Στο Υπουργείο Περιβάλλοντος θέτει το θέμα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στον Βόλο η Επιτροπή Πολιτών

Μετά τις επιστολές της στον Πρωθυπουργό , στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στην Εισαγγελία Βόλου

Στο Υπουργείο Περιβάλλοντος θέτει το θέμα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στον Βόλο η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών κατά της καύσης σκουπιδιών ζητώντας να ενημερωθεί ποιες είναι οι ενέργειες του Υπουργείου προς την Περιφέρεια Θεσσαλίας ως προς την καταγραφή της ρύπανσης μέσω των μετρητών, αλλά και ποιες ενέργειες έχει κάνει το Υπουργείο προς την τσιμεντοβιομηχανία , η οποία τον Μάρτιο παραδέχτηκε πως έλαβε χώρα περιστατικό ρύπανσης. Η Επιτροπή επικοινωνεί για πολλοστή φορά με την πολιτεία μιας και έχει ήδη αποστείλει δύο επιστολές προς τον Πρωθυπουργό , μία προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και μία προς τον Εισαγγελέα Βόλου τους προηγούμενους μήνες ενημερώνοντάς τους για την κατάσταση που επικρατεί στον Βόλο και ζητώντας τους να λάβουν μέτρα.

Στην τελευταία επιστολή προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος, η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών παρουσίασε τα ευρήματα της ερευνητικής ομάδας Γουργουλιάνη- Σαχαρίδη, τα οποία συνδέουν άμεσα την ατμοσφαιρική ρύπανση με αύξηση των εισαγωγών στο Νοσοκομείο Βόλου.
Ειδικότερα, σημειώνεται πως «Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που διεξήγαγε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και καταδεικνύει ότι τις μισές ημέρες του χρόνου η ρύπανση στον Βόλο από μικροσωματίδια PM2,5 ξεπερνούν κατά 20% το ετήσιο επιτρεπτό όριο κατά την ελληνική νομοθεσία και κατά 200% κατά τα ισχύοντα όρια του Π.Ο.Υ. με συνέπεια οι εισαγωγές στο Νοσοκομείου να αυξάνονται κατά 32% στην παιδιατρική κλινική και 25% στην παθολογική κλινική (https://bit.ly/39ezm1J/). Πρόσφατη έρευνα δημοσιευμένη σε έγκριτο επιστημονικό περιοδικό συσχετίζει άμεσα την χρόνια ρύπανση ενός τόπου με τον Covid-19 αποτυπωμένη με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο σε ένα γράφημα (Επισυναπτόμενο 4)
(εδώ η έρευνα https://bit.ly/2KymTM9).

Στον Βόλο οι υπερβάσεις των μικροσωματιδίων που μετριούνται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας από τον ένα και μοναδικό μετρητή, ο οποίος δεν καλύπτει όλη την πόλη και μετρά μόνο 2 από τους 8 ρύπους που επιβάλλει η Ε.Ε έδειξαν για μία εβδομάδα συνεχόμενες υπερβάσεις είτε των PM 2.5 είτε των PM 10 (https://bit.ly/3lSD0ll, https://bit.ly/3l9F47c και επισυναπτόμενο 5)

Τα τραγικά αποτελέσματα μιας άλλης επίσης πρόσφατης μελέτης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κατατάσσει τον Βόλο σε πρωταθλήτρια στα εγκεφαλικά και διάφορες μορφές καρκίνου (https://bit.ly/37gjucy).
Σχετικά με το επεισόδιο ρύπανσης που συνέλαβε ο φακός του ΜΕΤΕΟ και αναγκάστηκε να επιβεβαιώσει και η ίδια η εταιρεία στις 28 Μαρτίου 2020, εκτός από τις υπερβολικές υπερβάσεις κατά τις 26 και 27 Μαρτίου 2020 των μικροσωματιδίων PM 2.5, όπως αποτυπώθηκαν στη γνωστή διεθνή πλατφόρμα μέτρησης της ποιότητας του αέρα,www.waqi.info. Παρόλα αυτά το online σύστημα της εταιρείας δεν αποτύπωσε το γεγονός (Επισυναπτόμενο 6)

Συγκεκριμένα, (Επισυναπτόμενα 7α,7β,7γ: Screenshots μετρήσεων και στιγμιότυπο ΜΕΤΕΟ), οι ενδείξεις AQI για τα μικροσωματίδια ΡΜ 2,5 – τα πιο επικίνδυνα σωματίδια για την υγεία μας- κυμάνθηκαν από 463 έως 568. Και ο δείκτης ποιότητας της ατμόσφαιρας (AQI) ήταν διαρκώς στο κόκκινο (300+) που σημαίνει Επικίνδυνος για κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα!!


Επίσης, στις 18 Απριλίου και εν μέσω καραντίνας οι τιμές στην πλατφόρμα waqi.info έδειξαν πολύ υψηλά όταν την ίδια μέρα ο μετρητής της Περιφέρειας δεν έδειχνε κανένα δεδομένο (Επισυναπτόμενα 8α,8β)


Η επιδείνωση της κατάστασης στο νοσοκομείο αναφορικά με τους θανάτους (https://bit.ly/2UNVXcS) επιτάσσει μια σοβαρή και άμεση αντιμετώπιση εκ μέρους σας.
Ο κ. Γουργουλιάνης, καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας επιβεβαίωσε ότι η έκθεση σε αέρα που υπάρχουν υπερβάσεις για τρεις συνεχόμενες ημέρες αρκεί για να προκληθούν βλάβες στην υγεία.

Παρακαλούμε να μας γνωρίσετε τα εξής :

1. Ποιες είναι οι ενέργειές σας προς την Περιφέρεια Θεσσαλίας, η οποία ήταν υποχρεωμένη να έχει εγκαταστήσει δίκτυο μετρητών και να μετρά 8 ρύπους σύμφωνα με την νομοθεσία, ενώ έχει μόνο έναν μετρητή που μετρά μόνο 2 ρύπους και ο οποίος υπολειτουργεί, εφόσον σε πολλά περιστατικά ρύπανσης είτε σταματά για να αλλάξει χαρτί, είτε πέφτει η τάση σύμφωνα με επίσημες δηλώσεις

2. Ποιες είναι οι ενέργειές σας προς τη βιομηχανία για το περιβαλλοντικό συμβάν και για το γεγονός ότι το σύστημα καταγραφής της δεν το αποτύπωσε;»

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.