Συναγερμός στη Μαγνησία λόγω επικινδυνότητας για πυρκαγιά

Έκτακτη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας

Συναγερμός έχει σημάνει στη Μαγνησία λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, που σε συνδυασμό με τον αέρα έχουν ανεβάσει την επικινδυνότητα για πυρκαγιά στο 4 και σήμερα το πρωί συνεδρίασε εκτάκτως το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας. Ανάλογες έκτακτες συνεδριάσεις των Συντονιστικών έγιναν στα νησιά των Σποράδων. Όπως προκύπτει ορισμένοι Δήμοι της Μαγνησίας δεν κατέθεσαν μνημόνιο ενεργειών και δεν έχουν καθορίσει χώρους που θα πάνε οι πολίτες αν απαιτηθεί εκκένωση ενός χωριού λόγω πυρκαγιάς, ενώ εφαρμόζεται προληπτικά απαγόρευση της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων στα περιαστικά δάση του Βόλου και στον Αλμυρό.

Ενόψει των φαινομένων, Πυροσβεστική, σώματα ασφαλείας, ένοπλες δυνάμεις και εθελοντικές ομάδες βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα, ενώ αυξημένα είναι τα περίπολα.

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, του Στρατού, ο δήμαρχος Ζαγοράς-Μουρεσίου, εκπρόσωπος του Δήμου Νοτίου Πηλίου, της 111 Πτέρυγας Μάχης, του Λιμεναρχείου, της Διεύθυνσης Δασών, των Δασαρχείων Βόλου και Αλμυρού, του ΕΚΑΒ, των υπαλλήλων της Πολιτικής Προστασίας της ΠΕ Μαγνησίας και Σποράδων, της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης Πολιτικής Προστασίας, της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων, της ΕΟΔ, της Λέσχης Εθελοντών Βόλου και συζητήθηκαν ο σχεδιασμός του επιχειρησιακού πλάνου ετοιμότητας των φορέων σε περίπτωση πυρκαγιών, ο συντονισμός, η καταγραφή προβλημάτων και η επισήμανση των αρμοδιοτήτων του κάθε φορέα.

Η αντιπεριφερειάρχης Δωροθέα Κολυνδρίνη τόνισε ότι το συντονιστικό συγκλήθηκε με στόχο τον καλύτερο συντονισμό φορέων, προκειμένου να ενημερωθούν οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες και οι Δήμοι για όλες τις ενέργειες.
Σύμφωνα με την ίδια, μετά το συντονιστικό που έγινε τον Μάιο, οι Δήμοι είναι υποχρεωμένοι να κάνουν τοπικά συντονιστικά, μνημόνιο ενεργειών και να ενημερώσουν την Περιφέρεια ποιοι είναι οι χώροι για την απομάκρυνση πολιτών σε περίπτωση εκκένωσης.

Η κ. Κολυνδρίνη πρόσθεσε ότι η Π.Ε. Μαγνησίας έχει ήδη έτοιμο μητρώο μηχανημάτων που είναι ακροβολισμένα σε όλη τη Μαγνησία και βρίσκεται σε ετοιμότητα το τμήμα εκτάκτων αναγκών, ενώ τόνισε την αναγκαιότητα ο κάθε φορέας να γνωρίζει ποιες είναι οι αρμοδιότητες που έχει.

Σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη, κάποιοι Δήμοι έχουν αποστείλει πρακτικό ενεργειών και κάποιοι όχι, ενώ σε επιφυλακή βρίσκονται πάνω από 200 μηχανήματα.

Ο διοικητικής της Π.Υ. Βόλου, πύραρχος Χαράλαμπος Πόζογλου, τόνισε ότι σήμερα ο δείκτης επικινδυνότητας στο Νομό είναι πολύ υψηλός και αναφέρθηκε και στις ιδιαιτερότητες του Νομού – χερσαίας και νησιωτικής Μαγνησίας.
“Οχήματα και προσωπικό είναι σε αυξημένη ετοιμότητα. Βρισκόμαστε σε ετοιμότητα εμείς και οι Δήμοι, το Δασαρχείο, η ΕΛΑΣ, το Λιμενικό , οι ένστολοι και οι εθελοντές για να είμαστε έτοιμοι σε ενδεχόμενο πυρκαγιάς”, ανέφερε.

Σύμφωνα με τον διοικητή, στο Νομό περιπολούν 34 οχήματα, συνολικά 40 μαζί με τα βοηθητικά, ενώ περιπολίες θα πραγματοποιούν από εθελοντικές ομάδες και το Δασαρχείο.

Προληπτική απαγόρευση κυκλοφορίας
Σε περίπτωση που οι πολίτες αντιληφθούν πυρκαγιά, παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.
Βάσει της εγκυκλίου 2195/2015 της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας αποφασίστηκε η προληπτική απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε δάση και περιοχές ειδικής προστασίας για την Τετάρτη 10 Ιουλίου 2019, μεταξύ αυτών στο λόφο Γορίτσας, στο λόφο Κουκουράβα και στο δάσος Κουρίου και από τον Βρυό ως την Παλιά Μιτζέλα.


Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.