Υπόμνημα με τα προβλήματα των αγροτών του Πηλίου: Βρισκόμαστε σε εξαθλίωση

Επέδωσε αντιπροσωπεία των αγροτών μετά τη συγκέντρωση στο Καράβωμα

Τα προβλήματα των αγροτών του Πηλίου, που παραμένουν τα ίδια τα τελευταία χρόνια, καθώς δεν δόθηκε καμία λύση, είναι το αντικείμενο υπομνήματος που επέδωσε στην αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη αντιπροσωπεία των αγροτικών συλλόγων Ζαγοράς, Μακρυρράχης, Πουρίου και Νοτίου Πηλίου, μετά την κινητοποίηση που έγινε στο Καράβωμα με αγροτικά αυτοκίνητα.

Την αντιπροσωπεία των αγροτών δέχτηκε στο γραφείο της η αντιπεριφερειάρχης και ακολούθησε σύσκεψη που διήρκεσε πάνω από μια ώρα, ενώ οι αγρότες προειδοποιούν ότι αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, τότε προειδοποιούν με κάθοδο στο Βόλο.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ζαγοράς Θοδωρής Γεωργαδάκης, είπε ότι μετά από ένα δυναμικών παρών που έδωσαν οι αγρότες των τεσσάρων Συλλόγων στο Καράβωμα, ψηφίστηκε μία εξαμελής επιτροπή αγροτών που επέδωσε το υπόμνημα με τα αιτήματα στην κ. Κολυνδρίνη.
«Ο αγροτικός κόσμος είναι σε εξαθλίωση, το 80% του πληθυσμού έχει οφειλές, τις επιδοτήσεις του ΕΛΓΑ δεν τις έχουμε πάρει ακόμα, δεύτερη χρονιά έχουμε ζημιά από χαλαζόπτωση, ζητήσαμε συμψηφισμό χρεών, ο κ. Μπουκώρος μας είπε ότι θα γίνει ενώ δεν γίνεται, όπως μας είπε ο διευθυντής του ΕΛΓΑ», τόνισε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ένας νέας αγρότης δεν μπορεί να ζήσει στο Πήλιο, όπου η υγεία είναι ανύπαρκτη, δεν υπάρχει οδικό δίκτυο, ενώ για τη Ζαγορά είπε ότι έπεσε η σκεπή στο Κέντρο Υγείας, δεν υπάρχουν γιατροί, ούτε ασθενοφόρο, το ίδιο και η θέρμανση, ενώ ο Δήμος είναι εγκαταλειμμένος και ξεχασμένος από την πολιτεία και την κυβέρνηση.

Ο κ. Γεωργαδάκης προειδοποίησε ότι αν τα αιτήματα των αγροτών δεν γίνουν αποδεκτά θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις γιατί τα προβλήματα είναι οξυμένα.
Υπήρχε κινητοποίηση στο Καράβωμα. Δίνουμε τα αιτήματά μας από όλους τους αγροτικούς συλλόγους του Πηλίου κι αν δεν δεχτούν και δεν περάσουν, βγαίνουμε όλοι σε κινητοποιήσεις γιατί τα προβλήματα είναι οξυμένα από τη Θράκη μέχρι την Κρήτη.

Από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Χιώτης πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Πουρίου, ανέφερε ότι εκτός από τον μικρό κλήρο στρεμμάτων, με τους δασικούς χάρτες περιορίζονται ακόμη περισσότερο.
Ο αγρότης διερωτήθηκε γιατί οι υπεύθυνοι δεν σηκώνονται από τις καρέκλες να κάνουν αυτοψίες, ενώ πρόσθεσε ότι πολλοί αγρότες δε μπορούν να βρουν τα χρήματα να πληρώσουν τον ΕΛΓΑ ώστε να αποζημιωθούν για την χαλαζόπτωση που έπληξε το Πήλιο για δεύτερη χρονιά φέτος.

Άλυτα τα προβλήματα των αγροτών
Η αντιπεριφερειάρχης Δωροθέα Κολυνδρίνη ανέφερε ότι οι αγρότες τα τελευταία χρόνια διατυμπανίζουν το δεδομένο που ισχύει, ότι τελικά δεν αλλάζει τίποτα και συμπλήρωσε ότι οι αγρότες του Πηλίου έχουν την ιδιαιτερότητα της μορφολογίας της περιοχής που χρήζει ιδιαίτερης αντιμετώπισης.
«Υπάρχουν τα κοινά αγροτικά προβλήματα που αφορούν σε όλο τον αγροτικό πληθυσμό, όπως το αυξημένο κόστος παραγωγής, η δυσμενής γραφειοκρατία στην καταβολή των αποζημιώσεων. Με τα χρήματα που δεν παίρνουν καλούνται να κάνουν νέες καλλιέργειες, να συμμετάσχουν ιδίοις πόροις σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, οπότε όλο αυτό δημιουργεί ένα ιδιαίτερο πρόβλημα», ανέφερε.
Για την αγροτική οδοποιία, η αντιπεριφερειάρχης είπε ότι αφενός τα χρήματα που δίνονται είναι πολύ λίγα, οι δήμοι θα πρέπει να διεκδικήσουν περισσότερα. Η ίδια τόνισε ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας «έτρεξε» το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου ζητήθηκε η υποβολή φακέλων από τους Δήμους για να γίνουν έργα, προφανώς δεν καλύφθηκαν οι ανάγκες.

Για τα αμιγώς αγροτικά θέματα η κα Κολυνδρίνη είπε ότι η Περιφέρεια συντάσσεται απόλυτα με τους αγρότες, διεκδικεί την άμεση επίλυση ή τη βελτίωσή τους και θα συνταχθεί ένα κοινό υπόμνημα προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και θα ζητήσουμε και άμεση συνάντηση μαζί του.
Επίσης, είπε ότι τέθηκαν και θέματα που αφορούν το κλείσιμο της Τράπεζας Πειραιώς, το Αστυνομικό Τμήμα, το Κέντρο Υγείας και τα προβλήματά του, θα πρέπει να το δει ο προϊστάμενος της 5ης ΥΠΕ, να το επισκεφθεί, να συνταχθεί μελέτη, να βρεθεί χρηματοδότηση, εμείς ως περιφέρεια είμαστε ανοιχτοί σε αυτό.

Για το επαρχιακό δίκτυο τέλος, ανέφερε ότι έχει υποστεί πολύ μεγάλες ζημιές, υπάρχουν 25 εκατ. € για έργα εγκεκριμένα τα οποία αφορούν στην συντήρηση και ανακατασκευή του, κάποια έχουν ξεκινήσει και σταμάτησαν λόγω καιρικών συνθηκών, κάποια βρίσκονται προ σύμβασης και κάποια έχουν συμβασιοποιηθεί αλλά δεν έχουν αρχίσει. «Τις επόμενες ημέρες το οδικό δίκτυο θα ξεκινήσει να ανακατασκευάζεται, οπότε θα το δουν ότι θα γίνει σχεδόν καινούργιο. Από το Καράβωμα μέχρι το Πουρί έχουμε εργολαβία 4,6 εκατ. €», σημείωσε η αντιπεριφερειάρχης, που κατέληξε ότι μόνο με την συντήρηση και την ανακατασκευή του επαρχιακού δικτύου δεν μπορούν να λυθούν τα προβλήματα ενός κλάδου όπως οι αγρότες και θα πρέπει ο πρωτογενής τομέας να χρήζει αντιμετώπισης των προβλημάτων.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.