Τι προτείνει η «Βόλου Κοινωνία» για τον «Κλεισθένη 1»

Στα θετικά και αρνητικά του ν/σ αναφέρθηκαν τα μέλη της Δημοτικής Κίνησης

Τις προστάσεις της για το νομοσχέδιο «Κλεισθένης 1» παρουσίασαν τα μέλη της Δημοτικής Κίνησης «Βόλου Κοινωνία», σε συνέντευξη Τύπου, ενώ αναφέρθηκαν στα θετικά και στα αρνητικά.
Σύμφωνα με τη Δημοτική Κίνηση το νομοσχέδιο δεν είναι κάτι νέο, αλλά στην ουσία στηρίζεται στον «Καλλικράτη» και εισάγει το θεσμό της απλής αναλογικής που όμως περισσότερο λειτουργεί ως «βαλβίδα εκτόνωσης», καθώς δεν ενισχύεται ο θεσμός της Τοπικής Αυδιοίκησης και δεν τις δίνονται αρμοδιότητες και πόροι.

Σύμφωνα με το μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Πάρη Μουτσινά, το νομοσχέδιο μετά από τόσα χρόνια κρίσης και εξαγγελίες της κυβέρνησης κατά καιρούς, δεν δίνει λύσεις στο υδροκέφαλο κράτος το οποίο η κυβέρνηση έχει ενισχύσει με 400 νέους οργανισμούς και δημοσίους υπαλλήλους χωρίς στόχο και πρόγραμμα.
Όπως είπε «εισάγει την απλή αναλογική που όλοι ζητούσαμε αλλά στην ουσία «της κόβει τα πόδια» χωρίς να μπορεί να συνδράμει στη δημιουργία ενός πλατιού αυτοδιοικητικού κινήματος που θα έδινε προοπτική στη χώρα. Έρχεται δε σε ένα κλίμα πόλωσης και διχασμού των πολιτικών δυνάμεων, με αποτέλεσμα αυτή η απλή αναλογική να καθίσταται επικίνδυνη».

Ο Παντελής Μαστρογιάννης ανέφερε ότι το νομοσχέδιο αποτελεί βάση διαλόγου και περιλαμβάνει και θετικές ρυθμίσεις όπως το εκλογικό σύστημα, τα δημοψηφίσματα, οι προγραμματικές συγκλίσεις και συμμαχίες στην διοίκηση του δήμου, η κατάρτιση του επιχειρησιακού προγράμματος τετραετίας , οι δυνατότητες σύγκλισης του συμβουλίου των Τοπικών Κοινοτήτων με υπογραφές πολιτών, οι ρυθμίσεις για τις επιτροπές διαβούλευσης και διαμεσολάβησης.

Στα αρνητικά εκτίμησε ότι περιλαμβάνει τη μη απόδοση πόρων, την μην πρόβλεψη για σύγκληση λαϊκών συνελεύσεων στις Τοπικές Κοινότητες, την ποσόστωση του 40% με το κάθε φύλο και κυρίως το γεγονός ότι ο έλεγχος της νομιμότητας περιορίζεται στα έργα πάνω από 120.000 €, τη στιγμή που μέχρι σήμερα ήταν για πάνω από 45.000 €.

Οι προτάσεις
Η αυτοδιοίκηση είναι ο κατεξοχήν λαϊκός θεσμός, το βάθρο της ενεργοποίησης και της συμμετοχής των δημοτών και της λαϊκής δημιουργίας και για το λόγο αυτό η «Κοινωνία Πολιτών» ζητά:

1. Ενίσχυση της τοπικής Δημοκρατίας με βάση τις αρχές της εγγύτητας και της επικουρικότητας. Αυτό μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη με τη συγκρότηση, εντός του Καλλικρατικού δήμου, ισχυρών δημοτικών ενοτήτων αποτελεσματικών και βιώσιμων, οι οποίοι θα συγκροτηθούν σε επίπεδο καποδιστριακού δήμου η συμβουλίου περιοχής. Έτσι θα μειωθεί η χαώδης απόσταση Δημάρχου-προέδρου τοπικού συμβουλίου και τα τοπικά προβλήματα θα επιλύονται άμεσα, απελευθερώνοντας τον Καλλικρατικό Δήμο και τον δήμαρχο από αυτά.
2. Μεταφορά αρμοδιοτήτων και πόρων στην αυτοδιοίκηση σε πολλά κρίσιμα θέματα ενισχύοντας την αποτελεσματικότητα των δήμων και συγχρόνως τον επιτελικό και όχι πελατειακό ρόλο του σύγχρονου κράτους.
3. Δημιουργία και χρηματοδότηση ειδικού αναπτυξιακού προγράμματος για τους ΟΤΑ, το οποίο θα μπορεί να «θεραπεύσει» προβλήματα περιφερειακών υποδομών και να στηρίξει την Περιφερειακή ανάπτυξη.
4. Ενίσχυση του θεσμού της Αντιπεριφέρειας με τη θέσπιση πολυπρόσωπου συμβουλίου το οποίο θα είναι όργανο ουσιαστικού διαλόγου και επεξεργασίας της περιφερειακής πολιτικής με σύγχρονη κατάργηση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
5. Άμεση εφαρμογή της ηλεκτρονικής διακυβέρνηση σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας διοίκησης, ώστε να αποκτήσουμε επιτέλους ένα αυτόνομο ψηφιακό σύγχρονο αποτελεσματικό κράτος, με πραγματική αξιολόγηση των υπαλλήλων.

Σύμφωνα με την «Βόλου Κοινωνία», οι δήμοι πρέπει να είναι κοντά στον πολίτη, να λειτουργούν δημοκρατικά, με διαφάνεια και οι πολίτες να μπορούν να ελέγχουν με τα πιο κοντά σε αυτούς όργανα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.