Το πνεύμα των Χριστουγέννων και ο δήμαρχος του Βόλου

Της παράταξης «Μαζί για τον Βόλο»

Φαίνεται ότι το πνεύμα των επερχόμενων γιορτών δεν καταδέχτηκε να περάσει από το δημαρχείο του Βόλου, ή τουλάχιστον από το γραφείο του δημάρχου, και αυτό το επιβεβαιώνει η είδηση για τη δήλωση του Α. Μπέου στην εκπομπή Αλήθειες με τη Ζήνα: ούτε λίγο ούτε πολύ ο δήμαρχος δήλωσε ότι οι γονείς των παιδιών που βρίσκονται στην Κιβωτό δεν έχουν δικαίωμα να μιλάνε, γιατί είναι κοπρίτες! Επίσης είπε ότι οι «κανονικοί» γονείς έχουν τα παιδιά τους στο σπίτι και όχι στα ιδρύματα!
Κι όμως, δήμαρχε. Στα ιδρύματα υπάρχουν παιδιά μεταναστών που οι αρχές τούς έχουν πάρει τα παιδιά γιατί αυτοί αδυνατούν να τους παρέχουν τα βασικά για ευνόητους λόγους, και στο σπίτι υπάρχουν ένα σωρό παιδιά που τα κακοποιούν οι γονείς τους, κατά τα άλλα ευυπόληπτοι άνθρωποι, όπως δείχνει το παράδειγμα του λαμπρού πολίτη και ψηφοφόρου που εξέδιδε ένα δωδεκάχρονο κορίτσι, ή των επιφανών πολιτών και ψηφοφόρων που έρχονταν σε επαφή μαζί του για να το βιάσουν. Αν υπάρχουν αυτές οι «εξαιρέσεις», τότε το συμπέρασμα είναι ότι η γενίκευση του δημάρχου είναι ρατσισμός, φασισμός και οπισθοδρομική άποψη που δεν βοηθάει καθόλου την πολιτιστική ανάταση του δήμου του. Γιατί όμως ο δήμαρχος καταφέρεται με τόσο μένος εναντίον των «κοπριτών» που έχουν τα παιδιά τους στα ιδρύματα;
Ο πρώτος λόγος είναι η άγνοια και η κακή εκπαίδευση. Ίσως ο δήμαρχος δεν ξέρει πως υπάρχουν, σε κάθε γωνιά της γης, παιδιά κατώτερου θεού για τα οποία η τεκνοποίηση και η σωστή ανατροφή των παιδιών τους δεν είναι επιλογή. Είναι γνωστό, τουλάχιστον σε όσους θέλουν να ξέρουν, ότι τα πιο φτωχά και τα πιο περιθωριοποιημένα κοινωνικά στρώματα έχουν συνήθως περισσότερα παιδιά λόγω άγνοιας, έλλειψης οικογενειακού προγραμματισμού ή επειδή παντρεύονται σε μικρή ηλικία. Επομένως, πολλοί από αυτούς αναγκάζονται να αφήσουν τα παιδιά τους σε ιδρύματα, η συντριπτική πλειοψηφία τους με πόνο καρδιάς. Αυτό τους καθιστά «κοπρίτες»; Ίσως αυτός ο χαρακτηρισμός να ήταν καλύτερος για τη δεύτερη κατηγορία που αναφέραμε παραπάνω, δηλαδή τους ευυπόληπτους πολίτες που κακοποιούν τα παιδιά τους μέσα στο σπίτι.
Το ζήτημα, όμως, είναι τι κάνει η κοινωνία για όλα τα παραπάνω και ποια είναι η συμβολή των δημοσίων προσώπων στη λύση αυτών των προβλημάτων. Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι γενικεύσεις και οι αφορισμοί όχι μόνο δεν λύνουν κανένα πρόβλημα, αλλά επιδεινώνουν αυτά που υπάρχουν. Είναι σε όλους γνωστό ότι η βία γεννάει βία. Ωστόσο, αυτή η ρητορική του δημάρχου δεν προκαλεί απέχθεια σε όλους. Κι εδώ ερχόμαστε στον δεύτερο λόγο. Ο δήμαρχος χαϊδεύει τα αυτιά των «νοικοκυραίων», δηλαδή των ανθρώπων που κοιτάζουν μόνο τη δουλειά τους και δεν τους νοιάζει τι κάνουν οι άλλοι αρκεί να μην τους ενοχλούν. Και αυτοί οι καταραμένοι της κάθε κοινωνίας είναι τα πιο εύκολα θύματα για να φορτωθούν κάθε αποτυχία του συστήματος και να γίνουν ο αποδιοπομπαίος τράγος, δηλαδή κάτι σαν τους εβραίους, τους ρομά ή τους ομοφυλόφιλους στο ναζιστικό καθεστώς.
Δήμαρχε, τη στιγμή που δηλώνεις και καλός χριστιανός, καλό θα ήταν να μην κάνεις γενικεύσεις και χαρακτηρισμούς, να πάρεις πίσω τις μισαλλόδοξες δηλώσεις σου και να χειρίζεσαι πολιτισμένα και με τεκμηριωμένη άποψη τα κοινωνικά ζητήματα. Αν κάποιος πιστεύει ότι το να είναι κανείς «αποτελεσματικός» σημαίνει αυτόματα ότι πρέπει να είναι απολίτιστος και αγενής, θα πρέπει να ξαναδεί τι πιστεύει. Καλά Χριστούγεννα!

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.