Τι λένε οι Βολιώτες υποψήφιοι για το θέμα της Νεοελληνικής Γλώσσας- Το θέμα ήταν στα sos

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ
Πως κύλησε η διαδικασία στη Μαγνησία

Μία ομιλία, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προστασίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στην οποία θα αναφέρονται φαινόμενα παραβίασης των δικαιωμάτων της γυναίκας στη σύγχρονη εποχή στον ιδιωτικό και δημόσιο βίο, καθώς επίσης και οι τρόποι με τους οποίους η νέα γενιά μπορεί να συμβάλει έμπρακτα στην επίτευξη της ισότητας των φύλων, κλήθηκαν να γράψουν οι υποψήφιοι των ΓΕΛ και στη Μαγνησία, στο πλαίσιο της εξέτασης του μαθήματος της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας.

Σε ότι αφορά στα διαδικαστικά, η πρεμιέρα των εξετάσεων στη Μαγνησία ήταν απόλυτα επιτυχής. Σύμφωνα με τον Θεόδωρο Θεοδωρίδη, μέλος της επιτροπής εξετάσεων επί συνόλου 22 Εξεταστικών Κέντρων στον νομό με τα τρία στα νησιά δεν παρουσιάστηκε κανένα πρόβλημα. Είχαν δηλώσει συμμετοχή 1367 υποψήφιοι και συμμετείχαν τελικά 1282, ενώ υπήρξαν 85 απόντες, με το τελικό ποσοστό συμμετοχής να διαμορφώνεται στο 93,78%.

«Ήταν άψογη η διαδικασία και το σύστημα εγγυάται απόλυτα τη διαφάνεια των πανελλαδικών», σχολίασε ο κ. Θεοδωρίδης, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο Γιώργος Χάρλας, μέλος της επιτροπής εξετάσεων, συμπληρώνοντας πως το σύστημα δούλεψε άψογα και στα νησιά, ενώ σχετικά με τα θέματα, αν και λόγω ειδικότητας δεν επιθυμούσε να τα κρίνω, σημείωσε όμως ότι ήταν βατά, καθώς αφορούσαν ζητήματα που έχουν συζητηθεί στη δημόσια σφαίρα.

Από την πλευρά του ο κ. Δημήτρης Αποστολάκης, πρόεδρος της λυκειακής επιτροπής του 5ου ΓΕΛ Βόλου τόνισε ότι τα θέματα έφτασαν στις 8:31, αποκωδικοποιήθηκαν, ελέγχθηκαν και φωτοτυπήθηκαν και διανεμήθηκαν στους υποψηφίους. Η εξέταση ξεκίνησε στις 9 το πρωί με μέγιστη διάρκεια 3 ώρες. Στο 5ο ΓΕΛ Βόλου είχαν δηλώσει συμμετοχή για τις πανελλαδικές 63 τελειόφοιτοι και εννέα απόφοιτοι, ενώ μόλις τρεις δήλωσαν απόντες.

Τι είπαν οι συμμετέχοντες στις πανελλαδικές

Ικανοποιημένοι ήταν οι συμμετέχοντες των πανελλαδικών από τα θέματα στα οποία έπρεπε να ανταποκριθούν. Όπως είπε ο Κωνσταντίνος Σιουμουρέκης «ήταν εύκολα όπως ήταν στις ενδοσχολικές. Μας είπαν ορισμένα sos οι καθηγητές μας και μέσα ήταν κι αυτό. Είχαμε προετοιμαστεί για ένα τέτοιου είδους θέμα. Από την αρχή της χρονιάς μας είπαν ότι φέτος πιθανώς να «πέσει» βία, και ήταν κάτι σχετικά παρόμοιο. Το θέμα ήταν βατό, είμαι πολύ ικανοποιημένος και είχα προετοιμαστεί κατάλληλα».

Βατό χαρακτήρισε το θέμα τόσο η Φιλίτσα όσο και ο Στέλιος, με την νεαρή τελειόφοιτη να σημειώνει πως ήταν μεν εύκολο το θέμα, χρειάζονταν όμως σκέψη και προσπάθεια για να μπορέσει κανείς να το αναπτύξει. Τα δυο παιδιά σημείωσαν πως ήταν ένα θέμα επικαιρότητας και δήλωσαν ικανοποιημένοι από την απόδοσή τους.

Δεν θα μπορούσε να γίνει «εισβολή» στις πανελλαδικές

Τόσο ο κ. Θεοδωρίδης όσο και ο κ. Χαρλάς σχολίασαν το γεγονός της προανακριτικής για το θέμα του phishing του μαθητή στη Μαγνησία, που άγνωστοι πήγαν να τον ξεγελάσουν λέγοντάς του ότι αλλάζει στις ενδοσχολικές Εξεταστικό Κέντρο.

Ερωτηθέντες εάν στην περίπτωση που ο μαθητής είχε πατήσει το κακόβουλο Link θα ήταν ένα «παράθυρο» πρόσβασης και εισβολής στο σύστημα των πανελλαδικών ο κ. Θεοδωρίδης επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι «Με τίποτα δεν μπορεί να γίνει . Ο κακόβουλος ήταν κακόβουλος αλλά και βλαξ. Το σύστημα των πανελλαδικών δεν έχει σχέση με την Τράπεζα Θεμάτων. Ο μαθητής δεν έχει πρόσβαση στο σύστημα μετάδοσης των θεμάτων. Τα θέματα έρχονται κωδικοποιημένα και υπάρχει αποκωδικοποιητής, δεν μπορεί κανένας να μπει να αποκωδικοποιήσει τα θέματα», ενώ ο κ. Χαρλάς υποστήριξε ότι «το σύστημα των πανελλαδικών είναι τόσο προχωρημένο και εξασφαλισμένο που δεν θα μπορούσε να συμβεί κάτι».

Αύριο Σάββατο, στα θρανία επιστρέφουν οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ οι οποίοι διαγωνίζονται στα Μαθηματικά (Άλγεβρα), ενώ οι υποψήφιοι των ΓΕΛ θα εξεταστούν στις 6 Ιουνίου σε Αρχαία Ελληνικά (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών), Μαθηματικά (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής), Βιολογία (Ο.Π. Σπουδών Υγείας).

Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.
Γίνετε μέλος στο κανάλι Magnesianews στο Messenger για όλες τις τελευταίες ειδήσεις.