Τρεις γενιές παγωτατζήδες στον Βόλο

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ
Γιατί… παγωτίνι σημαίνει «Πήλιο»!

Μία από τις πρώτες αναμνήσεις του 37χρονου σήμερα Στέλιου Πεπονόπουλου ήταν να απολαμβάνει παγωτό κατευθείαν από τη μηχανή παραγωγής, έχοντας άμεση πρόσβαση στις εγκαταστάσεις του «Πήλιο»! Άλλωστε ήταν ο παππούς του, Στέλιος κι εκείνος, που είχε ξεκινήσει να παράγει παγωτό στον Βόλο τη δεκαετία του 1950, και το σπίτι της οικογένειας τότε ήταν πάνω από τις εγκαταστάσεις παραγωγής!

Tα παγωτά «Πήλιο» είναι συνώνυμα πλέον με το παγωτίνι. «Έχουμε 45 κωδικούς και έχουμε αφοσιωθεί αποκλειστικά σ’ αυτό» αναφέρει ο Στέλιος Πεπονόπουλος, με την οικογενειακή επιχείρηση παράλληλα ν’ ασχολείται και με τις τούρτες παγωτού ενώ διαθέτει και συσκευασίες κιλού. Ωστόσο το «Πήλιο» ήταν η πρώτη επιχείρηση που παρήγαγε παγωτίνια και τα διαθέτει πλέον σε όλη την Ελλάδα αλλά και στην Κύπρο. Βέβαια, η ιστορία αρχίζει πολύ νωρίτερα, από τα χρόνια της Κατοχής, με τον παππού Στέλιο να αρχίζει να δραστηριοποιείται επαγγελματικά, έστω και αν το παγωτό προέκυψε στη συνέχεια.

Ο Μανώλης Πεπονόπουλος επί το έργον

 

Ο ιδρυτής του «Πήλιο» Στέλιος Πεποπονόπουλος (αριστερά) στις επάλξεις για την παραγωγή παγωτού

Το παγωτό ήρθε μετά…

Όπως αναφέρει ο κ. Μανώλης Πεπονόπουλος, πατέρας του σημερινού  προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου, Στέλιου Πεπονόπουλου, αλλά και γιος του ιδρυτή των παγωτών «Πήλιο», ο πατέρας του γεννήθηκε στον Βόλο το 1926. Ωστόσο οι γονείς του και ο αδερφός του είχαν έρθει στην περιοχή το 1924 μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή.

«Ο πατέρας μου μαζί με τον αδερφό του Γιώργο άρχισαν να ασχολούνται με τα γλυκά της εποχής στην περίοδο της Κατοχής. Δεν ήταν το παγωτό τότε σε πρώτο πλάνο, αλλά γλυκά όπως το σάμαλι και τα παστέλια που ξεκίνησαν να παράγουν, και παιδιά τα έπαιρναν σε λαμαρίνες και τα πωλούσαν από δρόμο σε δρόμο και από γειτονιά σε γειτονιά» όπως σημειώνει.

Το πρώτο εργαστήριο «Πήλιο» ήταν στη Νέα Ιωνία, επί της Προύσσης 22, στα Μικρασιάτικα. «Το κτήριο στη συνέχεια πέρασε στον δήμο Νέας Ιωνίας» θυμάται ο κ. Μανώλης, με τον πατέρα του να αρχίζει πάντως σύντομα ν’ ασχολείται και με την Παρασκευή παγωτού, περίπου το 1950. «Τότε δεν υπήρχαν καν μηχανήματα. Παίρνανε πάγο, τον ανακατεύανε με αλάτι, τον βάζανε γύρω από τον κάδο που είχε το μείγμα και έτσι έπηζε αυτό και γινόταν το παγωτό.

Αυτό μετά το έπαιρναν μικροπωλητές με τρίκυκλα ή ποδήλατα που μετέφεραν πάγο και πηγαίναν στις γειτονιές» περιγράφει και οι εικόνες από εκείνους τους πωλητές με τα οχήματα-ψυγεία ζωντανεύουν ολοκάθαρες στην μνήμη όσων τους προλάβαμε!

Όμως στη συνέχεια ήρθαν και τα μηχανήματα. Στις αρχές της δεκαετίας του 1950 η ΕΒΟΛ άρχισε κι αυτή να παράγει παγωτό αλλά δεν προχώρησε ο σχεδιασμός της, και στη συνέχεια πούλησε τα μηχανήματα στον Στέλιο Πεπονόπουλο. Έτσι, το «Πήλιο» αρχίζει και κινείται πλέον βιοτεχνικά στην παραγωγή παγωτού και κινείται στην τάση της εποχής όσον αφορά τις γεύσεις με τη βανίλια και το κακάο να προσφέρονται στο κλασικό, παραδοσιακό πλέον χωνάκι. Από την οδό Προύσσης, το «Πήλιο» μεταφέρει τις εγκαταστάσεις του στην οδό Μαιάνδρου, απέναντι από το γήπεδο «Παντελής Μαγουλάς» το 1967, ενώ ο εξοπλισμός ενισχύεται με περισσότερα μηχανήματα.

