Στο μαθητικό συνέδριο στην Αλεξανδρούπουλη μαθητές του Προτύπου Γυμνασίου Βόλου

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ
Παρουσίασαν πέντε ερευνητικές εργασίες

Με ενθουσιασιασμό και αρκετές εμπειρίες επέστρεψαν οι 45 μαθητές/τριες του Προτύπου Γυμνασίου Βόλου, που συμμετείχαν στο 1ο Μαθητικό Συνέδριο Αλεξανδρούπουλης από τις 22 έως τις 25 Φεβρουαρίου.

Το σχολείο παρουσίασε πέντε ερευνητικές εργασίες σε ένα διαφορετικό μαθησιακό περιβάλλον, το οποίο, με τις συμμετοχικές του διαδικασίες, έδωσε την ευκαιρία στους μαθητές να εμπλακούν ενεργά και να κατανοήσουν τη δυναμική ενός σύνθετου σύγχρονου ζητήματος, της τεχνητής νοημοσύνης. Αυτό που διέκρινε τις εργασίες των μαθητών ήταν η ακαδημαΐκότητά τους , σύμφωνα με τον πρόεδρο του Παιδαγωγικού τμήματος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου κ Αθ. Καραφύλλη.

Οι εργασίες των μαθητών ακολούθησαν την επιστημονική διαδικασία που προβλέπεται, ώστε να καταλήξουν σε αξιόπιστη γνώση. Αλλωστε η ασκηση των μαθητών στην επιστημονική μεθοδολογία τους βοηθάει στην κατάκτηση της γνώσης, όπως ανέφερε η Διεύθυντρια του σχολείου δρ Σοφία Κανταράκη. «Είναι απαραίτητο οι μαθητές να ασκηθούν στον τρόπο με τον οποίο σκέφτονται, εργάζονται και λύνουν τα προβλήματα οι επιστήμονες, στις διαδικασίες που χρησιμοποιούν στις έρευνες τους. Η ανάπτυξη της γνώσης επιβάλλει ολοένα και περισσότερα καθήκοντα.


Πολλαπλά τα οφέλη που απεκόμισαν οι μαθητές, οι οποίοι, κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας, ήρθαν σε επαφή με καινοτόμες παιδαγωγικές μεθόδους και καλλιέργησαν τη δημιουργική και κριτική τους σκέψη, καθώς η προτροπή όλων των καθηγητών/τριών ήταν να σκεφτούν «έξω από το κουτί». Επιπλέον, η ενασχόληση με διαφορετικά εργαλεία της τεχνητής νοημοσύνης αλλά και η επαφή με τις διαφορετικές απόψεις που ακούστηκαν στο συνέδριο τους βοήθησαν αρχικά να απομυθοποιήσουν τη τεχνητή νοημοσύνη συνειδητοποιώντας τα οφέλη που αναμφισβήτητα φέρει αλλά και τους κινδύνους/περιορισμούς που ενέχει. Σε δεύτερο βαθμό όμως, και αυτό είναι το σημαντικότερο, ενίσχυσαν την κοινωνική τους ευθύνη καθώς κατανόησαν ότι δεν μπορούν και δεν πρέπει να απορρίψουν την τεχνολογική πρόοδο αλλά, αντίθετα, ως ενεργοί πολίτες, οφείλουν να σκύψουν με ευαισθησία και ωριμότητα στα διλήμματα που αναδύονται από την αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης στους διάφορους τομείς της καθημερινής ζωής και να προτείνουν ουσιαστικές λύσεις», επεσήμανε η κ. Κανταράκη.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.
Γίνετε μέλος στο κανάλι Magnesianews στο Messenger για όλες τις τελευταίες ειδήσεις.

Η εφημερίδα Μαγνησία και το magnesianews.gr είναι δίπλα στον Πολίτη.

Στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες που αφορούν τη γειτονιά σου και τον τόπο μας.