«Βιβλίο και Πολιτισμός» κάθε Σάββατο στο Ράδιο ΕΝΑ με τη Σοφία Νικολάου

Τελευταίο Σάββατο του Απρίλη και ο μήνας του βιβλίου, ο μήνας του παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν και το παιδικό παραμύθι είχαν την τιμητική τους. Στο πλαίσιο αυτό η εκπομπή του ράδιο Ένα 102,5 «Βιβλίο και Πολιτισμός» θα έχει στη συντροφιά της αυτό το Σάββατο τον Νίκο Παναγιωτόπουλο, καθηγητή Κοινωνιολογίας στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του ΕΚΠΑ, υπό την επιστημονική διεύθυνση του οποίου διεξήχθη η έρευνα «Παιδί και ανάγνωση» που πραγματοποιήθηκε από το φθινόπωρο του 2023 έως την άνοιξη του 2024.

Η ποσοτική έρευνα βασίστηκε σε 500 ερωτηματολόγια που συμπληρώθηκαν από γονείς που προέρχονταν από διαφορετικές κοινωνικές κατηγορίες.

Ένα από τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας είναι ότι το οικογενειακό περιβάλλον παίζει καθοριστικό παράγοντα για το αν ένα παιδί θα μπει στον κόσμο του βιβλίου ή όχι, πράγμα που αναδείχθηκε και μέσα από την εκπομπή μας όταν είχαμε καλέσει τα παιδιά του δημοτικού σχολείου Αργαλαστής αυτό το μήνα και όλα μας είπαν ότι οι γονείς είναι αυτοί που τα ώθησαν στην αγάπη της ανάγνωσης.

Η έρευνα κατέδειξε πως τα παιδιά γονέων με ανώτερη μόρφωση έχουν πιο στενή σχέση με την ανάγνωση. Ως εκ τούτου, το μορφωτικό επίπεδο του γονέα, αλλά και η σχέση του με το βιβλίο είναι κομβικής σημασίας για το πώς μαθαίνει το παιδί να προσεγγίζει το βιβλίο.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος επισήμανε πως: «Κάθε οικογένεια έχει ένα οικονομικό και ένα πολιτισμικό κεφάλαιο, επιβεβαιώνοντας και σε αυτή την έρευνα οι απόψεις του P. Bourdieu. Έχει σημασία, λοιπόν, ο τρόπος που θα μάθει η οικογένεια στα παιδιά να διαβάζουν. Η έρευνα παρουσιάστηκε στην Αθήνα στις 22 Απριλίου στην Αθήνα στο Ολύμπια Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας»

Στο δεύτερο μέρος της εκπομπής θα παρουσιάσουμε σημεία από το Συνέδριο που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος την Παρασκευή 12 και το Σάββατο 13 Απριλίου με θέμα: «Από την παγκοσμιοποίηση στην τεχνητή νοημοσύνη. Η ελληνική λογοτεχνία στον 21ο αιώνα».

Στόχος του συνεδρίου ήταν η χαρτογράφηση των τάσεων των, εξελίξεων και των συζητήσεων πάνω στη νεοελληνική λογοτεχνία σε σχέση με τις διεθνείς λογοτεχνικές και θεωρητικές αναζητήσεις καθώς και το νέο εκδοτικό και ψηφιακό τοπίο. Οι ομιλήτριες και οι ομιλητές προέρχονταν από διαφορετικούς χώρους (λογοτέχνες, κριτικοί, μεταφραστές, μελετητές, θεωρητικοί, διευθυντές περιοδικών κ.ά.).

Η θεματική του συνεδρίου περιλάμβανε ενότητες όπως:

  • Εθνική λογοτεχνία και παγκοσμιοποίηση
  • – Ποίηση (ποίηση της αριστερής μελαγχολίας, queer, φεμινιστική)
  • – Πεζογραφία (πεζογραφία της κρίσης, graphic novels, αστυνομικό και ιστορικό μυθιστόρημα, διήγημα)
  • – Κριτική (γλώσσα, γενιές, κανόνες)
  • – Ανθολογίες, Περιοδικά, Μεταφράσεις
  • – Μαθήματα δημιουργικής γραφής
  • – Θεσμοί, Εκδοτική κίνηση, Ευπώλητα
  • – Σχέση της λογοτεχνίας με άλλες τέχνες
  • – Κοινωνική δικτύωση και τεχνητή νοημοσύνη
  • – Το μέλλον της ελληνικής λογοτεχνίας

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.