Όμως όπως θυμάται ο κ. Μανώλης Πεπονόπουλος: «Γύρω στο 1970 απαγορεύτηκε για υγειονομικούς λόγους η πώληση παγωτού από πλανόδιους, οπότε και το «Πήλιο» μπήκε στη διαδικασία της τυποποίησης και της συσκευασίας. Μπήκε σε χάρτινο σακουλάκι με ξυλάκι αυτή τη φορά». Έτσι, το «Πήλιο» παράγει πλέον χύμα παγωτό, αλλά και οικογενειακό, ξυλάκι αλλά και παγωτό σάντουιτς. Η επιχείρηση μεγαλώνει σταδιακά και σταθερά. Έτσι, το 1978 και ενώ μεταφέρει τις εγκαταστάσεις της στην οδό Ξάνθου και στην περιοχή της Νεάπολης, αρχίζει να τοποθετεί τα προϊόντα και σε αεροστεγή συσκευασία, την ίδια χρονιά μπαίνουν στη νομική μορφή της επιχείρησης τα παιδιά του Στέλιου Πεπονόπουλου, ο Μανώλης, ο Δημήτρης και ο Βασίλης. Οπότε προχωρά και η διάθεση τυποποιημένου παγωτού που διατίθεται στα περίπτερα, με ξυλάκια, πυραύλους και γρανίτες πλέον, ενώ σύντομα θα ανοίξει και ο φάκελος «παγωτίνι», που αποτέλεσε την καινοτομία για το «Πήλιο», αποτελώντας την ταυτότητά του μέχρι και σήμερα.

Ο Μανώλης Πεπονόπουλος και ο γιος του Στέλιος, εκπροσωπούν τη 2η και 3η γενιά των παγωτών «Πήλιο» αντίστοιχα

Τα κεράσματα και τα… καθαρά χέρια

Ο κ. Μανώλης λοιπόν θυμάται ότι το 1996 ήταν η χρονιά που το παγωτίνι έρχεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και αρχίζει η παραγωγή του για να διατεθεί στην αγορά μέσω των ζαχαροπλαστείων.

«Ήταν ο αδερφός μου Δημήτρης που ασχολείται και με τα μηχανικά θέματα, που είχε την ιδέα τα μεγάλα παγωτά να διατεθούν και σε μικρότερο μέγεθος και να πωλούνται με το κιλό.

Έτσι προέκυψε το παγωτίνι» σημειώνει, ενώ συμπληρώνει παράλληλα ότι μέχρι τότε δεν υπήρχε κάτι αντίστοιχο στην αγορά!

«Σαν σοκολατάκια κυκλοφορούσαν στην Αθήνα κάποια, αλλά το «Πήλιο» έφερε το ξυλάκι και το χωνάκι σε μέγεθος κεράσματος για να μην λερώνεται και το χέρι αυτού-ής που απολάμβανε τη δροσερή γεύση. Έτσι, δημιουργήθηκε μία νέα κατηγορία» σχολιάσει ο κ. Μανώλης!

Έφτασε λοιπόν από εκείνη τη χρονιά-ορόσημο, τα παγωτά «Πήλιο» να ταυτίζονται με το παγωτίνι και το αντίστροφο! Βέβαια, δεν έχει μείνει πλέον στις κλασικές γεύσεις της βανίλιας και του κακάο. «Μετράμε πλέον 45 κωδικούς ενώ έχουμε στρέψει την προσοχή μας αποκλειστικά στο παγωτίνι και στις τούρτες παγωτό» αναφέρει από την πλευρά του ο Στέλιος Πεπονόπουλος, ενώ μία ξενάγηση στο εργαστήριο παραγωγής χαρίζει αρώματα και εικόνες δροσιστικές και γευστικότατες!  Βέβαια, όλη η οικογένεια Πεπονόπουλου, όπως ήταν αναμενόμενο, τρώει πολύ παγωτό! Από την άλλη, παγωτά υπάρχουν πολλά, αλλά όπως σημειώνει ο Στέλιος Πεπονόπουλος: «Το καλό παγωτό  το κάνει η συνταγή και η πρώτη ύλη, ενώ η αγάπη είναι που σε κάνει να σκεφτείς και διαφορετικά για να το βελτιώνεις. Έτσι προκύπτει και η γκάμα που διαθέτει το «Πήλιο» στην αγορά». !

