Στο Βόλο η Έλενα Κουντουρά- «Χρέος να αναλάβουμε όλοι ενεργό ρόλο κατά της βίας και της παιδικής κακοποίησης»

«Βάζουμε STOP στη ΒΙΑ κατά των Γυναικών»

«Η έμφυλη βία, η οποία σε συντριπτικό ποσοστό εκφράζεται εναντίον των γυναικών είναι ένα από τα διαχρονικότερα προβλήματα στη κοινωνία μας. Η φτώχεια, οι ανισότητες, τα στερεότυπα με τα οποία δομείται η πατριαρχική κοινωνία γεννούν και διατηρούν τέτοια φαινόμενα ακόμη και σε προοδευτικές χώρες με θεσμικά κατοχυρωμένη την ισότητα των δύο φύλων. Χαρακτηριστικά, 2600 γυναίκες στην Ε.Ε. χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο από ενδοοικογενιακή βία ενώ μία στις 20 γυναίκες πέφτουν θύματα βιασμού.
Δεν πρόκειται ποτέ να συμβιβαστούμε με αυτή την πραγματικότητα.
Ο αγώνας για την ισότητα πάντα θα περνάει και μέσα από δράσεις και πρωτοβουλίες που στόχο θα έχουν την εξάλειψη του φαινομένου των γυναικοκτονιών και γενικότερα της βίας κατά των γυναικών.
Σε αυτό το πλαίσιο και με αφορμή την 25η Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά της βίας των γυναικών, η Επιτροπή Ισότητας της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Μαγνησίας και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα:
“Βάζουμε STOP στη ΒΙΑ κατά των Γυναικών”, σήμερα Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2022 στις 19.00, στην αίθουσα Σαράτση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Να είμαστε όλες και όλοι εκεί! Καμία γυναίκα μόνη, καμία αδελφή μας χαμένη, καμία ανοχή στη βία!
Θα μιλήσουν: Έλενα Κουντουρά Ευρωβουλεύτρια, Μαρία Αποστολάκη Δικηγόρος
Σοφία Βαγενά Αστυνομικός. Παρεμβαίνουν: Λίλιαν Αντωνίου Καθηγήτρια ΠΑΔΑ, Μαρία Τόπα Ψυχολόγος, Θεοδώρα Πεσσιάνη Κοινωνική Λειτουργός.
Την εκδήλωση θα συντονίσει η συντονίστρια της Επιτροπής Ισότητας, πρώην υπουργός Μαρίνα Χρυσοβελώνη».

Χρέος μας να αναλάβουμε όλοι ενεργό ρόλο κατά της έμφυλης βίας και της παιδικής κακοποίησης
Σε άρθρο της, η Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, μέλος της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων FEMM του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Έλενα Κουντουρά σημειώνει “Η βία κατά των γυναικών και παιδιών είναι η σιωπηρή παγκόσμια πανδημία που βρίσκεται σε έξαρση και όλοι μας, άνδρες και γυναίκες, οφείλουμε να αναλάβουμε πια ενεργό ρόλο για την εξάλειψή της.
Η κακοποίηση που βιώνουν καθημερινά σε πολλές μορφές της οι γυναίκες και τα παιδιά συνιστά ευθεία επίθεση στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, με ολέθριο αντίκτυπο στην κοινωνία μας.

Μία στις τρεις γυναίκες στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κάποια στιγμή στη ζωή της υποστεί βία και η λίστα των γυναικοκτονιών διαρκώς μεγαλώνει. Στην Ελλάδα διαπράχθηκαν 30 γυναικοκτονίες το 2021 και 21 μέχρι σήμερα για το 2022.
Ενώ και η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Κακοποίησης συνοδεύεται από θλιβερά, εξοργιστικά στοιχεία παγκοσμίως και στη χώρα μας. Ένα στα πέντε παιδιά στην Ελλάδα θα βιώσει τουλάχιστον ένα περιστατικό σεξουαλικής βίας μέχρι την ενηλικίωσή του. Από τις αρχές τις χρονιάς έχουν γίνει τουλάχιστον 300 καταγγελίες σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών. Εξίσου συγκλονιστικό είναι ότι ένας στους δύο Έλληνες έχει γίνει μάρτυρας περιστατικού κακοποίησης ανηλίκου.

