Μια μεγάλη, όσο και ξεχωριστή, διαδρομή, γεμάτη εμπειρίες, μαθητές, γονείς, αγωνίες, αλλά και πολλές όμορφες στιγμές, περιγράφει, μέσα από τη συνέντευξή της στην «Εκπαίδευση», η κα Μαρία Τσακμάκα, φιλόλογος και υπεύθυνη σπουδών των «Φροντιστηρίων Ορίζοντες». Μια διαδρομή 17 χρόνων στον Βόλο, που αποτελεί συνέχεια μιας οικογενειακής εκπαιδευτικής παράδοσης, καθώς η μητέρα της ίδρυσε το πρώτο φροντιστήριο της οικογένειας στη Θεσσαλονίκη, πριν από 33 χρόνια. Μια πορεία που αποτυπώνει τη διαχρονική αγάπη για την εκπαίδευση, αλλά και τη σταθερή προσήλωση σε ένα υψηλό επίπεδο εκπαιδευτικής προσφοράς, με τον μαθητή να βρίσκεται πάντα στο επίκεντρο.
– 17 χρόνια Ορίζοντες. Κοιτάζοντας πίσω, τι σημαίνει για εσάς αυτή η διαδρομή;
Τα 17 χρόνια είναι μια μεγάλη διαδρομή, γεμάτη εμπειρίες, αγωνίες, όμορφες στιγμές και, πάνω απ’ όλα, μαθητές και οικογένειες που μας εμπιστεύτηκαν. Για μένα, η μεγαλύτερη αξία αυτής της πορείας είναι η δυνατότητα να συνοδεύω τα παιδιά σε μια τόσο σημαντική περίοδο της ζωής τους και να γνωρίζω παράλληλα τις οικογένειές τους, που αποτελούν σημαντικό κομμάτι αυτής της προσπάθειας. Έχω δει μαθητές να εξελίσσονται, να ξεπερνούν δυσκολίες, να πιστεύουν περισσότερο στον εαυτό τους και τελικά να ανοίγουν τον δικό τους δρόμο. Το να αισθάνεσαι ότι έχεις συμβάλλει σε αυτή την πορεία είναι ίσως η μεγαλύτερη ανταμοιβή για έναν εκπαιδευτικό.
– Πίσω από τη δική σας πορεία στον χώρο της εκπαίδευσης υπάρχει μια σημαντική οικογενειακή παράδοση. Η μητέρα σας ίδρυσε, πριν από 33 χρόνια, το πρώτο φροντιστήριο της οικογένειας στη Νέα Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης. Πόσο έχει επηρεάσει αυτή η διαδρομή τη δική σας φιλοσοφία ως εκπαιδευτικό;
Έχει επηρεάσει βαθιά τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνομαι την εκπαίδευση. Από μικρή μεγάλωσα μέσα σε ένα εκπαιδευτικό περιβάλλον, βλέποντας τη μητέρα μου να αντιμετωπίζει τη διδασκαλία όχι απλώς ως επάγγελμα, αλλά ως σχέση ευθύνης και εμπιστοσύνης με τους μαθητές και τις οικογένειές τους. Από εκείνη πήρα σημαντικές αξίες, όπως η συνέπεια, η αγάπη για τη διδασκαλία και, κυρίως, ο σεβασμός απέναντι σε κάθε μαθητή ως ξεχωριστή προσωπικότητα. Σήμερα, μέσα από τους «Ορίζοντες», προσπαθώ να συνεχίσω αυτή την παρακαταθήκη, δίνοντάς της τη δική μου οπτική και προσαρμόζοντάς την στις ανάγκες της σύγχρονης εκπαίδευσης.
– Οι «Ορίζοντες» αναλαμβάνουν μαθητές από όλες τις κατευθύνσεις και τα επιστημονικά πεδία;
Ναι. Στους «Ορίζοντες» προσφέρουμε ολοκληρωμένη προετοιμασία για το Γενικό Λύκειο και το ΕΠΑΛ, καλύπτοντας όλες τις κατευθύνσεις και τα επιστημονικά πεδία. Στόχος μας είναι κάθε μαθητής να έχει τη δυνατότητα να προετοιμαστεί με ένα οργανωμένο και ολοκληρωμένο πρόγραμμα, ανάλογα με τις επιλογές και τους στόχους του. Παράλληλα, θεωρούμε πολύ σημαντική την προσωπική υποστήριξη, γιατί κάθε μαθητής είναι διαφορετικός και χρειάζεται τη δική του προσέγγιση και καθοδήγηση.
