Βασίλης Ηλιόπουλος στο Ράδιο ΕΝΑ: «Όλοι μπορούν να μάθουν ΚΑΡΠΑ»

Το μέλλον είναι τα παιδιά γι’ αυτό και τα εκπαιδεύουμε

Συγκίνησε η είδηση χθες, πως δύο νέα παιδιά, εργαζόμενα σε επιχειρήσεις στη Ν. Ιωνία έδωσα μάχη για να επαναφέρουν και να κρατήσουν στη ζωή ηλικιωμένο, ο οποίος κατέρρευσε στην Λεωφόρο Ειρήνης. Η Μαρία Αμαξοπούλου και ο Νίκος Παλαμίδας κατάφεραν να επαναφέρουν τον σφυγμό του ηλικιωμένου, ο οποίος ωστόσο κατά τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο δεν τα κατάφερε.

Όμως το βασικό μήνυμα της ηρωικής αυτής πράξης των δύο νέων παιδιών είναι ότι προσπάθησαν να σώσουν μια ζωή με όλες τους τις δυνάμεις και κυρίως με τη γνώση που είχαν, καθώς είχαν διδαχθεί και οι δύο ΚΑΡΠΑ.

Ο αντιπρόεδρος της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων Μαγνησίας κ. Βασίλης Ηλιόπουλος μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη για την ΚΑΡΠΑ και πόσο σημαντικό εφόδιο είναι για όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Ο ίδιος όσο και οι εθελοντές της Λέσχης καθημερινά σχεδόν προσπαθούν να μεταδώσουν την έννοια της προσφοράς και τη γνώση ΚΑΡΠΑ και πρώτων βοηθειών σε πολλά σχολεία του νομού και όχι μόνο.

«Σε καθημερινή βάση, όλο τον χρόνο, κάνουμε μαθήματα σε σχολεία μέχρι και  σε νηπιαγωγεία και σε παιδικούς σταθμούς και τα μικρά παιδιά των 5-6 ετών αντιλαμβάνονται και θυμούνται τις κινήσεις ασχέτως εάν λόγω ηλικίας ή βάρους δεν έχουν την απαιτούμενη δύναμη να το κάνουν τελείως, παρόλα αυτά είναι πάρα πολύ εύκολο», σημείωσε ο κ. Ηλιόπουλος και τόνισε πως τα τελευταία 15 χρόνια η ΛΕΔ προσπαθεί να μυήσει συλλόγους, οργανισμούς και μεμονωμένους πολίτες στην ΚΑΡΠΑ μέσα από τα δωρεάν σεμινάρια που πραγματοποιεί.

Μάλιστα ιδιαίτερη βάση δίνεται στα νέα παιδιά, στους μαθητές, προκειμένου να «χτιστεί» από μικρή ηλικία ο εθελοντισμός και η προσφορά. «Χθες ξεκίνησε το αθλητικό καλοκαίρι του Δήμου Βόλου και  εθελόντριά μας ήταν εκεί και εκπαίδευε τα παιδιά στην ΚΑΡΠΑ και στη χρήση απινιδωτή και πρώτες βοήθειες. Αυτό το κάνουμε συνέχεια με τα παιδιά κι αυτό είναι το μέλλον ότι τα παιδιά κάποια στιγμή θα το θυμούνται. Έχουμε πετύχει πολλές παιδιά που είχαμε κάνει σεμινάρια στο δημοτικό και τα βρήκαμε μετά στο Γυμνάσιο και τα ξέρανε γιατί τα θυμούνται και νιώθουν τι πρέπει να κάνουν», σημείωσε ο ίδιος.

Αποκάλυψε δε ότι και η μητέρα της 22χρονης Μαρίας, που βοήθησε χθες τον ηλικιωμένο στη Ν. Ιωνία, είχε παρακολουθήσει σεμινάρια από την ΛΕΔ και είχε λάβει πιστοποίηση στην ΚΑΡΠΑ.

«Εμείς τα τελευταία 15 χρόνια προσπαθούμε με συλλόγους, οργανισμούς, με πολίτες αρκετές φορές τον μήνα να κάνουμε μαθήματα ΚΑΡΠΑ και όταν υπάρχει δυνατότητα και πολλοί ενδιαφερόμενοι κάνουμε και τα πιστοποιημένα σεμινάρια το 5ωρο για να λάβουν οι συμμετέχοντες πιστοποίηση», είπε ο κ. Ηλιόπουλος και σημείωσε ότι τα σεμινάρια που διενεργεί η ΛΕΔ με τους εθελοντές της είναι δωρεάν, ενώ το 5ωρο σεμινάριο που οδηγεί στην πιστοποίηση από την ΕΕ κοστίζει 25 ευρώ.

 

«Όπου μας καλούν πηγαίνουμε. Σε επιχειρήσεις, συλλόγους, οργανισμούς. Κάνουμε το σεμινάριο των 2-3 ωρών δωρεάν», επεσήμανε ο ίδιος και τόνισε ότι τα μαθήματα ΚΑΡΠΑ είναι ένα πολύ βασικό εφόδιο για όλους τους ανθρώπους.

Ο κ. Ηλιόπουλος δεν ξεχνά πως οι γνώσεις του στην ΚΑΡΠΑ είχαν βοηθήσει δύο ανθρώπους να ζήσουν και δεν ξεχνά ποτέ όταν σε κολυμβητικούς αγώνες πριν από μερικά χρόνια κράτησε έναν άνθρωπο στη ζωή για 35 ολόκληρα λεπτά κάνοντάς του ΚΑΡΠΑ και σώζοντάς του τη ζωή.

«Όλοι μπορούμε να βοηθήσουμε, έστω να κάνουμε την προσπάθεια», κατέληξε ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Απόδοση ραδιοφωνικής συνέντευξης: Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.