Βραβείο κοινού στο ντοκιμαντέρ για την ανακατασκευή της Αργούς

Τιμητική διάκριση για το "Argo Navis" στο 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Μια τιμητική διάκριση, αυτή του βραβείου κοινού για ταινίες μήκους μεγαλύτερου των 45′ απέσπασε το ντοκιμαντέρ Argo Navis που έχει ως κεντρικό του θέμα το σύμβολο της πόλης του Βόλου, την Αργώ. Η ταινία των Σουζάνε Μπάουζινγκερ και Στέλιου Ευσταθόπουλου (Ελλάδα, Γερμανία) απέσπασε καλές κριτικές από κοινό και κριτικούς και επιβραβεύτηκε γι’ αυτό με ένα βραβείο κοινού Fischer 2016.

Το ελληνικής παραγωγής ντοκιμαντέρ στα 100′ λεπτά της διάρκειάς του παρουσιάζει την πορεία ανακατασκευής της Αργούς που ξεκίνησε το 2003 και το ταξίδι των σύγχρονων Αργοναυτών. Όπως περιγράφουν οι δημιουργοί “Το 2003 η επιστημονική ομάδα ΝΑΟΥΔΟΜΟΣ ξεκίνησε την ανακατασκευή μιας προϊστορικής πεντηκοντόρου, όπως ήταν η μυθική Αργώ, στο πλαίσιο ενός ερευνητικού προγράμματος πειραματικής ναυτικής αρχαιολογίας. Αυτή είναι η ιστορία αυτού του πλοίου – από την επιλογή των δέντρων για την κατασκευή του, που διήρκησε δύο χρόνια και ύστερα το ταξίδι στη θάλασσα. Δέκα χιλιάδες κουπιές την ημέρα, χρειάζεται να κάνουν οι κωπηλάτες, για να φτάσουν από το Βόλο στην αρχαία Κολχίδα. Ένα ταξίδι 1.200 μιλίων που πρέπει να ολοκληρωθεί σε 60 ημέρες. Θα αντέξουν οι 74 εθελοντές κωπηλάτες αυτή την καθημερινή δοκιμασία; Ή θα μετατραπεί αυτή η σύγχρονη αργοναυτική εκστρατεία σε μία ακόμα Οδύσσεια;

Μιλώντας κατά την τελετή λήξης την οποία και παρουσίασε, η δημοσιογράφος Μάγια Τσόκλη είπε πως η οικονομική κρίση και η πιο πρόσφατη προσφυγική έχει «εξαναγκάσει» την άνθιση του ελληνικού ντοκιμαντέρ και την βαρυσήμαντη θέση του Φεστιβάλ μέσα σε μια Ελλάδα που βρίσκεται συνεχώς αντιμέτωπη με νέες προκλήσεις.

Λίγες ημέρες πριν ανηφορίσει προς τη Θεσσαλονίκη ο σκηνοθέτης Στέλιος Ευσταθόπουλος είχε γράψει στην προσωπική του σελίδα στο facebook:

Ο εκ των σκηνοθετών του Argo Navis Στέλιος Ευσταθόπουλος.
Ο εκ των σκηνοθετών του Argo Navis Στέλιος Ευσταθόπουλος.

Στην μοναδική σκιά, αυτή του καταρτιού πάνω στην Αργώ, ξαποσταίνω, πηγαίνοντας προς την Λευκάδα. Μια από τις ελάχιστες φωτογραφίες που έχω από αυτό το ονειρικό ταξίδι.

Σήμερα θα ταξιδέψω στην Θεσσαλονίκη, για να συναντήσω την Αργώ στο κινηματογραφικό της ταξίδι που θα ξεκινήσει αύριο, με την ελπίδα να φτάσει όσο πιο μακριά γίνεται.
Ευχαριστώ όλους όσους βοήθησαν για να γίνει αυτό το ντοκιμαντέρ.
Καλό ταξίδι
Στέλιος Ευσταθόπουλος

Αποσπάσματα της μουσικής που πλαισιώνει τις εικόνες της ταινίας μπορείτε να ακούσετε στο παρακάτω βίντεο. Τη μουσική για το Argo Navis συνέθεσαν οι Αλέξης Γραμματικός και Φωτεινή Τσακνάκη.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.