Για υπέρβαση του ορίου, ακόμη και για ποσά μεταξύ… 0,01 έως 15 € βολιώτες τρίτεκνοι, χάνουν το επίδομα παιδιού, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλές διαμαρτυρίες, ενώ την ίδια στιγμή υπάρχουν ανατιμήσεις στα σχολικά είδη και κάνουν παράπονα στον Σύλλογο Τριτέκνων Ν. Μαγνησίας, μέλη του οποίου, θα λάβουν μέρος σε συγκέντρωση στη ΔΕΘ το ερχόμενο Σάββατο.
Η Σούλα Βακουτσή, πρόεδρος του Συλλόγου Τριτέκνων Ν. Μαγνησίας και Γ.Γ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Ηλία Κουτσερή και είπε ότι όχι μόνο τρίτεκνες, αλλά και οικογένειες με ένα παιδί δεν πήγαν διακοπές λόγω της ακρίβειας και οι περισσότερες μετακινήσεις ήταν στον Άναυρο, στις Αλυκές ή σε λίγο μακρινότερες ακτές για μπάνιο.
Η κ. Βακουφτσή τόνισε ότι φέτος οι τρίτεκνες οικογένειες αλλά και οικογένειες με ένα παιδί δεν πήγαν διακοπές και μπορεί να έστειλαν τα παιδιά τους, λόγω της ακρίβειας σε καύσιμα, εισιτήρια, φαγητό και καταλύματα και των μικρών μισθών, που και να υπάρξουν αυξήσεις εξανεμίζονται στις υποχρεώσεις.
Δε μπορούν να σπουδάσουν σε άλλες πόλεις
Ακόμη είπε ότι όσων τα παιδιά είναι φοιτητές, κοιτάζουν όλοι να βρουν σχολή στον τόπο καταγωγής τους, γιατί τα ενοίκια είναι απλησίαστα και χρήματα δεν υπάρχουν, ενώ πολλά παιδιά δεν πηγαίνουν σε σχολές εκτός Βόλου και δίνουν ξανά εξετάσεις του χρόνου μήπως περάσουν στην πόλη τους.
«Έχουμε επισημάνει πολλές φορές το θέμα της στέγης και της δυνατότητας διαμονής παιδιών των πολύτεκνων και τριτέκνων σε φοιτητικές εστίες. Όσον αφορά στο στεγαστικό φοιτητικό επίδομα, ζητάμε κάθε χρόνο δεν γίνονται αναπροσαρμογή κάθε χρόνο ανάλογα με τις ανάγκες ή δεν αυξηθούν τα εισοδηματικά όρια που υπάρχουν», τόνισε η κ. Βακουφτσή.
Έχασε το επίδομα ενοικίου για 0,01 €!
Η πρόεδρος του Συλλόγου, ανέφερε ότι ένας τρίτεκνος γονέας έχασε το φοιτητικό επίδομα ενοικίου για 0,01 €, γιατί το εισόδημά του ξεπερνούσε το εισοδηματικό κριτήριο, όπως συνέβη και με άλλους που το έχασαν για 13 και 14 €, με αποτέλεσμα να χάσουν 1500 €, που θα ήταν μια ανάσα για τα ενοίκια των παιδιών τους που είναι φοιτητές.
Η κ. Βακουφτσή ανέφερε ότι η Ομοσπονδία και οι τοπικοί Σύλλογοι ζητούν να δοθεί μια λύση στο πρόβλημα που υπάρχει, αλλά δυστυχώς περνούν τα χρόνια και λύση δεν δίνεται.
Πολλά τα έξοδα για το πρώτο κουδούνι
Αναφορικά με τα σχολικά είδη τόνισε ότι ενώ μας «βομβαρδίζουν» ότι οι ειδήσεις είναι καλές, στη πράξη αποδεικνύεται το αντίθετο, σε σχέση με τα σχολικά είδη, μια τσάντα καλή και φθηνή ξεκινάει από 30 και φθάνει μέχρι και 65 €, ένα απλό τετράδιο μπλε κοστίζει 0,80 € τα χρωματιστά έχουν διαφορετικές τιμές και η κ. Βακουφτσή είπε ότι για έναν γονέα που το παιδί του θα πάει στην Α’ Δημοτικού χρειάζεται 150-200 €, ενώ αν έχει δύο ή τρία παιδιά το κόστος αυξάνεται κατά πολύ, ειδικά αν πηγαίνουν στο Γυμνάσιο ή στο Λύκειο, καθώς τα έξοδα είναι περίπου 300 € για κάθε παιδί.
«Αν ο γονιός παίρνει μισθό 1000 €, με τα έξοδα μόνο για το σχολείο δεν φτάνουν τα χρήματα για ρεύμα και για φαγητό», ανέφερε η πρόεδρος των Τριτέκνων.
Η ίδια είπε ότι έχουμε χορτάσει από υποσχέσεις, ότι δεν είναι ακριβά τα είδη, τα ωραία λόγια στα ΜΜΕ, αλλά δυστυχώς όλα ανατρέπονται στην πράξη είναι διαφορετικά και την πληρώνουν οι γονείς.
Επίσης οι γονείς πρέπει να προετοιμάζονται για τον χειμώνα, που τα έξοδα είναι αυξημένα, λόγω της θέρμανσης και των φροντιστηρίων των παιδιών τους.
Σύλλογοι Τριτέκνων όλης της χώρας θα δώσουν δυναμικό παρόν το Σάββατο στη ΔΕΘ και η Βακουφτσή είπε ότι αυτή τη φορά δεν θα είναι έξω, αλλά και μέσα στην έκθεση με περίπτερο που η Ομοσπονδία θα ενημερώνει για το δημογραφικό και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Απόδοση ραδιοφωνικής συνέντευξης Ντίνος Στεργιόπουλος































