Βόλος: Εντυπωσίασε μικρούς και μεγάλους η μερική έκλειψη ηλίου (φωτογραφίες)

Παρατήρηση του φαινομένου από την Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος της πόλης

Σήμερα Τρίτη, 25η Οκτωβρίου και ώρα 1:43 μ.μ. πραγματοποιήθηκε το φαινόμενο της μερικής έκλειψης του Ήλιου σε ποσοστό 30 έως 35% με την έκλειψη να είναι ορατή και από τον Βόλο.

Η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου έφερε τα τηλεσκόπια των μελών της, τα έστησε στην παραλία του Βόλου μπροστά από το  παραλιακό συγκρότημα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Αργοναυτών και Φιλελλήνων – δίπλα στο άγαλμα της Ελευθερίας) και μικροί και μεγάλοι έσπευσαν να δουν μέσα από τον φακό των τηλεσκοπίων το υπέροχο αυτό φαινόμενο.

Εντυπωσιακό ήταν το γεγονός πως μαθητές από τουλάχιστον δέκα σχολεία προσήλθαν στην παραλία του Βόλου για να δουν την μερική έκλειψη ηλίου, ενώ κυρίως οι μικροί μαθητές, δεν έκρυβαν τον ενθουσιασμό τους για το φαινόμενο.

«Η ολική έκλειψη ηλίου είναι ένα μοναδικό φαινόμενο, όμως και η μερική έχει το ενδιαφέρον της. Έχει καλυφθεί το 35% του ηλιακού δίσκου. Έχει μπει μπροστά από τον ήλιο η Σελήνη κι αυτή η ευθυγράμμιση πάντοτε δημιουργηθεί αυτό το ωραίο φαινόμενο της έκλειψης», τόνισε ο κ. Λουκάς Ζαχείλας, πρόεδρος της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Όπως εξήγησε ο ίδιος κάθε χρόνο συμβαίνουν μία, δύο ή και τρεις εκλείψεις. Συνήθως γίνεται μία ολική έκλειψη τον χρόνο, υπάρχουν και χρονιές που η έκλειψη μπορεί να είναι μερική ή να είναι δακτυλιοειδείς, δηλαδή η Σελήνη δεν καλύπτει πλήρως τον δίσκο του ήλιου, αλλά αφήνει ένα δαχτυλίδι γύρω από τον ήλιο. Φέτος, σύμφωνα με τον κ. Ζαχείλα θα υπάρξει ακόμη μία έκλειψη που θα είναι δακτυλιοειδής.

Το εντυπωσιακό όμως του σκηνικού που είχε στηθεί από την Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος ήταν το έντονο ενδιαφέρον των μαθητών, τόσο από Δημοτικά όσο και από Γυμνάσια και Λύκεια της πόλης, που έσπευσαν να παρατηρήσουν την έκλειψη.

« Μας συγκινεί το ενδιαφέρον ειδικά των συναδέλφων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας που έφεραν τους μαθητές να παρακολουθήσουν το φαινόμενο. Η Εταιρεία πάνω από 30 χρόνια, προσπαθεί να δώσει τη σωστή πληροφορία, τη σωστή ενημέρωση και είναι αισιόδοξο που τα παιδιά την απορροφούν σαν σφουγγάρια», επεσήμανε ο κ. Ζαχείλας.

Παρών στην αστροπαρατήρηση και ο κ. Γιώργος Ζαγάκος, υπεύθυνος της ομάδας αστροπαρατήρησης της Εταιρείας Αστρονομίας Βόλου.  «Το ενδιαφέρον για την αστρονομία υπάρχει κι εμείς από την πλευρά μας προσπαθούμε να γίνουμε πιο γνωστοί στον Βόλο και πανελλαδικώς.  Είμαστε τυχεροί που η μερική έκλειψη ηλίου είναι ορατή από τον Βόλο. Προσπαθούμε να εξηγούμε όσο πιο απλά και κατανοητά το αστρονομικό φαινόμενο που συμβαίνει στους μαθητές, αλλά και σε όσους προσέρχονται. Έχουμε αρκετές επισκέψεις από παιδιά και προσπαθούμε να τους βάλουμε στον κόσμο της αστρονομίας, που είναι εντυπωσιακός και όμορφος. Οι εντυπώσεις τους πάντα είναι θετικές, τα ερωτήματα πάντα αρκετά και πολύπλοκα, ενώ υπάρχει αρκετός ενθουσιασμός και θέληση στο να μάθουν», τόνισε ο κ. Ζαγάκος.

Μεταξύ των μαθητών που παρατήρησαν το φαινόμενο ήταν και οι Όμιλοι Αστρονομίας και Αστροφυσικής του 3ου ΓΕΛ Βόλου, με τον μαθηματικό και υπεύθυνο του ενός Ομίλου κ. Νίκο Καλέργη να τονίζει πως οι μαθητές δείχνουν πολύ έντονο το ενδιαφέρον τους για την αστρονομία και στους δύο ομίλους συμμετέχουν 25 συνολικά παιδιά.

Τα παιδιά ρωτούν, ενδιαφέρονται και πρόσφατα παρακολουθήσαμε και τον Δια που άγγιξε το κοντινότερο σημείο τη Γης και είναι ένα φαινόμενο που συμβαίνει κάθε 59 χρόνια», σημείωσε ο κ. Καλέργης, επισημαίνοντας πως στον Όμιλο της Αστρονομίας συμμετέχει και ένας βραβευμένος μαθητής, μέλος της Εταιρείας Αστρονομίας, που έχει τον ρόλο ουσιαστικά του επιστημονικού συνεργάτη στο μάθημα. Σημειώνεται πως ο υπεύθυνος εκπαιδευτικός του ετέρου ομίλου είναι ο φυσικός κ. Παπαγεωργίου.

 

 

Το magnesianews.gr ήταν εκεί. Δείτε φωτογραφίες:

ο κ. Λουκάς Ζαχείλας, πρόεδρος της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
ο κ. Γιώργος Ζαγάκος, υπεύθυνος της ομάδας αστροπαρατήρησης της Εταιρείας Αστρονομίας Βόλου
μαθητές και καθηγητές από το 3ο ΓΕΛ Βόλου

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.