Υπόψη της Νίκης Κεραμέως το θέμα λειτουργίας των ειδικών σχολείων εν μέσω πανδημίας

Τους προβληματισμούς των εργαζομένων στο Ειδικό Εργαστήριο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) Βόλου, σχετικά με την λειτουργία της Ειδικής Αγωγής την περίοδο του δεύτερου κύματος κορωνοϊού, μετέφερε με Αναφορά του προς την Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως, ο βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Μαραβέγιας.

Ειδικότερα, η Αναφορά του κ. Μαραβέγια βασίζεται σε υπόμνημα της διευθύντριας του σχολείου, στο οποίο θίγονται ζητήματα συνθηκών λειτουργίας, καταλληλόλητας του συγκεκριμένου κτιρίου (εσωτερικής διαρρύθμισης, διαθέσιμων χώρων κτλ.) καθώς και το γενικότερο θέμα της διενέργειας τακτικών, δωρεάν προληπτικών ελέγχων (τεστ COVID-19) για όλους τους μαθητές και εργαζόμενους σε μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης.

Οι εκπαιδευτικοί του ΕΕΕΕΚ θεωρούν ότι αυτή τη στιγμή δεν διασφαλίζονται όροι ασφαλούς λειτουργίας της διά ζώσης εκπαίδευσης, δεδομένου ότι στο σχολείο φοιτούν 63 μαθητές με αναπηρία ηλικίας 15-25 ετών και 44 άτομα προσωπικό. Το μεγαλύτερο μέρος των μαθητών δεν είναι σε θέση να κάνει χρήση μάσκας και είναι αδύνατον να τηρηθούν οι αποστάσεις, δεδομένου ότι αρκετοί μαθητές δεν αυτοεξυπηρετούνται, οπότε το ειδικό βοηθητικό προσωπικό είναι σε διαρκή επαφή μαζί τους. Επιπλέον, πολλοί μαθητές δεν ακολουθούν ή δεν δέχονται να ακολουθήσουν, εξαιτίας της διαταραχής τους, σωστά τους κανόνες υγιεινής, ενώ συχνά εμπλέκονται με μαθητές άλλων ειδικών σχολείων κατά τις μετακινήσεις τους. Πέραν τούτων, διεύθυνση και εκπαιδευτικοί του ΕΕΕΕΚ θέτουν θέμα επικινδυνότητας του κτιρίου, υποστηρίζοντας ότι δεν πληροί τις προδιαγραφές των σχολικών μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης.

Επισημαίνεται, μάλιστα, ότι το σχολείο μόλις άνοιξε μετά από καραντίνα 14 ημερών, ενώ σε αναστολή λειτουργίας λόγω κρουσμάτων covid-19 βρίσκονται τα 1ο και 2ο Ειδικά σχολεία Βόλου, ΔΑΔ Βόλου και Νηπιαγωγείο και ΕΝΕΕΓΥΛ Νέας Ιωνίας. Σημειώνεται, επίσης, ότι τα ειδικά σχολεία είναι υποστελεχωμένα λόγω αδειών ειδικού σκοπού του προσωπικού και ότι δεν έχει δοθεί απάντηση για τα επαναλαμβανόμενα covid test στα Ειδικά Σχολεία.

Με την Αναφορά του προς την Υπουργό Παιδείας, ο κ. Μαραβέγιας ζητεί να ληφθούν υπόψη οι προβληματισμοί που διατυπώνονται στο υπόμνημα του ΕΕΕΕΚ Βόλου όσον αφορά συνέχιση λειτουργίας των σχολικών μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία της υγείας μαθητών και εκπαιδευτικών.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.