Στο στόχαστρο των μειοψηφιών κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου, μπήκαν η εταιρεία που διαχειριζόταν τις τύχες του συγκροτήματος Τσαλαπάτα και η πρυτανική αρχή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Όπως υποστήριξαν η μεν πρώτη δεν παρέδωσε στον δήμο τις εγκαταστάσεις στην κατάσταση που βρισκόταν πριν τις πλημμύρες, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις που υπήρχαν από τη σύμβαση που είχε υπογραφεί, ενώ η δε δεύτερη έχει αφήσει να ρημάξουν άλλα κτήρια που ανήκουν στο ΑΕΙ, όπως η Κίτρινη Αποθήκη.
Ο Λεωνίδας Μαυρογιάννης από τη «Συμμαχία για τον Βόλο» ανέφερε ότι η εταιρεία είχε υποχρέωση να αποκαταστήσει τις ζημιές από τις πλημμύρες στο συγκρότημα, αλλά δεν έκανε τίποτα και τώρα ο χώρος πρόκειται να δοθεί στο πανεπιστήμιο χωρίς να έχει προηγηθεί μια οικονομοτεχνική μελέτη για το πώς σκοπεύει να το αξιοποιήσει. «Πάμε στα τυφλά και σε αδιέξοδο» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Από την ίδια ομάδα ο Ευθύμης Τσάμης δήλωσε ότι το πανεπιστήμιο έχει τεράστια συμβολή στην ανάπτυξη του Βόλου, ωστόσο, για μια σωστή συνεργασία θα πρέπει να συντρέχουν και κάποιες προϋποθέσεις. Ισχυρίστηκε ότι ο δήμος θα έπρεπε να πιέσει την εταιρεία να αποκαταστήσει τις ζημιές από τη θεομηνία, ενώ δήλωσε πως στο σχέδιο του Π.Θ. δεν φαίνεται ο χρόνος που θα ολοκληρώσει τις εργασίες αναβάθμισης του συγκροτήματος. «Πρέπει να ξέρουμε πότε θα το κάνει, γιατί η πρυτανική αρχή δείχνει ανεπάρκεια και δεν έχει φτιάξει ακόμα τη βιβλιοθήκη και αφήνει να καταρρεύσει η Κίτρινη Αποθήκη που της ανήκει. Το θέμα είναι το πότε θα φτιαχτεί το Τσαλαπάτα και είμαστε επιφυλακτικοί σχετικά με το αν θα κάνουν τελικά κάτι».
Ο επικεφαλής της ΛΑΣ, Απ. Ριζόπουλος, είπε πως από την όλη διαδικασία διαχείρισης του συγκροτήματος κερδισμένη βγήκε η εταιρεία που το εκμεταλλευόταν η οποία γλίτωσε και τα έξοδα αποκατάστασης, με την «καυτή πατάτα» να έρχεται στα χέρια του δήμου.
Καταλήγοντας ανέφερε ότι δεν προστατεύεται με την παραχώρηση του Τσαλαπάτα για 30 έτη στο πανεπιστήμιο, το συμφέρον των δημοτών, και γι’ αυτό ψήφισε με τον κ. Γαργάλα λευκό, ενώ η «Συμμαχία για τον Βόλο» ψήφισε αρνητικά.
Μεγάλη επιτυχία της δημοτικής αρχής
Ο εκτελών χρέη δημάρχου, Αρ. Σαββάκης, τόνισε ότι το ποσό των 520.000 ευρώ με τα οποία αποζημίωσε η εταιρεία, με τη λύση της σύμβασης, τον δήμο, μπήκαν στα δημοτικά ταμεία και δεν προβλεπόταν να διατεθούν για αποκαταστάσεις. Δήλωσε πως το ενοίκιο από τις 4.000 ευρώ θα πάει στις 6.000 ευρώ τον μήνα λόγω της συμφωνίας με το πανεπιστήμιο.
«Έχουμε αύξηση 50% στο μίσθωμα, ενώ και οι ζημιές θα αποκατασταθούν από το ΑΕΙ. Δεν μας αφορά το θέμα της βιβλιοθήκης και τα υπόλοιπα, αλλά μας νοιάζει να μην ρημάξει το συγκρότημα. Αποτελεί επιτυχία η ενοικίαση του συγκεκριμένου ακινήτου με τα προβλήματα που εμφανίζει και αξιοποιείται πλήρως ο χώρος» σημείωσε ο αντιδήμαρχος.
Γιώργος Στεργίου






























