Υφυπουργός Περιβάλλοντος: Πυκνώνει το δίκτυο μετρητών για τη ρύπανση στο Βόλο (video)

Τόνισε απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Αλ. Μεϊκόπουλου

Το γεγονός ότι πυκνώνει το δίκτυο μετρητών για την παρακολούθηση της ποιότητας της ατμόσφαιρας που είναι μια από τις προτάσεις της ερευνητικής ομάδας του Π.Θ., τόνισε στη ΝΒουλή, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Μαγνησίας του Π.Θ. Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκος Ταγαράς. Ο υφυπουργός παρουσίασε στοιχεία των μετρήσεων του σταθμού μέτρησης της ποιότητας της ατμόσφαιρας στο Βόλο, σύμφωνα με τα οποία δεν προκύπτει υπέρβαση των μικροσωματιδίων.

Ο Αλ. Μεϊκόπουλος αναπτύσσοντας την ερώτησή του, σήμερα το απόγευμα, είπε ότι στις 15 Οκτωβρίου στο ετήσιο Πανελλήνιο Συνέδριο Ημέρες Πνευμονολογίας παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της 12μηνης έρευνας της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου σε συνεργασία με το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Π.Θ. σχετικά με τη διασύνδεση των ημερών ρύπανσης με τα περιστατικά νοσηρότητας.
Τα παιδιατρικά περιστατικά, το 32,43% (2376 παιδιά) συσχετίστηκαν με τις ημέρες που τα μικροσωματίδια βρίσκονταν σε υπέρβαση, ενώ τα παθολογικά περιστατικά 25,83% συσχετίστηκαν με εισαγωγές στο Νοσοκομείο.
Η ειδική ερευνητική ομάδα του Π.Θ. κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για την παρακολούθηση της ατμόσφαιρας και την παρακολούθηση της υγείας των πολιτών, όπως την εγκατάσταση μετρητών PM 2,5 στη Βιομηχανική Περιοχή Βόλου, ια λεπτομερή επιμερισμό των πηγών ρύπανσης αι εγκατάσταση δικτύου μετρητών σε Αγριά, Αγ. Γεώργιο και Βελεστίνο.
Ο βουλευτής ρώτησε τον υφυπουργό Περιβάλλοντος αν προτίθεται να υιοθετήσει τις προτάσεις της ερευνητικής ομάδας και ποια είναι τα άμεσα μέτρα που προτίθεται να λάβει το υπουργείο, για να αντιμετωπιστεί άμεσα το οξύτατο πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Βόλο.

Κρίσιμα θέματα που απασχολούν το υπουργείο
Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς τόνισε ότι η ποιότητα της ατμόσφαιρας και η αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι κρίσιμα θέματα που απασχολούν το υπουργείο και συνδέονται με την ποιότητα ζωής και την δημόσια υγεία.
Όπως είπε τα προβλήματα της ρύπανσης που αντιμετωπίζουν οι πολίτες του Βόλου και η πιθανή σύνδεση με παράγοντες που αναφερθήκατε, έχουν απασχολήσει πολλές φορές το υπουργείο Περιβάλλοντος και μέσω του Κοινοβουλευτικού ελέγχου. Γνωρίζω πως η συγκεκριμένη έρευνα από το Π.Θ. αφορά τη ρύπανση στο Βόλο, ανέφερε.

Ο υφυπουργός τόνισε ότι από πλευράς του υπουργείου Περιβάλλοντος η ποιότητα της ατμόσφαιρας παρακολουθείται από το εθνικό δίκτυο παρακολούθησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης με σταθερούς αυτόματους σταθμούς που λειτουργούν σε 24ωρη βάση, όπως ορίζουν οι Ευρωπαϊκές οδηγίες, που έχουν θεσπίσει οριακές τιμές και τιμές στόχους, με σκοπό την προστασία της υγείας από συνήθεις ατμοσφαιρικούς ρύπους.

Ο κ. Ταγαράς είναι ότι στο δίκτυο είναι συνδεδεμένος ένας σταθμός που εγκαταστάθηκε το 2000 και την ευθύνη έχει η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Επιπλέον στις αρχές του έτους η Περιφέρεια εγκατέστησε δεύτερο σταθμό που λαμβάνει δεδομένα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από έξι αναλυτές. Ακόμη τόνισε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία προμήθειας ενός ακόμη σταθμού, που θα ενταχθεί στο εθνικό δίκτυο παρακολούθησης, με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο και η προκήρυξη θα βγει στο επόμενο διάστημα. Τέλος, είπε ότι τον Σεπτέμβριο του 2020 εντάχθηκε στο Περιφερειακό πρόγραμμα Θεσσαλίας 2014-2020 έργο για προμήθεια δύο ακόμη μετρητών και σταθμό μέτρησης για το Βόλο και τη Μαγνησία, για τα οποία αναμένεται η έκδοση προκήρυξης.

