Στις βιβλιοθήκες των σχολείων Δευτεροβάθμιας δεκάτομο έργο για την επανάσταση του 1821

Πρακτικά συνεδρίων 10 χρόνων έγιναν δωρεά από την Μητρόπολη Δημητριάδος

Στις βιβλιοθήκες 81 σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Ν. Μαγνησίας, βρίσκεται από σήμερα ένα έργο 10 τόμων για την επανάσταση του 1821, που αποτελεί τα πρακτικά ισάριθμων συνεδρίων που έγιναν από το 1991 ως το 2021, για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και έγινε δωρεά από την Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού.
Η παρουσίαση έγινε σήμερα στο Συνεδριακό Κέντρο της ΙΜΔ, παρουσία 400 περίπου μαθητών σχολείων της χερσαίας Μαγνησίας από τρεις φιλολόγους, ενώ τα σχολεία των Σποράδων παρακολούθησαν την εκδήλωση μέσω βίντεο. Η εκδήλωση πλαισιώθηκε από τη χορωδία του Μουσικού Σχολείου Βόλου.

Σε δήλωσή του ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος ανέφερε ότι το έργο είναι μια προσπάθεια που διήρκεσε 10 χρόνια στην Εκκλησία της Ελλάδος, με 10 διεθνή συνέδρια που πραγματοποιήθηκαν τη δεκαετία πριν το 2021. Οι εισηγήσεις των επιστημόνων στα δέκα αυτά συνέδρια εκδόθηκαν σε 10 τόμους, που είναι όλη η ιστορία του 2021, από την προεπαναστατική περίοδο, η προετοιμασία του αγώνα, ο αγώνας ο ίδιος και το τι συνέβη στη συνέχεια.
«Είναι μια μικρή βιβλιοθήκη, που η Εκκλησία της Ελλάδος έχει εκδώσει και δωρίζουμε σήμερα σε όλα τα σχολεία της περιοχής μας. Είναι μια μεγάλη εκδοτική προσπάθεια, καταξίωσε την αξία της Ελλάδας για το 1821 και την προετοιμασία που είχε γα τους εορτασμούς των 200 χρόνων και σήμερα τα σχολεία μας αποκτούν αυτή τη βιβλιοθήκη, ώστε να μπορούν μαθητές και καθηγητές να αναζητούν την αλήθεια για την Επανάσταση του 1821», επισήμανε.
Ο Μητροπολίτης επισήμανε ότι στο έργο αυτό ακούγονται όλες οι φωνές, γιατί υπάρχουν και διαφορετικές απόψεις, που είχαν διασωθεί στα συνέδρια, αυτό είναι κάτι που τα χαρακτηρίζει και γι’ αυτό έχει μεγάλη αξία αυτή η βιβλιοθήκη.

Ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Σωκράτης Σαβελίδης χαρακτήρισε σημαντικότατη την ημέρα για τα σχολεία μας και είπε ότι για άλλη μια φορά η ΙΜΔ και ο Μητροπολίτης κ. Ιγνάτιος στέκεται αρωγός στα εκπαιδευτικά πράγματα και την εκπαιδευτική αυτή τη φορά υποστήριξη των μαθητών. Ο ίδιος είπε ότι η ΙΜΔ χάρισε στα σχολεία ένα 10τομο λεξικό που αναφέρεται στο 1821 και θα περάσει η αλήθεια μέσα από αυτή τη σειρά στη βιβλιοθήκη κάθε σχολείου.
Σύμφωνα με τον διευθυντή εκπαίδευσης τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό για τους μαθητές να έχουν ένα έργο χειροπιαστό, τυπωμένο σε χαρτί, που διαφέρει από αυτά που έχουν συνηθίσει να βλέπουν στις οθόνες τους και μπορούν να επικαλεστούν για να αναζητήσουν την αλήθεια για ένα τόσο σπουδαίο ζήτημα που είναι η Επανάσταση του 1821.

Ο Δημήτρης Βλιώρας μαθητής του 2ου ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας ανέφερε ότι το έργο θα βοηθήσει πάρα πολύ του μαθητές που θέλουν να μάθουν περισσότερα πράγματα για την Επανάσταση του 1821. Ο μαθητής είπε ότι κάποιες φορές πρέπει να ξεχνάμε τους νέους τρόπους μάθησης και να δούμε πως γινόταν παλιότερα μέσα από τα βιβλία.

Η Κωνσταντίνα Σδρόλια του Μουσικού Γυμνασίου ανέφερε ότι το έργο θα βοηθήσει τους μαθητές στην ιστορία και στα άλλα μαθήματα και θα είναι ένα πολύτιμο υλικό.
Ο Παναγιώτης Βογιατζής, του Μουσικού Γυμνασίου τόνισε ότι η δωρεά αυτή θα βοηθήσει πολύ τη μάθηση των παιδιών και πολλά παιδιά που έχουν χόμπι να διαβάζουν πολλά βιβλία μπορούν να τα διαβάζουν. Ο ίδιος είπε ότι είναι λάτρης της Ελληνικής ιστορίας.

Η Παυλίνα Μπαλτσαβιά, του Γ’ ΕΠΑΛ Βόλου, επισήμανε ότι το έργο αυτό θα βοηθήσει πολύ τους μαθητές στην γνώση της ιστορίας. Η ίδια είπε ότι οι μαθητές δεν έχουν ενημερωθεί σωστά για την Επανάσταση του 1821, που ήταν μια πολύ σημαντική περίοδος για το κράτος και το έθνος μας και με τη δωρεά αυτή οι μαθητές ίσως παρακινηθούν να διαβάσουν ιστορία από τα βιβλία.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.