Στο 1ο Δημοτικό Μηλεών μαθητές από τα Κάτω Λεχώνια για την τοπική ιστορία

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Το 1ο Δ. Σχ. Μηλεών επισκέφτηκαν οι μαθητές της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης του 2ου Δ.Σχ. Αρτέμιδος Κάτω Λεχωνίων – «Τοπάλειο» τη Δευτέρα 21/10, στo πλαίσιo του προγράμματος «Συνεργασία Σχολείων», με αναφορά στην τοπική ιστορία την περίοδο της γερμανικής κατοχής. Στο πρόγραμμα συμμετείχε και το 22ο Δ. Σχ. Βόλου με την Ε΄ τάξη και τη δασκάλα τους κυρία Λιάπη Ελένη. Το πρόγραμμα αυτό έγινε με σκοπό το κάθε σχολείο να ανοιχτεί περισσότερο στην κοινωνία και να συνεργαστεί με φορείς και άλλα σχολεία.

Το 2ο Δ. Σχ. Αρτέμιδος Κάτω Λεχωνίων αναφέρθηκε στην τραγική ιστορία των τριών γυναικών που κρεμάστηκαν από τους Γερμανούς στην πλατεία των Κάτω Λεχωνίων και πως σχετίζεται το όνομα των δύο γυναικών Λουκίας και Σοφίας Τοπάλη με την ονοματοδοσία του σχολείου .

Το 1Ο Δ. Σχ. Μηλεών παρουσίασε τα συμβάντα της 4ης Οκτωβρίου 1943 και του ολοκαυτώματος του χωριού των Μηλεών και αναφέρθηκε σε μαρτυρίες που έζησαν τα γεγονότα.

Το 22ο Δ. Σχ. Βόλου αναφέρθηκε στην ιστορία της Kίτρινης Aποθήκης, όπου κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής η αποθήκη χρησιμοποιήθηκε από τον ΕΑΣΑΔ και την ΕΕΕ ως τόπος φυλάκισης, βασανιστηρίων και εκτελέσεων εκατοντάδων Ελλήνων αντιστασιακών μέχρι την απελευθέρωση το 1944.

Η δράση αυτή τελείωσε με ομαδικές ζωγραφιές που έκαναν οι μικροί μαθητές στον αύλειο χώρο του σχολείου.

Ιδιαίτερα συγκινητική υπήρξε η υποδοχή που επιφύλαξε το 1ο Δ.Σχ. Μηλεών και η προϊσταμένη του σχολείου κυρία Μολά Δέσποινα στους μικρούς μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, ενώ κατά την αποχώρηση μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων κέρασαν από ένα βαζάκι γλυκό κυδώνι και ένα χυμό μαθητές και εκπαιδευτικούς. Επίσης κέντησαν από ένα αναμνηστικό για τη συνεργασία αυτή.

Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με τις καλύτερες εντυπώσεις από πλευράς μαθητών και εκπαιδευτικών και όλοι επιφυλάχθηκαν για παρόμοιες δράσεις στο μέλλον.

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.
Γίνετε μέλος στο κανάλι Magnesianews στο Messenger για όλες τις τελευταίες ειδήσεις.