– «Μιλάμε συχνά για την προετοιμασία των μαθητών για τις Πανελλαδικές. Εσείς, όμως, στους «Ορίζοντες» ξεκινάτε πολύ νωρίτερα, με καθημερινή δίωρη μελέτη στο Γυμνάσιο. Γιατί;»
Γιατί πιστεύουμε ότι οι σωστές βάσεις δεν δημιουργούνται λίγο πριν από τις Πανελλαδικές, αλλά χτίζονται σταδιακά. Στο Γυμνάσιο θέλουμε να βοηθήσουμε τον μαθητή να αποκτήσει πρόγραμμα, συνέπεια, υπευθυνότητα και, κυρίως, σωστό τρόπο μελέτης. Η καθημερινή δίωρη μελέτη στους «Ορίζοντες» γίνεται με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών, ώστε το παιδί να μάθει σταδιακά να οργανώνει τον χρόνο του, να αντιμετωπίζει τις δυσκολίες και να γίνεται όλο και πιο αυτόνομο.
Για εμάς, το σημαντικότερο είναι να μάθει πώς να μαθαίνει. Αυτή είναι μια δεξιότητα που θα τον ακολουθήσει σε όλη τη σχολική και μετέπειτα πορεία του.
– Τι είναι αυτό που κάνει τους «Ορίζοντες» να ξεχωρίζουν μέσα στα 17 χρόνια παρουσίας τους;
Νομίζω ότι αυτό που μας ξεχωρίζει είναι ότι βλέπουμε το φροντιστήριο ως χώρο εκπαίδευσης και όχι απλώς ως χώρο προετοιμασίας για τις εξετάσεις. Επενδύουμε στον κάθε μαθητή, στις ανάγκες του και στην προσωπική του εξέλιξη. Από το Γυμνάσιο, με την καθημερινή μελέτη, μέχρι την προετοιμασία για τις Πανελλαδικές, προσπαθούμε να είμαστε δίπλα του με συνέπεια, προσωπικό ενδιαφέρον και ουσιαστική καθοδήγηση.
Και ίσως αυτό που έχει για μένα τη μεγαλύτερη αξία είναι ότι η σχέση μας με τους μαθητές δεν τελειώνει όταν ολοκληρώσουν τη φοίτησή τους. Με πολλούς συνεχίζουμε να κρατάμε επαφή, χαιρόμαστε με την πορεία και τις επιτυχίες τους και αισθανόμαστε ότι έχουμε συμβάλλει, έστω και σε ένα μικρό μέρος, στη διαμόρφωση της διαδρομής τους. Αυτό είναι κάτι που μας δίνει ιδιαίτερη χαρά και αποτελεί για μένα ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία της 17χρονης πορείας μας.
–Τι θα συμβουλεύατε τους μαθητές σας που θα συμμετάσχουν φέτος στις Πανελλαδικές;
Θα τους έλεγα να εμπιστευτούν τη δουλειά που έχουν κάνει μέχρι σήμερα και να συνεχίσουν την προσπάθειά τους με σταθερότητα και ψυχραιμία. Σε αυτή τη φάση είναι σημαντικό να μην εγκλωβίζονται στο άγχος για το αποτέλεσμα, αλλά να επικεντρώνονται σε αυτό που έχουν να κάνουν κάθε μέρα. Οι Πανελλαδικές είναι μια απαιτητική διαδικασία, αλλά είναι και μια εμπειρία μέσα από την οποία έχουν ήδη αποκτήσει γνώσεις, αυτοπειθαρχία και μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στις δυνατότητές τους. Να πιστέψουν, λοιπόν, στον εαυτό τους και να προχωρήσουν με καθαρό μυαλό. Εμείς θα είμαστε δίπλα τους μέχρι την τελευταία στιγμή, όπως ήμασταν σε όλη αυτή τη διαδρομή.
ΒΟΛΟΣ:
Γ. Δήμου 63 (με Μεταμορφώσεως)
Τ: 24210 – 54394 & 6934 587 804
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Αγ. Νικολάου 47, Ν. Μηχανιώνα
Τ: 23920 – 32375 & 6981 041 844
Πηγή: Περιοδικό Εκπαίδευση του Ομίλου Καρεκλίδη












![Λέκκας: «Θύμισε Βηρυτό η Πλάκα – Το κτίριο ήταν παλιό, ένα μνημείο, η τρωτότητά του ήταν μεγάλη» [βίντεο]](https://magnesianews.gr/wp-content/uploads/2026/09/lekkas-efthimis-218x150.webp)



















