Ανοιχτή συγκέντρωση την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου στις 18:00 έξω από τα κτήρια του ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ, στην οδό Γεωργίου Καρτάλη 48, στον Βόλο, πραγματοποιούν μέλη και εργαζόμενοι του ΚΕΘΕΑ Πιλότος αντιδρώντας στη συγχώνευση των δημόσιων οργανισμών και προγραμμάτων για τις εξαρτήσεις που προωθεί το Υπουργείο Υγείας και ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου.
Στο σημείο της συγκέντρωσης, θα διανεμηθούν πολύχρωμα μπαλόνια που συμβολίζουν την πολυχρωμία και τον πλουραλισμό των προγραμμάτων και των υπηρεσιών, το δικαίωμα στην επιλογή και το δικαίωμα πρόσβασης όλων σε δομές δημόσιας υγείας. Θα ακολουθήσει πορεία με μουσική με σημείο κατάληξης τον Αγ.Νικόλαο.
Σημειώνεται ότι η δράση εντάσσεται στο πλαίσιο των ευρύτερων κινητοποιήσεων για τη δημόσια ψυχική υγεία στη χώρα.
Μεταξύ άλλων στη σχετική ανακοίνωση του ΚΕΘΕΑ Πιλότος τονίζεται ότι «συγχωνεύονται όλοι οι εγκεκριμένοι δημόσιοι οργανισμοί και προγράμματα για τις εξαρτήσεις σε έναν συγκεντρωτικό, γραφειοκρατικό και απρόσωπο υπερφορέα ονόματι ΕΟΠΑΕ- Εθνικός οργανισμός Πρόληψης και Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων. Η συγκεκριμένη κίνηση έρχεται σε συνέχεια της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου του 2019, που εν μία νυκτί κατήργησε τον αυτοδιοίκητο χαρακτήρα του ΚΕΘΕΑ και όλες τις διοικητικές του διαδικασίες, διορίζοντας το διοικητικό του συμβούλιο».
Το εν λόγω νομοσχέδιο, όπως σημειώνεται, καταργεί την ταυτότητα, τη διάρθρωση και την αυτονομία των φορέων πρόληψης και απεξάρτησης, πλήττει την ποικιλομορφία των θεραπευτικών προτάσεων και τον προσωποκεντρικό τους χαρακτήρα, καταργεί το συνεχές της θεραπείας, απειλεί το δημόσιο χαρακτήρα της πρόληψης και της απεξάρτησης, υποβαθμίζει τον πολυπαραγοντικό χαρακτήρα της εξάρτησης, αγνοεί το κοινοτικό πλαίσιο παρέμβασης συνολικά στην ψυχική υγεία και την απεξάρτηση.
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας μελών και εργαζομένων του ΚΕΘΕΑ Πιλότος στον Βόλο
Αντίδραση για τη συγχώνευση των δημόσιων οργανισμών και προγραμμάτων για τις εξαρτήσεις
Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.
Γίνετε μέλος στο κανάλι Magnesianews στο Messenger για όλες τις τελευταίες ειδήσεις.