 

Η αφοσίωση – εξειδίκευση και οι επιλογές γεύσεων

Μετά το παγωτίνι όμως τι; «Έχουμε όλη την προσοχή σ’ αυτό και πώς μπορούμε να το εξελίξουμε και να φέρουμε και νεότερα δεδομένα.  Είμαστε η μόνη εταιρεία που ασχολούμαστε αποκλειστικά με το παγωτίνι και θεωρούμε ότι αυτό μας βοηθά» είναι η σχετική απάντηση του Στέλιου Πεπονόπουλου.

Ωστόσο η αφοσίωση και η εξειδίκευση στο παγωτίνι δεν σημαίνει ότι το «Πήλιο» περιορίζεται. «Έχουμε τη βανίλια, τη σοκολάτα, τα φρούτα και πάμε και σε πιο νέες γεύσεις, όπως το φυστικοβούτυρο, η πραλίνα μπουένο και το μπισκοτίνο. Επίσης το σαραγλάκι είναι ένας κωδικός που έχει κερδίσει τις προτιμήσεις του καταναλωτικού κοινού» συμπληρώνει!

Στο σαραγλάκι θα μείνουμε λίγο περισσότερο, γιατί είναι και προσωπική προτίμηση! Σαραγλί βανίλια από τη μία, σαραγλί μαστίχα από την άλλη, και τρίγωνο με παγωτό βανίλια, ενώ δεν έχει περάσει και πολύς καιρός από τότε που είχαμε δοκιμάσει τον μπακλαβά με το παγωτό, σε οικογενειακή συσκευασία!

«Η εταιρεία μας ήταν η πρώτη που έβγαλε το συγκεκριμένο προϊόν. Ήταν ο πρώτος συνδυασμός σιροπιαστού γλυκού με παγωτό σε παγωτίνι και γι’ αυτό μία από τις κτηριακές επεκτάσεις στην οποία προχωρήσαμε αφορούσε καθαρά την παραγωγή των σιροπιαστών. Ό,τι σιροπιαστό κυκλοφορούμε το φτιάχνουμε εμείς» αναφέρει ο Στέλιος Πεπονόπουλος και φυσικά δεν θα μπορούσαμε να μην τον ρωτήσουμε για τη δική του αγαπημένη γεύση. «Αυτό βέβαια είναι υποκειμενικό. Εμείς σίγουρα ξεχωρίζουμε για τη βανίλια και από αυτή θα καταλάβει ο καταναλωτής αν του αρέσει το παγωτό» απαντά.

Η μικρή Μαριάνθη στη διαφήμιση των παγωτών «Πήλιο» στην εφημερίδα «Πρώτη» του Βόλου το 1999

Πλέον, στις επάλξεις και η 3η γενιά

Το «Πήλιο» συνεχίζει να παράγει κάθε μέρα αγαπημένες γεύσεις παγωτίνια, που τα βρίσκει κανείς όπως προαναφέραμε σε Ελλάδα και Κύπρο, στις εγκαταστάσεις του στην Α’ ΒΙΠΕ, όντας μάλιστα η πρώτη που λειτούργησε στο Βιοτεχνικό Πάρκο, το 2006.

Ήταν η χρονιά που η νομική της μορφή έγινε «ΟΕ», για να γίνει επέκταση των εγκαταστάσεων το 2009 και μία ακόμη το 2016.

«Γιατί Πήλιο;» ρωτήσαμε όμως τον κ. Μανώλη Πεπονόπουλο, που αποδίδει την επιλογή του ονόματος από τον πατέρα του για λόγους… εντοπιότητας! Εξάλλου ο ιδρυτής της εταιρείας, Στέλιος ήταν κοντά στην επιχείρηση μέχρι και το 2011, έχοντας εργαστεί όλα τα προηγούμενα χρόνια έχοντας στο πλευρό του και τη σύζυγό του Μαριάνθη, ενώ είδε και την 3η γενιά της οικογένειας Πεπονόπουλου να συμμετέχει στην προσπάθεια.

«Η όλη προσπάθεια δεν ήταν πάντα εύκολη, ειδικά στα δύσκολα χρόνια της κρίσης. Αυτό που βοήθησε στις δύσκολες περιόδους ήταν ότι από τον παππού μέχρι σήμερα ήταν όλα νοικοκυρεμένα και κινούμασταν πάντα με τα πόδια στη γη» σημειώνουν πλέον ως εκπρόσωποι της 3ης αυτής γενιάς ο Στέλιος και ο αδελφός του Βασίλης Πεπονοπουλος.

Πλέον, το «Πήλιο» απασχολεί 55 άτομα, με την επιχείρηση να είναι πλήρως τεχνολογικά εξοπλισμένη και να διαθέτει και την προβλεπόμενη πιστοποίηση HAACP. Οπότε συνεχίζει να εξειδικεύεται στα παγωτίνια και να εξελίσσει το ίδιο το προϊόν, γιατί οι ιδέες δεν τελειώνουν ποτέ!

 

 

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.
Γίνετε μέλος στο κανάλι Magnesianews στο Messenger για όλες τις τελευταίες ειδήσεις.