Το 10ο Δημοτικό Νέας Ιωνίας λέει ΟΧΙ στο κάπνισμα!

Εικόνα από τις δραστηριότητες “δοκιμασίες” – παιχνίδια των μαθητών και μαθητριών του σχολείου με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών και στελεχών του κέντρου

Μία βλαβερή συνήθεια του ανθρώπου είναι η αυτή του καπνίσματος. Μία πανάρχαια συνήθεια που σήμερα εκτός του ότι χρειάζεται να ξοδεύει κάποιος χρήματα είναι επιβλαβής και πολλές φορές θανατηφόρα! Επιπλέον αυτών άλλες κακές επιδράσεις είναι ότι χαλάει η επιδερμίδα, ρούχα και δάχτυλα μυρίζουν καπνό και είναι κίτρινα, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε το πόσο ενοχλητικό είναι για τους άλλους και ιδιαίτερα τα μικρά παιδιά που μπορεί να είναι παθητικοί καπνιστές.
Στο σχολείο μας φέτος, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων αλλά και της επαφής του σχολείου με εξωτερικούς φορείς, διοργανώθηκαν δράσεις για την ενημέρωση των μαθητών για τις αρνητικές συνέπειες του καπνίσματος και τις χρήσεις ουσιών γενικότερα.
Συγκεκριμένα τον Φεβρουάριο απεσταλμένοι από το κέντρο πρόληψης «Πρόταση Ζωής» μίλησαν στους μαθητές και τις μαθήτριες του σχολείου για το κάπνισμα, το αλκοόλ, τα ναρκωτικά αλλά και το ηλεκτρονικό τσιγάρο, τη νέα μόδα που υιοθετούν δυστυχώς πολλά νέα παιδιά! Οι εκπρόσωποι του φορέα εξήγησαν στους μαθητές πως τα ανωτέρω μας δημιουργούν εθισμό, τι ακριβώς είναι ο εθισμός και πως τον νιώθουμε, και ποια αλλά και πόσα προβλήματα υγείας μας δημιουργούν.
Σε δράση που έγινε τον Μάρτιο με παρουσία της συγγραφέως του παιδικού βιβλίου Ζωής Γεροστάθη «Χοπ… τρύπωσα»,τις κυρίες Αιμιλία Στάϊκου, Ζωή Μαλανδρίνου, Νατάσα Νταναβάρα και Ειρήνη Φραγκούλη στελεχών του κέντρου Ρομ Αλιβερίου, και την υποστήριξη του πνευμονολόγου κύριου Κωνσταντίνου Γουργουλιάνη της Πνευμονολογικής Κλινικής του Π.Ν. Λάρισας, οι μαθητές συμμετείχαν σε ενημέρωση και παιχνίδια στον προαύλιο χώρο του σχολείου.
Συγκεκριμένα η δράση ξεκίνησε με μια σύντομη ενημέρωση των παιδιών από την κυρίαΓεροστάθη (εκπαιδευτικό και συγγραφέα), για τα καπνικά προϊόντα και τη βλάβη που προκαλούν με αναφορές μέσα από το παραμύθι της! Στη συνέχεια τα παιδιά χωρίστηκαν σε ομάδες και μοιράστηκαν σε 8 σταθμούς “δοκιμασιών” – παιχνιδιών. Με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών και των στελεχών του κέντρου Ρομ οι μαθητές πέρασαν από όλους τους σταθμούς “δοκιμασίας” που είχαν στηθεί κυκλικά σε όλη την αυλή. Όλοι οι σταθμοί είχαν σκοπό να δοκιμάσουν την αντοχή των παιδιών και να δείξουν πόσο σημαντικό είναι να έχουμε καθαρά και γερά πνευμόνια και φυσική αντοχή. Ο τελευταίος σταθμός ήταν αντικαπνιστικά μηνύματα που τα παιδιά έγραψαν και κόλλησαν πάνω σε ένα μεγάλο ιπτάμενο φανάρι που όμως ο αέρας δεν επέτρεψε να το πετάξουνε ψηλά στον ουρανό!
Οι δράσεις σχεδιάστηκαν με σκοπό την ευαισθητοποίηση των παιδιών για τα προβλήματα που προκαλεί το κάπνισμά σε μία εποχή που τα καπνικά προϊόντα προσπαθούν να απλωθούν και να γίνουν μάστιγα σε ακόμη πιο μικρές ηλικίες. Είναι κοινή διαπίστωση άλλωστε σχολείου και κέντρουΡομ, η ολοένα αυξανόμενη χρήσητων προϊόντων αυτών από ανήλικα παιδιά.
Τις ημέρες αυτές ολοκληρώθηκαν οι σχετικές δράσεις του σχολείου με τελευταία την καταγραφή των ανωτέρω στη σχολική μας εφημερίδα και το παρόν άρθρο. Με το πέρας αυτό των δραστηριοτήτων, ο Διευθυντής του 10ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Ιωνίας Κωνσταντίνος Χαρατσής, τόνισε ότι: Ελπίδα όλων μας είναι η συνεχής αναφορά στις ζημιογόνες συνέπειες και η ενημέρωση πάνω στα θέματα υγείας να έχουν ένα αντίκρισμα και να επιτύχουν τη δημιουργία αντικαπνιστικού αισθήματος στα παιδιά μας.

Εικόνα από τις δραστηριότητες “δοκιμασίες” – παιχνίδια των μαθητών και μαθητριών του σχολείου με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών και στελεχών του κέντρου

Εικόνα από τις δραστηριότητες “δοκιμασίες” – παιχνίδια των μαθητών και μαθητριών του σχολείου με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών και στελεχών του κέντρου

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.