ΣΥΡΙΖΑ: Νομικό, πολιτικό και ηθικό το ζήτημα Μαραβέγια (video)

φωτογραφία αρχείου
Τονίστηκε από τον Τομέα Διαφάνειας και τους βουλευτές Αλέξανδρο Μεϊκόπουλο και Κατερίνα Παπανάτσιου

Νομικό, πολιτικό και ηθικό είναι το θέμα έγκρισης χρηματοδότησης στην εταιρεία της συζύγου του βουλευτή κ. Μαραβέγια από τον Αναπτυξιακό Νόμο, όπως επισημάνθηκε σε συνέντευξη Τύπου του Τομέα Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ και των βουλευτών του Μαγνησίας του κόμματος Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου και Κατερίνας Παπανάτσιου, σήμερα στον Βόλο.

Ο Μανώλης Καπνισάκης, δικηγόρος και μέλος του Τομέα Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν είναι αδιάσειστα, μπορούν να χαρακτηριστούν σκανδαλώδη αι τεκμηριώνουν απόλυτα την καταγγελία που έκανε ο κ. Πολάκης κατά του βουλευτή Μαγνησίας της ΝΔ.

Επίσης μετέφερε απάντηση του κ. Πολάκη στις καταγγελίες του κ. Μαραβέγια, λέγοντας ότι δεν έχει καταδικαστεί ποτέ για συκοφαντική δυσφήμιση και όποιος το επικαλεστεί ξανά θα υποστεί τις ανάλογες νομικές κυρώσεις. Επίσης τόνισε ότι δεν υπάρχει αντιπάθεια ή εμπάθεια κατά του κ. Μαραβέγια και ο κ. Πολάκης έκανε το χρέος του που είναι να αναδεικνύει τα σκάνδαλα, τις αδιαφανείς διαδικασίες και την εύνοια που έχουν ημέτερη από την κυβέρνηση της ΝΔ.

Το μέλος του Τομέα Διαφάνειας επικαλέστηκε το άρθρο 57 του Συντάγματος σύμφωνα με το οποίο υπάρχει ασυμβίβαστο της βουλευτικής ιδιότητας με επενδυτικά σχέδια που χρηματοδοτούνται με δημόσιο χρήμα και ο βουλευτής εκπίπτει του αξιώματός του.

Ο κ. Καπνισάκης αναφέρθηκε εκτενώς στο ιστορικό των δύο επιχειρήσεων της συζύγου του κ. Μαραβέγια, του οίκου ευγηρίας στο Μαλάκι και στην κλινική Κωνσταντινόπουλου, λέγοντας ότι πίσω από τη σύζυγό του βρίσκεται ο ίδιος και η ιατρική του ιδιότητα, είπε ότι οι επιχειρήσεις αυτές δεν είναι επέκταση των δραστηριοτήτων της συζύγου του, όπως ισχυρίστηκε, καθώς το επάγγελμά της είναι ασφαλίστρια.

Επίσης κατήγγειλε ότι ο κ Μαραβέγιας δεν κατέθεσε στον φάκελο στοιχεία από τα οποία προκύπτουν καταθέσεις ή τραπεζικός δανεισμός, που να καλύπτουν την ίδια συμμετοχή για κάθε επενδυτικό σχέδιο που κατέθεσε.

Ο κ. Καπνισάκης επισήμανε ότι στον Αναπτυξιακό Νόμο που ίσχυε έως το 2021, δεν μπορούσαν να υπαχθούν και να χρηματοδοτηθούν δραστηριότητες και επενδυτικά που συνδέονται με τον τομέα της υγείας, ωστόσο στην γ’ και δ’ προκήρυξη προστέθηκαν κάποιες εξαιρέσεις μεταξύ των οποίων και η δυνατότητα χρηματοδότησης Κέντρων Αποκατάστασης και Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης για Άτομα με Αναπηρία.
Ακόμη παρέθεσε στοιχεία για αύξηση του κεφαλαίου των δύο εταιριών της συζύγου του και σημείωσε ότι το κεφάλαιο 1,7 εκ. € δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από τις καταθέσεις του ζεύγους και τον δανεισμό.

Όπως επισημάνθηκε στη συνέντευξη ο Τομέας Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε τους φακέλους από το υπουργείο να διαβιβαστούν στη Βουλή, όπως και το πόρισμα της επιτροπής εκπόνησης επενδυτικών σχεδίων, ενώ κατά τις καταγγελίες, οι αρμόδιες αρχές μπορούν να ξεκινήσουν στη διαδικασία διερεύνησης της υπόθεσης.

Οι βουλευτές

Ο βουλευτής Μαγνησίας Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος τόνισε ότι η περίπτωση του κ. Μαραβέγια ελέγχεται νομικά, πολιτικά και ηθικά και η ανάδειξη του όλου ζητήματος δεν είναι η στοχοποίηση του βουλευτή ή της συζύγου του, αλλά η πολιτική της ΝΔ.

Όπως είπε υπάρχει ζήτημα παραβίασης του άρθρου 57 του Συντάγματος, καθώς βουλευτής δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί από τον αναπτυξιακό νόμο, υπάρχει ζήτημα ηθικής τάξης, καθώς οι επιχειρήσεις ανήκουν στον βουλευτή, διότι δεν υπάρχει επαγγελματική συνάφεια με τη σύζυγό του, ενώ τη στιγμή που πολλές εύρωστες επιχειρήσεις είναι εκτός τραπεζικού δανεισμού και δεν εντάσσονται στον Αναπτυξιακό Νόμο, είναι απορίας άξιο πως χρηματοδοτήθηκαν οι δύο εταιρίες και μάλιστα χωρίς να διαθέτουν αρχικό κεφάλαιο.
Επίσης τόνισε ότι σε άλλες χώρες υπάρχουν παραιτήσεις για πολύ μικρότερης σημασίας ζητήματα, αλλά στην Ελλάδα το σύστημα αυτοπροστασίας και αλληλοκάλυψης του πολιτικού συστήματος καλά κρατεί.

Η βουλευτής Κατερίνα Παπανάτσιου τόνισε ότι η διακυβέρνηση της ΝΔ χαρακτηρίζεται από σπατάλη δημοσίου χρήματος, αδιαφάνεια, χαρακτηρίζεται από πολιτικές ανισότητας, σε μια περίοδο που ο λαός δοκιμάζεται, ο πληθωρισμός εκτοξεύτηκε σε δυσθεώρητα επίπεδα και έχει φτάσει σε όρια ακραίας φτώχειας, κάνει μπίζνες με ημέτερους.

Για την περίπτωση του βουλευτή Κ. Μαραβέγια ανέφερε ότι, όπως και όλοι οι βουλευτές, όφειλε να ενισχύσει την ΠΦΥ και τη δημόσια υγεία και δεν είναι προτεραιότητα ένα ιδιωτικό κέντρο αποκατάστασης και μια κλινική. Επίσης είπε ότι η κυβέρνηση θέλει την κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα, γι’ αυτό και δίνει 500 εκ. € από το Ταμείο Ανάκαμψης σε 13 επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με την κα Παπανάτσιου, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σεβάστηκε το δημόσιο χρήμα και είναι υπερήφανη για αυτό.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.