Φάβα µε κιµά κοτόπουλου, σταφίδες και κολοκύθα

Φωτογραφία: Παναγιώτης Μπελτζινίτης, food styling-εκτέλεση συνταγής: Στέλιος Μαστοράκος
Φωτογραφία: Παναγιώτης Μπελτζινίτης, food styling-εκτέλεση συνταγής: Στέλιος Μαστοράκος

Η φάβα παντρεύεται µε αναπάντεχα υλικά και, όπως σε όλους τους γάµους, το γλυκό συνυπάρχει µε το αλμυρό. Ετοιμάζω πρώτα τη φάβα. Καθαρίζω 1 κρεμμύδι και το ψήνω στη σχάρα μέχρι να μαυρίσει. Σε μια κατσαρόλα µε νερό βάζω να βράσουν 500 γρ. φάβα, το ψημένο κρεμμύδι και 2 καθαρισμένα καρότα, ολόκληρα. Όταν μαγειρευτούν, τα χτυπάω στο multi, µε 5-6 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο , μέχρι να σχηματιστεί ένας πουρές µε βελουτέ υφή.

Κόβω ½ κιλό γλυκιά κολοκύθα σε κύβους. Σε µια κατσαρόλα µε νερό που κοχλάζει, ζεματίζω τα κομμάτια της κολοκύθας για 5 λεπτά και τα κρυώνω ρίχνοντάς τα σε λεκάνη µε παγωμένο νερό και λίγο πάγο. Τα σουρώνω, τα τοποθετώ σε ένα ταψάκι, τα πασπαλίζω µε άχνη ζάχαρη και μοιράζω από πάνω 50 γρ. βούτυρο σε κοµµάτια, σκεπάζω το ταψί µε αλουμινόχαρτο και ψήνω για 20 λεπτά σε δυνατό φούρνο, ώστε να καραμελώσουν.

Σε μια κατσαρόλα σοτάρω σε 3 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο, για 5 λεπτά, ½ κιλό κιμά κοτόπουλου µε 1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Προσθέτω 2 κ.σ. σταφίδες, 2 κ.σ. κουκουνάρι, ½ ντομάτα ψιλοκομμένη, 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας, 2 ξυλαράκια κανέλας, 3-4 δαφνόφυλλα, 1 πρέζα µπαχάρι και 1 πρέζα κύµινο και τα αφήνω να µαγειρευτούν, ανακατεύοντας τακτικά.

Σε ένα µικρό ποτήρι, ή σε ένα πιατάκι, σερβίρω τη φάβα, ανοίγοντας µία λακκουβίτσα στο κέντρο, µέσα στην οποία τοποθετώ τον κιµά και από πάνω την κολοκύθα.

Ο Γιάννης Μπαξεβάνης επιμελείται την κουζίνα στα «6 Κλειδιά» στην Άφησσο, στο ξενοδοχείο Kivo Art & Gourmet Hotel και στο εστιατόριο Kivo Creative Greek Cuisine στο νησί της Σκιάθου.

Δείτε ποιο κρασί επιλέγει ο Παναγιώτης Σχιζοδήμος για την παραπάνω συνταγή.

Δείτε επίσης ποιο cocktail προτείνει ο bartender Μάριος Γκιάτης για τη συνταγή του Γιάννη Μπαξεβάνη

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.