Ξεκίνημα: Η δημοτική αρχή στην υπηρεσία της ΑΓΕΤ και απέναντι στους πολίτες

Όσα συνέβησαν τις τελευταίες δυο μέρες στο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου, αλλά και η συνολική στάση της δημοτικής αρχής όλους τους προηγούμενους μήνες πάνω στο θέμα της καύσης σκουπιδιών, οδηγούν αβίαστα στο συμπέρασμα ότι η δημοτική αρχή Βόλου βρίσκεται στην υπηρεσία της ΑΓΕΤ (Holcim-Lafarge) και απέναντι στους πολίτες, τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΞΕΚΙΝΗΜΑ – Διεθνιστική Σοσιαλιστική Οργάνωση.

Όπως αναφέρει, η ΑΓΕΤ ήδη καίει χιλιάδες τόνους σκουπιδιών, πολλοί εκ των οποίων εισάγονται από την Ιταλία. Την ίδια στιγμή ο Βόλος ήδη αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα ατμοσφαιρικής ρύπανσης (προφανώς όχι από μια και μόνο πηγή) και η κατάσταση θα γίνει ακόμη χειρότερη όταν η ΑΓΕΤ θα φτάσει να καίει ετησίως 200.000 τόνους σκουπιδιών.
«Ο καρκίνος και άλλες παθήσεις που σχετίζονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση ήδη κάνουν θραύση και είναι απολύτως βέβαιο ότι θα αυξηθούν λόγω της έκλυσης διοξινών και άλλων επικίνδυνων ουσιών από τη μαζική καύση σκουπιδιών, ενώ κλάδοι της τοπικής οικονομίας όπως η αγροτική παραγωγή, η κτηνοτροφία, ο τουρισμός ήδη απειλούνται καθώς η περιοχή κινδυνεύει να γίνει ο αποτεφρωτήρας των σκουπιδιών της Ελλάδας και της Ευρώπης» τονίζεται στην ανακοίνωση.
Για αυτούς τους λόγους οι πολίτες οργανώνονται και αντιδρούν για να προστατέψουν την υγεία τους και την υγεία των παιδιών τους αφού οι επίσημοι φορείς αρνούνται να το κάνουν.

Σύμφωνα με το ΞΕΚΙΝΗΜΑ η Δημοτική Αρχή του Α. Μπέου, του Γ. Μουλά και του Θ. Θεοδώρου κάνει ότι μπορεί για να μην γίνει καμιά ουσιαστική συζήτηση αντί να φέρουν το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο από την πρώτη στιγμή. «Διαλύουν συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου. Λοιδορούν τους πολίτες που έχουν κάθε δικαίωμα να παρευρίσκονται στο δημοτικό συμβούλιο, να καταθέτουν γραπτά αιτήματα και να ζητάνε το λόγο. Στοχοποιούν και κάνουν μηνύσεις εναντία σε μέλη της Επιτροπής Αγώνα. Γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια όλους τους πολίτες που αγωνιούν για την υγεία τους και απορρίπτουν την καύση», αναφέρει.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη ότι «η αυταρχική κατρακύλα τους δεν είναι τυχαία. Δείχνει ότι η δημοτική αρχή όχι απλά συμφωνεί αλλά βάζει πλάτες στην καύση σκουπιδιών αφού η ίδια αποφάσισε να κατασκευάσει εργοστάσιο που θα επεξεργάζεται τα σκουπίδια της Μαγνησίας και θα τα στέλνει για καύση στην ΑΓΕΤ.
Ο υπόδικος και σε αργία Α. Μπέος κερδίζει βραβείο στην υποκρισία αφού από τη δήθεν απόρριψη της καύσης τώρα πλέον δηλώνει στα τοπικά ΜΜΕ «τι προτιμάτε για τα σκουπίδια να τα θάβουμε ή να τα καίμε;», ενώ ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Γ. Μουλάς έφτασε στο σημείο να πει στους πολίτες, που και σήμερα βρέθηκαν στο δημαρχείο, ότι «προέχει το συμφέρον της πόλης και μετά τα αιτήματα των πολιτών» λες και η υγεία μας δεν είναι το συμφέρον της πόλης».

Το ΞΕΚΙΝΗΜΑ τονίζει ότι οι μεγαλομέτοχοι της ΑΓΕΤ απαιτούν αύξηση των κερδών τους σε βάρος της υγείας μας και αυτή την απαίτηση υλοποιούν η κυβέρνηση και η δημοτική αρχή με σοβαρές ευθύνες και από την Περιφέρεια και καταλήγει ότι απέναντι σε αυτό το καλά οργανωμένο σύστημα οι πολίτες μπορούν να στηριχτούν μόνο στις δικές τους δυνάμεις. Μόνο ενωμένοι, με δυναμικές και μαζικές κινητοποιήσεις μπορούμε να προστατέψουμε την υγεία μας, το περιβάλλον, το μέλλον μας.