Τα παιδιά τραυματίζονται βαθιά για ολόκληρη τη ζωή τους από την σκληρή κακοποίηση που υπομένουν ως θύματα, ή ως μάρτυρες της ενδοοικογενειακής βίας μέσα στο σπίτι. Κινδυνεύουν να συνεχίσουν να αναπαράγουν τη βία στην ενήλικη ζωή τους είτε ως θύματα είτε ως θύτες.
Είχα την τιμή να είμαι εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην έκθεση-σταθμό για τον «Αντίκτυπο της Ενδοσυντροφικής Βίας και των Δικαιωμάτων Επιμέλειας στις Γυναίκες και τα Παιδιά», που υιοθετήθηκε ως ψήφισμα με συντριπτική πλειοψηφία.

Για πρώτη φορά, βάλαμε στο επίκεντρο εκτός από τις γυναίκες και τα παιδιά θύματα της ενδοσυντροφικής βίας, ζητώντας μέτρα και παρεμβάσεις που θα εξασφαλίζουν σε κάθε χώρα την πλήρη εφαρμογή της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης και της Διεθνούς Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Παιδιού.
Πιέζουμε για ένα ολιστικό ευρωπαϊκό πλαίσιο αντιμετώπισης της έμφυλης βίας και πρόληψης, και ζητήσαμε σε κάθε χώρα να εξασφαλιστεί:
• Καθολική πρόσβαση των θυμάτων σε δομές και υπηρεσίες που πρέπει να ενισχυθούν από το κράτος με επαρκή κονδύλια από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους.
• Μέτρα για να εξαλειφθεί η οικονομική βία κατά των γυναικών, ώστε τα θύματα να ανεξαρτητοποιηθούν και να απεγκλωβιστούν από το κακοποιητικό περιβάλλον.
• Ευρείες και στοχευμένες εκστρατείες ενημέρωσης της κοινωνίας, για την πρόληψη και αποτροπή της έμφυλης βίας
• Υποχρεωτική εκπαίδευση του δικαστικού, αστυνομικού και ιατροδικαστικού προσωπικού για όλες τις μορφές της βίας και τους μηχανισμούς της, αλλά και για την εκτίμηση του κινδύνου, ώστε να μπορούν έγκαιρα να εντοπίζονται και να αντιμετωπίζονται οι περιπτώσεις κακοποίησης.

Η ελληνική Πολιτεία σαφώς οφείλει, αντί για αποσπασματικές ενέργειες, να δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο αντιμετώπισης της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, που σήμερα λείπει, και να στηρίξει ουσιαστικά τα θύματα ώστε να σπάσουν τη σιωπή τους και να καταγγείλουν τη βία που δέχονται.
Πρέπει άμεσα και κατά προτεραιότητα να λειτουργήσουν επαρκείς υποστηρικτικές δομές και υπηρεσίες. Όπως επίσης να καταστεί υποχρεωτική η εκπαίδευση και η εξειδίκευση των Αρχών στη διερεύνηση και διαχείριση των περιστατικών αυτών, για παράδειγμα στην Αστυνομία, για την υποστήριξη των κακοποιημένων παιδιών που καλούνται να καταθέσουν.

Στους ΟΤΑ πρέπει να λειτουργήσουν τα ειδικά τμήματα προστασίας των παιδιών και της οικογένειας, όπως συμβαίνει σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες εδώ και χρόνια. Και στα σχολεία, είναι αναγκαία η εξειδικευμένη εκπαίδευση των δασκάλων και καθηγητών ώστε να διαπιστώνουν σημάδια και αλλαγές συμπεριφοράς στα παιδιά, και να παρεμβαίνουν.

Είναι όμως υποχρέωση όλων μας να σπάσουμε και τη δική μας σιωπή απέναντι σε αυτά τα εγκλήματα. Όταν αντιλαμβανόμαστε τη βία στο ευρύτερο περιβάλλον μας, οφείλουμε να ξεπερνούμε τις αναστολές μας και να απευθυνόμαστε άμεσα στις αρχές και τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Πρέπει επιτέλους να αλλάξουμε πρώτα εμείς οι ίδιοι για να απαλλαγούμε από τις πατριαρχικές αντιλήψεις που υπονομεύουν το δικαίωμα σε μία ζωή χωρίς βία και βάζουν εμπόδια στην πρόοδο. Οφείλουμε να υιοθετήσουμε οριζόντια τη νοοτροπία ισότητας και απόλυτου σεβασμού στον συνάνθρωπο και στα δικαιώματά του, ανεξάρτητα από το φύλο, που θα είναι πλέον αυτονόητη, όχι μόνο στα λόγια αλλά και στην πράξη”.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.