Στο στόχο της μείωσης αερίων θερμοκηπίου για το 2020 η Ελλάδα

Ο Κυριάκος Ψύχας (δεξιά) με τον αναπληρωτή καθηγητή του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικός Κων. Βογιατζή
Σύμφωνα με τον προϊστάμενο του Τμήματος Κλιματικής Αλλαγής του ΥΠΕΝ

Το στόχο της μείωσης των αερίων θερμοκηπίου κατά 20%, για την περίοδο 2020, που κυρώθηκε με τη συμφωνία στο Παρίσι, πιάνει η Ελλάδα, κάτι στο οποίο συνέβαλε κατά πολύ και η οικονομική κρίση, τόνισε από το Βόλο ο Κυριάκος Ψύχας προϊστάμενος Τμήματος Κλιματικής Αλλαγής του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που μίλησε σε φοιτητές του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Το στέλεχος του υπουργείου μίλησε στους φοιτητές για την κλιματική αλλαγή, εξήγησε ποιοί είναι οι στόχοι και οι ενέργειες του υπουργείου, σε συνδυασμό με τις κοινοτικές υποχρεώσεις που υπάρχουν από πλευράς ΕΕ, που αφορούν ενέργειες μετριασμού της κλιματικής αλλαγής (εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου) και προσαρμογής.

«Επειδή η κλιματική αλλαγή, όπως και να’ χει, επιπτώσεις θα έχει, είμαστε όσες επιπτώσεις δεν μπορούμε να διαχειριστούμε και να διαχειριστούμε τις επιπτώσεις που δεν μπορούμε να αποφύγουμε», δήλωσε ο προϊστάμενος του αρμόδιου τμήματος του υπουργείου.

Από πλευράς ικανοποίησης των στόχων, άποψη του υπουργείου είναι ότι, επειδή έχει βοηθήσει και η οικονομική κρίση, οι εκπομπές έχουν μειωθεί και υπάρχει βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα πιάσει τους στόχους του 2020 και δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Για την περίοδο 2030 και μετά, στην περίπτωση που υπάρξει ανάπτυξη, θα εξεταστούν περισσότερα μέτρα και πολιτικές για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Βασικός στόχος της Ε.Ε. για μείωση της εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου κατά 20% για την περίοδο 2020, στόχος που η Ελλάδα πιάνει σε εθνικό επίπεδο, υπογράμμισε ο προϊστάμενος του Τμήματος Κλιματικής Αλλαγής.

Σύμφωνα με τον κ. Ψύχα, οι ρύποι έχουν χωριστεί σε εκπομπές της εμπορίας δικαιωμάτων (βιομηχανία, ενέργεια και οι αερομεταφορές), που οι μειώσεις των εκπομπών γίνονται βάσει προκαθορισμένων διαδικασιών, ενώ οι ρύποι εκτός δικαιωμάτων (γεωργία, μεταφορές και κτίρια) αντιμετωπίζονται με προγράμματα όπως το εξοικονομώ κατ’ οίκον.

Στόχοι υπάρχουν και για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ώστε η χώρα να σταματήσει να έχει εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, που είναι βασική αιτία των αερίων θερμοκηπίου, επισήμανε ο προϊστάμενος του Τμήματος Κλιματικής Αλλαγής.

Ο κ. Ψύχας δήλωσε ότι για τη μείωση των αερίων θερμοκηπίου υπάρχει Ελληνική νομοθεσία από πέρυσι και υπάρχουν υποχρεώσεις και από πλευράς Περιφερειών που πρέπει να κάνουν σχέδια προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που υπάρχουν σε διάφορους τομείς.

Ο ίδιος τόνισε ότι το θέμα δεν είναι μόνο τι θα κάνει η Ελλάδα και η Ευρώπη (με την οποία υπάρχει στενή και συνεχής συνεργασία), αλλά όλες οι χώρες με βάση τη συμφωνία στο Παρίσι τον Δεκέμβριο του 2015, καθώς το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι παγκόσμια απειλή.
ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙΦΟΙΤΗΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ1

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.