«Η πύκνωση των δικτύων των σταθμών για την παρακολούθηση της ποιότητας της ατμόσφαιρας που είναι μια από τις προτάσεις της ερευνητικής ομάδας του Π.Θ., είναι κάτι που βρίσκεται σε εξέλιξη, Επιπροσθέτως η Περιφέρεια Θεσσαλίας μας ενημερώσει πως έχει προγραμματική σύμβαση με το ΑΠΘ, για διερεύνηση της χημικής σύστασης και προέλευσης της δυσοσμίας στο Βόλο», ανέφερε ο υφυπουργός.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, εγκαταστάθηκαν τρεις σταθμοί σε επιλεγμένες θέσεις στο Πολεοδομικό Συγκρότημα Βόλου για διενέργεια τακτικών και έκτακτων δειγματοληψιών, ενώ γίνονται και δειγματοληψίες σε βιομηχανικές δραστηριότητες της περιοχής που παρακολουθεί η επιτροπή που έργου με ειδικό φορητό εξοπλισμό.
«Έως σήμερα έχουν γίνει 90 τακτικές δειγματοληψίες από τους τακτικούς σταθμούς και πέντε σε βιομηχανικές δραστηριότητες, δηλαδή γίνονται συστηματικές προσπάθειες για τη διερεύνηση του είδους και των πιθανών πηγών του προβλήματος δυσοσμίας, όπως συστήνει και η έρευνα», ανέφερε ο κ. Ταγαράς.

Η ίδια απάντηση εδώ και ένα χρόνο
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε πριν τον υφυπουργό ότι επί ένα χρόνο το υπουργείο δίνει την ίδια απάντηση ότι δηλαδή ο ένας σταθμός μέτρησης της ρύπανσης καταγράφει επαρκώς τον αέρα της πόλης, όταν ο ίδιος σταθμός προ ημερών επιβεβαίωσε τα συμπεράσματα της έρευνας και κατάγραψε για πρώτη φορά μετά από χρόνια υπέρβαση των μικροσωματιδίων.
Ο Αλ. Μεϊκόπουλος είπε ότι δεν σταματάει η ρύπανση, μέχρι η Πολιτεία να εγκαταστήσει το δίκτυο μετρητών που προαναγγέλλεται εδώ και έναν χρόνο, ώστε να γίνονται καλύτερες μετρήσεις και οι πολίτες να αισθάνονται πιο ασφαλείς και πρόσθεσε ότι στην πόλη του Βόλου συντελείται ένα περιβαλλοντικό έγκλημα που συνδέεται με τη νοσηρότητα.
Αναφέρθηκε δε στην μελέτη για τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα στη Θεσσαλία της Ιατρικής Σχολής του Π.Θ. την άνοιξη του 2019 και στο Βόλο η θνησιμότητα ήταν μεγαλύτερη από τον μέσο όρο της Ελλάδας σε διάφορες μορφές καρκίνου, όπως του ήπατος και του οισοφάγου και 3,5 φορές μεγαλύτερη στα εγκεφαλικά επεισόδια.
Επίσης τόνισε ότι ο μοναδικός μετρητής δεν μπορεί να καταγράψει άλλους έξι σημαντικούς χημικούς αστικούς ρύπους που προέρχονται από τα απορριμματογενή καύσιμα που χρησιμοποιούν βιομηχανίες. Ενώ αν δοθεί άδεια μονάδας παραγωγής srf στο Δήμο Βόλου η κατάσταση θα χειροτερέψει.

Δεν έγινε υπέρβαση μικροσωματιδίων
Δευτερολογώντας ο υφυπουργός Περιβάλλοντος τόνισε ότι υπάρχουν διαφορετικές μετρήσεις για τα μικροσωματίδια και διαφορετικές για τις οσμές. Ενώ πρόσθεσε ότι ο σταθμός που λειτουργεί στο Βόλο κατέγραψε το 2019 μέση ετήσια συγκέντρωση αιωρούμενων μικροσωματιδίων PM 10 ίση με 29 μgr/m3 και συνεπώς δεν παρατηρείται υπέρβαση της θεσμοθετημένης ετήσια οριακής τιμής που είναι 40 μgr/m3.

Σύμφωνα με τον ίδιο, παρατηρήθηκαν 26 μέρες με μέση 24ωρη τιμή συγκέντρωσης PM μεγαλύτερη από τα 50 μgr/m3, εκ των οποίων τα 10 αποδόθηκαν σε σκόνη από απομακρυσμένες περιοχής (τη Σαχάρα), αλλά ακόμη και χωρίς την αφαίρεση της σκόνης, δεν υπήρξε υπέρβαση ούτε της ημερήσιας οριακής τιμής που είναι 35 ημέρες ανά έτος.

Αναφορικά με τα αιωρούμενα σωματίδια PM 2,5, ο κ. Ταγαράς ανέφερε ότι ο σταθμός κατέγραψε ετήσια μέση συγκέντρωση ίση με 16 μgr/m3 και συνεπώς δεν παρατηρήθηκε υπέρβαση της ετήσια οριακής τιμής που είναι 25 μgr/m3.
«Αντίστοιχη εικόνα υπήρχε από τις μετρήσεις για το πρώτο τρίμηνο το 2020, που εξετάζει η έρευνα του Π.Θ., ενώ στη συνέχεια λόγω των περιοριστικών μέτρων υπήρξε συνολικά μείωση των ρύπων και βελτίωση της ποιότητας της ατμόσφαιρας», επισήμανε ο υφυπουργός.

Σύμφωνα με τον ίδιο από τα ιστορικά στοιχεία του σταθμού στο Βόλο, προκύπτει πως τα αιωρούμενα σωματίδια PM 10 και PM 2.5 παρουσιάζουν διαχρονικά τάση μείωσης.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.