Βόλος: Συρροές κρουσμάτων με τον ιό κοξάκι σε νήπια

Κλασσικός ιός του καλοκαιριού και του φθινοπώρου λέει ο παιδίατρος κ. Γιώργος Χαρίτος

Από δεκάδες έως εκατοντάδες είναι τα παιδιά που νοσούν με τον ιό κοξάκι στον Βόλο, όπως είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στο magnesianews.gr ο γνωστός παιδίατρος του Βόλου κ. Γιώργος Χαρίτος. Ο γιατρός καθησυχάζει τους γονείς, οι οποίοι στο άκουσμα και μόνο του ονόματος του ιού, σκέφτονται το κακό, τονίζοντας πως πρόκειται για έναν κλασσικό ιό που εμφανίζεται στα παιδιά κυρίως σε ηλικίες που φοιτούν στους παιδικούς σταθμούς, τους καλοκαιρινούς αλλά και τους φθινοπωρινούς μήνες.

 

«Ο ιός κοξάκι πάντα υπήρχε. Είναι ένας κλασσικός ιός που αφορά στα παιδιά, προκαλεί συρροές κρουσμάτων κυρίως τους καλοκαιρινούς και φθινοπωρινούς μήνες», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρίτος, επισημαίνοντας πως ο εν λόγω ιός δίνει λίγες ημέρες πυρετό και εξανθήματα σε χέρια, πόδια και στόμα.

«Δεν χρειάζεται απομόνωση του παιδιού και ο ιός δεν εγκυμονεί κινδύνους για τα παιδιά», τόνισε ο παιδίατρος. Σημείωσε όμως το λάθος που κάνουν πολλοί γονείς και αυτό συντελεί στη μετάδοση του ιού. Επεσήμανε πως αρκετοί γονείς, βλέποντας να πέφτει ο πυρετός, στέλνουν το παιδί στον παιδικό σταθμό ή στις δραστηριότητές τους, όμως όσο υπάρχουν τα εξανθήματα το παιδί συνεχίζει να είναι μεταδοτικό.

Ο κ. Χαρίτος υπογραμμίζει πως οι γονείς θα πρέπει να επισκέπτονται τον παιδίατρό τους, μόλις αντιληφθούν τα πρώτα συμπτώματα, για να λάβει το παιδί την κατάλληλη αγωγή και τις απαραίτητες ιατρικές οδηγίες, μιας και πολλοί είναι οι γονείς που στέλνουν φωτογραφίες στον γιατρό με τα εξανθήματα και με αυτό τον τρόπο δεν μπορεί εύκολα να βγει συμπέρασμα.

«Πρέπει να εξεταστούν οι ενδείξεις από κοντά. Πολλές φορές μέσω μιας φωτογραφίας δεν μπορεί να δει κανείς ευκρινώς τα εξανθήματα, τα οποία εξελίσσονται και πολλές φορές δεν είναι όλα παρόντα από την αρχή. Επίσης το καλοκαίρι τα παιδιά μπορούν να βγάλουν εξανθήματα από τον ιδρώτα ή από τσιμπήματα εντόμων ή από σταφυλόκοκκους και από τη φωτογραφία να βγουν εσφαλμένα συμπεράσματα», τόνισε ο κ. Χαρίτος.

Επεσήμανε πως ο πυρετός διαρκεί λίγες ημέρες κι έπειτα υποχωρεί, ενώ τα εξανθήματα μπορεί να διαρκέσουν έως και δύο εβδομάδες. Κλείνοντας, ο ίδιος σύστησε ψυχραιμία στους γονείς, καθώς πρόκειται για έναν κλασσικό ιό που δεν εγκυμονεί κινδύνους στα παιδιά.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.