Συνέχιση των παραρτημάτων Γυμνασίων στα Καταστήματα Κράτησης προτείνει η ΕΛΜΕ

Για τις δομές κράτησης ανηλίκων και το μαθητικό δυναμικό τους στη Μαγνησία

Με δεδομένη την πολυετή εμπειρία εκπαιδευτικών στα τρία Παραρτήματα Γυμνασίων σε δομές Κράτησης ανηλίκων και νέων παραβατών στη Μαγνησία, η ΕΛΜΕ Μαγνησίας διατυπώνει τον προβληματισμό της για την πρόταση ίδρυσης νέων αυτόνομων δομών.
Στον τίτλο σπουδών που θα χορηγείται από τις σχεδιαζόμενες νέες δομές, εφόσον θα είναι αυτόνομες, θα αναγράφεται εμφανώς, σε περίπτωση εγγραφής, μετεγγραφής ή απόλυσης η παραμονή τους σε Καταστήματα Κράτησης. Έτσι, οι ανήλικοι στιγματίζονται και θίγονται τα προσωπικά τους δεδομένα. Προτείνουμε τη συνέχιση λειτουργίας των Παραρτημάτων Γυμνασίων στα Καταστήματα Κράτησης, διότι με την ισχύουσα κατάσταση διασφαλίζονται τα προσωπικά δεδομένα των κρατουμένων και τους παρέχεται η δυνατότητα ίσων ευκαιριών και επανένταξης, αναφέρεται σε ανακοίνωση.
Επίσης με τη λειτουργία Παραρτημάτων ρυθμίζεται ευέλικτα η διαχείριση του μόνιμου διδακτικού προσωπικού και αξιοποιούνται εκπαιδευτικοί με πολύχρονη εμπειρία, σχετικές σπουδές και επιμόρφωση, χωρίς να θίγονται εργασιακά δικαιώματα. Αντίθετα αν ιδρυθούν ξεχωριστές δομές, με δεδομένο το σχετικά μικρό και συνεχώς μεταβαλλόμενο αριθμό των νεαρών κρατουμένων, υπάρχει κίνδυνος σπατάλης ανθρώπινων πόρων αλλά και εργασιακής ανασφάλειας των εκπαιδευτικών, που θα λειτουργήσουν τελικά δυσμενώς στην εκπαίδευση των κρατουμένων, επισημαίνει η ΕΛΜΕ.

«Επικροτούμε τη συμμετοχή των υπεύθυνων εκπαιδευτικών στα Συμβούλια Εργασίας των Καταστημάτων Κράτησης, πράγμα αναγκαίο και επιβαλλόμενο, διότι ενισχύεται η συνεργασία μεταξύ Σωφρονιστικού και Εκπαιδευτικού προσωπικού και διευκολύνεται η εύρυθμη λειτουργία των Παραρτημάτων μέσα στο κάθε Σωφρονιστικό Κατάστημα. Τέλος επισημαίνουμε ότι οι παραπάνω σκέψεις και προβληματισμοί αναφέρονται στις ιδιομορφίες των δομών κράτησης και του μαθητικού δυναμικού τους στη Μαγνησία και παρακαλούμε να ληφθούν υπόψη», καταλήγει η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.