Το Φυτόκο υποδέχεται τον Άγιο Γεράσιμο τον Νέο στις 28 Μαΐου

Ένα από τα παλαιότερα και χαρακτηριστικά έθιμα των κατοίκων του οικισμού Φυτόκου και της ευρύτερης περιοχής (Ελαιοτριβείο, Κλήμα, Λουζίνικο, Άγιος Ταξιάρχης, Γκιώνης κ.λ.π.), είναι η έλευση της τιμίας κάρας και της εικόνας του Αγίου Γερασίμου του Νέου από την ομώνυμη γυναικεία Ι. Μονή Μακρινίτσας στον οικισμό Φυτόκου. Έτσι και φέτος η Τίμια Κάρα του Αγίου θα αναχωρήσει από την Ιερά μονή Αγίου Γερασίμου στην Μακρινίτσα την Τρίτη 28 Μαΐου στις 3μ.μ. και στις 6:30μ.μ. θα αφιχθεί στο Φυτόκο. Για τη διευκόλυνση των πιστών το Αστικό ΚΤΕΛ Βόλου θα εκτελεί τακτικά δρομολόγια για το κοινό.

Όπως αναφέρει ο Αγροτικός, Πολιτιστικός, Αθλητικός Σύλλογος Φυτόκου «Οι κάτοικοι ανέκαθεν απευθύνονταν με ευλάβεια στη χάρη του Αγίου, προκειμένου να τους προστατεύει, να τους χαρίζει υγεία, να ευλογεί και ευοδώνει τη γεωργική τους παραγωγή.

Το εν λόγω έθιμο έχει τις ρίζες του πολύ πριν το 1940, όταν οι μοναχοί της Ιεράς Μονής Σουρβιάς, ανταποκρινόμενοι στο γενικό αίτημα των κατοίκων Φυτόκου, συνόδευαν  οι ίδιοι την τίμια κάρα και την εικόνα του Αγίου μέχρι τον οικισμό τους, όπου την παραλάμβαναν οι κάτοικοι με επικεφαλής τον ιερέα του οικισμού και μετά ενός τριημέρου παραμονής στην εκκλησία του οικισμού, την παρέδιδαν και πάλι στους καλόγερους για την επιστροφή. Το μοναστήρι της Σουρβιάς  γύρω στα 1940 κάηκε και οι μοναχοί στεγάστηκαν στην Ιερά Μονή Φλαμουρίου, απ΄ όπου συνέχισαν να μεταφέρουν τα ιερά λείψανα οι ίδιοι ξανά στον οικισμό Φυτόκου.

Το 1945 χτίστηκε η γυναικεία κοινοβιακή Ιερά Μονή του Αγίου Γερασίμου του Νέου στη Μακρινίτσα και από τότε μέχρι σήμερα τα Ιερά προσκυνήματα βρίσκονται εκεί .

Μεταφέρονται στο Φυτόκο την παραμονή της Μεσοπεντηκοστής, από τον ιερέα της ενορίας της Παναγίας Φυτόκου ή τον Ηγούμενο της Ι. Μονής Σουρβιάς και πάρα πολλούς λαϊκούς.

Το έθιμο αυτό το διατηρούν με επιμονή και ευλάβεια για πολλές δεκαετίες τώρα και προσπαθούν να το μεταβιβάσουν στα παιδιά τους, πιστεύοντας πως μια τέτοια εμπειρία δημιουργεί βιώματα ζωντανής πίστης που μένουν ανεξίτηλα στην ψυχή τους. Θεωρούν δε, μεγάλη ευλογία να συμμετέχουν όλο και περισσότεροι νέοι και παιδιά στη συνοδεία του Αγίου πεζοί, για τρεις ολόκληρες ώρες, από το μοναστήρι μέχρι το Φυτόκο».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.