Ροδοπελεκάνοι φώλιασαν στην Κάρλα!

Στα τέλη Ιουνίου 2015, για πρώτη φορά επιβεβαιώθηκε φώλιασμα ροδοπελεκάνων στον ταμιευτήρα της πρώην λίμνης Κάρλα, από ορνιθολόγους – ερευνητές της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών (ΕΠΠ) και του Φορέα Διαχείρισης της Περιοχής Οικοανάπτυξης Κάρλας-Μαυροβουνίου-Κεφαλοβρύσου-Βελεστίνου. Πρόκειται για ιστορικής σημασίας γεγονός, καθώς δεν είχε παρατηρηθεί ξανά φώλιασμα του είδους αυτού μακριά από τις δύο μοναδικές ως τώρα γνωστές αποικίες στη Νοτιανατολική Ευρώπη, στο Δέλτα του Δούναβη και στη λίμνη Μικρή Πρέσπα.

Η μεγάλη αυτή περιβαλλοντική επιτυχία έρχεται να προστεθεί στο γεγονός πως ο ταμιευτήρας της Κάρλας, εκτός από την τρίτη πλέον γνωστή αποικία ροδοπελεκάνων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, αποτελεί και την τέταρτη αποικία αργυροπελεκάνων στην Ελλάδα. Έτσι, η σημασία του ταμιευτήρα της Κάρλας για δύο σπάνια είδη πουλιών της Ευρώπης, ξεπερνά τα σύνορα της Ελλάδας.

Το 2009 , ελάχιστους μήνες μετά την ολοκλήρωση του ταμιευτήρα της Κάρλας και την έναρξη εισόδου των πρώτων υδάτων , εμφανίστηκαν οι πρώτοι αργυροπελεκάνοι ενώ η πρώτη φωλιά δημιουργήθηκε το 2012. Το 2015 οι φωλιές ξεπέρασαν τις 100, κάνοντας την Κάρλα την τέταρτη μεγαλύτερη αποικία στην Ελλάδα ενός εμβληματικού είδους πτηνού που απειλείται με εξαφάνιση. Σήμερα, οι συνολικοί αριθμοί αργυροπελεκάνων που βρίσκονται εκεί, κατά περιόδους, ξεπερνούν τα 900-1000 πουλιά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των επιστημόνων της ΕΠΠ και του Φ.Δ. της Περιοχής Οικοανάπτυξης Κάρλας-Μαυροβουνίου-Κεφαλοβρύσου-Βελεστίνου, οι οποίοι παρακολουθούν συστηματικά την εξέλιξη των πληθυσμών των πελεκάνων στην Κάρλα, οι ροδοπελεκάνοι άρχισαν να εμφανίζονται στην περιοχή το φθινόπωρο του 2013. Σταδιακά, οι αριθμοί του είδους αυτού αυξάνονταν, με αποκορύφωμα το φθινόπωρο του 2014 οπότε και ξεπέρασαν τα 550 άτομα. Το 2015, οι πολύ υψηλοί αριθμοί ροδοπελεκάνων στον ταμιευτήρα της Κάρλας κατά τη διάρκεια της άνοιξης προξένησαν μεγάλη εντύπωση και έτσι μετά από εντατική παρατήρηση και έρευνα με ειδικά τεχνολογικά μέσα, τεκμηριώθηκε η ύπαρξη εννέα φωλιών ροδοπελεκάνων με αυγά στα τέλη Ιουνίου.

Ο ταμιευτήρας της πρώην λίμνης Κάρλα τείνει να εξελιχθεί σε ιδιαίτερης σημασίας τόπο για τα υδρόβια πουλιά και μάλιστα για τους πελεκάνους. Η παρουσία και των δύο ειδών πελεκάνων στην τέως λίμνη Κάρλα ήταν γνωστή για πάνω από 70 χρόνια, αλλά δεν υπήρχαν αποδείξεις για φώλιασμα των πουλιών εκεί.

Κλείνοντας, είναι πολύ σημαντικό να τονιστεί ότι η Πολιτεία, οφείλοντας να διασφαλίσει το φυσικό πλούτο της χώρας, πρέπει να εξασφαλίσει τις συνθήκες εκείνες που θα εγγυώνται τη συνέχιση του φωλιάσματος των πελεκάνων στον ταμιευτήρα της Κάρλας και στο μέλλον. Συγκεκριμένα, το κράτος θα πρέπει να φροντίσουν πως τα πτηνά θα έχουν χώρο φωλιάσματος που δεν θα κινδυνεύει να πλημμυρήσει σε περίπτωση ανόδου της στάθμης του ταμιευτήρα, ότι δεν θα υπάρχει ανθρώπινη ενόχληση και απειλή εναντίον τους, ότι η ποιότητα των νερών και των ψαριών θα είναι ασφαλής τόσο για τα πουλιά όσο και για όλες τις ανθρώπινες δραστηριότητες και βεβαίως ότι ο Φορέας Διαχείρισης Κάρλας θα ενισχυθεί έτσι ώστε να συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία του.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.