Στις 80.000 οι ενδικοφανείς προσφυγές σε Εφορίες για τον ΕΝΦΙΑ

Στις 5 Νοεμβρίου η πρώτη πιλοτική δίκη για την αξία του φόρου

ΠΑΝΕΛΣε 50.000 ως 80.000 υπολογίζει η Ολομέλειας Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, με ανεπίσημα στοιχεία τις ενδικοφανείς προσφυγές στις εφορίες για τον ΕΝΦΙΑ, ενώ στις 5 Νοεμβρίου αναμένεται η πρώτη πιλοτική δίκη για το θέμα της αξίας πάνω στην οποία υπολογίζεται ο ΕΦΑΠ (νέος φόρος ακίνητης περιουσίας), όπως επισημάνθηκε στη σημερινή εκδήλωση του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου σε συνεργασία με το «Στέκι Αλληλεγγύης για όλους» με θέμα «Συζήτηση νομιμότητας από την επιβολή του ΕΝΦΙΑ, προστασία του πολίτη».

Την εκδήλωση παρακολούθησαν ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, ο αντιδήμαρχος Δημοτικών Ενοτήτων Δημήτρης Λιβογιάννης, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δήμου Βόλου Μαργ. Πατσιαντάς, η πρόεδρος του ΤΕΕ Νάνσυ Καπούλα, καθώς και πλήθος κόσμου.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και μίλησε ο Γιάννης Τόλιος μέλος της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ και διδάκτωρ Οικονομικών και μέλος του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ, που τόνισε την ανάγκη μιας ριζοσπαστικής φορολογικής μεταρρύθμισης για να πληρώσουν οι έχοντες και κατέχοντες φορολογικά βάση ανάλογα με το εισόδημα και ασφαλώς συνολική ανατροπή της πολιτικής του μνημονίου, για να ανοίξει ο δρόμος σε μια ελπιδοφόρα προοπτική για την Ελληνική κοινωνία.
«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει υπολογίσει ότι η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ θα σημάνει απώλεια 2 δις € και επιχειρούμε να αναπληρώσουμε το ποσό μέσα από πάταξη φοροδιαφυγής, φοροκλοπής του λαθρεμπορίου και από την επιβολή Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, αλλά με κατάργηση των εξαιρέσεων σε ότι αφορά τις off shore», τόνισε.

Ο Βασίλης Αλεξανδρής πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και Ολομέλειας Δικηγορικών Ελλάδας, που τόνισε ότι ο ΕΝΦΙΑ και οι προσφυγές που ήδη έχουν κατατεθεί θα κριθούν από τα Δικαστήρια. «Δεν θα αναμείνουμε για να αποβιώσει ο ασθενής ώστε να έχουμε πιστοποιητικό θανάτου αντισυνταγματικότητας στη συνέχεια», τόνισε.

Ο Στάθης Μπακάλης φορολογικός σύμβουλος της Ολομέλειας Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, τόνισε ότι ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας ακόμη φόρος κατοχής, ο οποίος δεν λαμβάνει μία σημαντική πτυχή της αδυναμίας των φορολογουμένων, δεν συνδέεται με το εισόδημα που παράγει το ακίνητο που φορολογείται και τελικά καλείται ο πολίτης να πληρώσει φόρο για κενά ακίνητα χωρίς να έχει αντίστοιχη εισοδηματική ικανότητα. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τις ψευδείς αντικειμενικές αξίες που υφίστανται σήμερα και δεν είναι προσαρμοσμένες στην τρέχουσα πραγματικότητα διογκώνει το πρόβλημα και εδώ συγκεντρώνονται οι νομικές ενστάσεις κατά του ζητήματος.
Με ανεπίσημα στοιχεία που έδωσε υπάρχουν 50-80.000 ενδικοφανείς προσφυγές σε εφορίες, που εκτίμησε ότι θα συζητηθούν από το ΣτΕ εντός του 2015.

Τέλος, ο Χρήστος Κλειώσης, δικηγόρος μέλος του συμβουλίου του Συλλόγου Ελλήνων Φορολογουμένων, έκανε λόγο για ένα σοβαρό νομικό πρόβλημα που αναφέρει ότι όλες οι φορολογίες από τη δωρεά κληρονομίας μέχρι τη μεταβίβαση ακινήτου προβλέπουν τη δυνατότητα του φορολογούμενου που λέει ότι είναι υπερβολικά μεγάλη η αξία στην οποία με φορολογείς να καταφύγει στο δικαστήριο και να αμφισβητήσει την αντικειμενική αξία. «Είναι ξεχασμένη μεν η διάταξη αλλά υπάρχει στην περίπτωση του ΕΦΑΠ και του ΕΝΦΙΑ αυτή η δυνατότητα δεν προβλέφτηκε καθόλου στο Νόμο. Αυτό συνιστά ευθεία παραβίαση του άρθρου 20 του Συντάγματος για δικαστική προστασία και αυτό δοκιμάζεται με την πιλοτική δίκη στις 5 Νοεμβρίου για το θέμα της αξίας πάνω στην οποία υπολογίζεται ο ΕΦΑΠ», τόνισε.

«Πόρτα που δεν κλείνει η φορολογία»
Χαιρετίζοντας την εκδήλωση ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου Λάζαρος Γαϊτάνης, έκανε λόγο για ενσωμάτωση δύο φόρων σε έναν (ΕΕΤΗΔΕ και ΕΝΦΙΑ) και εκτίμησε ότι η φορολογία στην Ελλάδα μοιάζει με μία πόρτα που ανοίγει και κλείνει, αλλά δεν κλειδώνει, οπότε στην πραγματικότητα είναι πάντα ανοιχτή.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.