματικό μάθημα ιστορικής μνήμης και πολιτισμού. Αποτέλεσε μοναδική ευκαιρία για τους μαθητές και τις μαθήτριες να συνδυάσουν τη θεωρητική γνώση με την πραγματική ιστορία ενισχύοντας την κατανόηση της σημασίας της βυζαντινής ιστορίας που διδάσκονται στο σχολείο.
Συμμετείχαν οι μαθητές/τριες: Αλεξανδρής Βασίλης, Γιαννόπουλος Γρηγόρης, Γουρνάρη Ελένη, Κολιαμήτρα Δήμητρα, Μιχαλάκη Γεωργία, Μπαζάκας Νίκος, Μπιμπίλης Κωστής, Μποζίκη Βανέσα, Ντερβίσι Μαριλένα, Πάλλης Βασίλης, Ψωμά Μαρία.
Τους μαθητές/τριες συνόδευσαν οι εκπαιδευτικοί: Κοτζαγιώτου Αποστολία , Ντάφου Ευαγγελία & Γιάτσιου Αλεξάνδρα .
Στην Κωνσταντινούπολη μαθητές του 10ου Γυμνασίου Βόλου- Παρουσίασαν το Μουσείο της Αργούς και τον μύθο της Αργοναυτικής Εκστρατείας
Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.
Γίνετε μέλος στο κανάλι Magnesianews στο Messenger για όλες τις τελευταίες ειδήσεις.






























