Το γεγονός ότι η μαύρη εργασία στην Ελλάδα και στη Μαγνησία μετασχηματίζεται σε υποδηλωμένη εργασία, ενώ η αδήλωτη απασχόληση αρχίζει να παρουσιάζει αποκλιμάκωση από το 19,2% που ήταν σε ορισμένους κλάδους του 2014, στο 12% σήμερα, δήλωσε από το Βόλο, ο υφυπουργός εργασίας Νάσος Ηλιόπουλος, που επισκέφθηκε την πόλη με την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, που θα μιλήσει το βράδυ σε πολιτική συγκέντρωση. Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο θέμα της αλλαγής της αρχιτεκτονικής στα πρόστιμα για την αδήλωτη εργασία.


Όπως είπε, πριν από μερικούς μήνες το Ευρωπαϊκό ελεγκτικό συνέδριο έκανε μια σημαντική μελέτη που ασκεί κριτική συνολικά στην Κομισιόν για το δημοσιονομικό πρόγραμμα στην Ελλάδα. Στο πολύ σημαντικά που αναφέρει, είναι ότι οι αλλαγές που έγιναν στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα την περίοδο 2010 -2014, υποτίμησαν τα αποτελέσματα που θα είχαμε στην αδήλωτη εργασία, επισήμανε.
«Δηλαδή έχουμε το Ευρωπαϊκό ελεγκτικό συνέδριο να λέει ότι με την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων στην πραγματικότητα εκτοξεύσαμε την αδήλωτη εργασία και αυτό το παραδέχεται ένας επίσημος Ευρωπαϊκός θεσμός.
Σύμφωνα με τον υφυπουργό, είναι πολύ σημαντικό ότι από τον Αύγουστο ήδη αυτές οι βασικές αρχές τα ων Συλλογικών Συμβάσεων επανέρχονται.
Ο κ. Ηλιόπουλος επισήμανε ότι το 2014 η αδήλωτη εργασία στους κλάδους υψηλής παραβατικότητας (εστίαση και τουρισμός) ήταν στο 19,2%, με βάση τα τελευταία στοιχεία βρίσκεται στο 12%, κάτι που δείχνει αποκλιμάκωση και είναι θετικό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχει ακόμη πολύ δουλειά για να γίνει.
Μετασχηματίστηκε η παραβατικότητα
Η παραβατικότητα πλέον έχει μετασχηματιστεί κυρίως σε αυτό που λέμε υποδηλωμένη εργασία. Δηλαδή δεν βρίσκεις τόσο εύκολα πλήρως αδήλωτο εργαζόμενο, αλλά εργαζόμενο, ειδικά στην εστίαση και στον τουρισμό, που δηλώνεται για λιγότερες μέρες και λιγότερες ώρες απ’ αυτές τις οποίες δουλεύει.
Σύμφωνα με τον Νάσο Ηλιόπουλο, το παράξενο, που και ο ίδιος δεν θα περίμενε αν δεν είχε την εμπειρία, είναι ότι σε κλάδους όπως οι τράπεζες, υπάρχει μεγάλο ζήτημα με την υποδηλωμένη εργασία και έφερε το παράδειγμα κεντρικού καταστήματος συστημικής τράπεζας στην Αθήνα, που βρέθηκαν 200 εργαζόμενοι, με αποτέλεσμα να επιβληθεί πρόστιμο 1,6 εκ. €. Όπως είπε αυτό δείχνει πόσο είχε ξεφύγει η κατάσταση και πόσο κάποιοι χώροι πίστευαν όχι έχουν ασυλία, κάτι που είπε ότι δεν συμβαίνει σε καμία περίπτωση.
Αλλάζει η αρχιτεκτονική των προστίμων
Ο υφυπουργός Εργασίας είπε ότι αυτό που συζητείται στο υπουργείο και περίπου σε 10 ημέρες θα πάει στη Βουλή, είναι αποκλειστικά η αλλαγή των προστίμων για την αδήλωτη εργασία.
Ο Νάσος Ηλιόπουλος είπε ότι αλλάξει όλη η αρχιτεκτονική, με την έννοια ότι το πρόστιμο ανέρχεται σε 10.500 €, αν γίνει πρόσληψη του εργαζόμενου υπάρχει δυνατότητα μείωσης του προστίμου, όσο μεγαλύτερη σε χρόνο θα είναι η πρόσληψη, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η μείωση του προστίμου.
Όπως είπε, την ίδια στιγμή δημιουργείται τεκμήριο για τον εργαζόμενο, που έστω και για πέντε λεπτά να είναι αδήλωτος, δικαιούται αυτόματα τρεις μήνες ένσημα από τον εργοδότη, ενώ σε περίπτωση υποτροπής – στην ίδια επιχείρηση να βρεθεί ξανά αδήλωτος εργαζόμενος – όχι μόνο δεν έχει καμία μείωση, αλλά το πρόστιμο διπλασιάζεται στις 21.000 €.
«Με τον τρόπο αυτό δίνεις τη δυνατότητα ευελιξίας σε έναν εργοδότη που θέλει να συμμορφωθεί, ενώ την ίδια στιγμή υπάρχει μια λογική αποκατάστασης της δικαιοσύνης για τον εργαζόμενο και δεν είναι απλά ένα τιμωρητικό εισπρακτικό πρόστιμο», δήλωσε ο υφυπουργός.




























