Τρεις πεζοναύτες νεκροί από έκρηξη σε σωλήνα όλμου στον Βόλο (φωτογραφίες & video)

Στο χώρο της τραγωδίας δύο ιατροδικαστές. Σε χειρουργική επέμβαση ο τραυματίας Υπολοχαγός

Δύο επαγγελματίες οπλίτες (ΕΠΟΠ) και ένας οπλίτης θητείας σκοτώθηκαν όταν διερράγη σωλήνας όλμου στη διάρκεια προγραμματισμένων βολών βαρέων όπλων πεζικού στο πεδίο βολής Γλαφυρών στη Μαγνησία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που γνωστοποίησε ο Αρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγος Χρήστος Μανωλάς, νεκροί από τη φονική έκρηξη, που οφείλεται σε διαρραγή του πυροσωλήνα του όλμου 81 χιλιοστών, έπεσαν οι επαγγελματίες οπλίτες (ΕΠΟΠ) λοχίας Αναστάσιος Μετζάλας, 34 χρονών, κάτοικος Βόλου, με καταγωγή από Αθήνα, παντρεμένος και πατέρας ενός βρέφους 9 μηνών, ο λοχίας Γεώργιος Ορφανίδης, 33 χρονών, κάτοικος Βόλου, με καταγωγή από τις Σέρρες, παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών 4,5 και 2,5 χρονών και ο οπλίτης Φώτης Ανδρικόπουλος, 19 χρονών, με καταγωγή από την Αχαΐα, ο οποίος και επρόκειτο να απολυθεί στις 20 Οκτωβρίου!

Από την έκρηξη τραυματίστηκε από θραύσμα στην κοιλιακή χώρα και ο υπολοχαγός Πεζικού Κωνσταντίνος Βακάλης, 30 χρονών, που γεννήθηκε στην Κύπρο και έχει καταγωγή από τη Φλώρινα, που ήταν παντρεμένος και κάτοικος Βόλου.

Το δυστύχημα συνέβη στις 13:30.

Ο υπουργός Άμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος κήρυξε τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Ο κ. Αβραμόπουλος ζήτησε από τον αρχηγό ΓΕΣ να ολοκληρώσει τάχιστα τις έρευνες για τα ακριβή αίτια.

Για το περιστατικό έχει ενημερωθεί ο Εισαγγελέας Στρατοδικείου Λάρισας και έχει διαταχθεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση από τις αρμόδιες Στρατιωτικές Αρχές.

Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας εξέφρασε τα συλλυπητήριά της στις οικογένειες των θανόντων.

Αβραμόπουλος: Η έρευνα θα φωτίσει τα αίτια της τραγωδίας
Τη θλίψη και την οδύνη του για το τραγικό δυστύχημα στο Βόλο, εξέφρασε ο υπουργός Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος στη Βουλή.

Ο κ. Αβραμόπουλος -κατά την ενημέρωση του για τα θέματα της αρμοδιότητάς του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας- εξέφρασε «την συντριβή της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας για το πρωτόγνωρο αυτό δυστύχημα», τονίζοντας, ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις πενθούν τον χαμό των τριών στρατιωτών, όπως πενθούν και οι οικογένειές τους. «Είμαστε κοντά τους» είπε και τόνισε ότι η έκβαση της έρευνας που διενεργείται θα φωτίσει τα αίτια του δυστυχήματος.

«Αυτά τα παιδιά έπεσαν στο βωμό του καθήκοντος. Γιατί το καθήκον δεν εκτελείται μόνο στον πόλεμο αλλά και καθημερινά. Τα παλικάρια μας των Ενόπλων δυνάμεων εκπαιδεύονται για να είναι έτοιμα όταν χρειαστεί. Και στους τρείς αυτούς άτυχους νέους αποδίδουμε τον σεβασμό και την τιμή που τους αναλογεί» κατέληξε στην δήλωσή του ο υπουργός.

Στις 04.15 μ.μ. έφθασαν στο χώρο της τραγωδίας δύο ιατροδικαστές από την υπηρεσία της Λάρισας, ο κ. Χρήστος Κραβαρίτης και η κα Ρουμπίνη Λεονταρή, προκειμένου να κάνουν τον πρώτο έλεγχο στις σορούς των άτυχων νέων που βρίσκονται ακόμη στο σημείο, ενώ στο χώρο βρίσκεται, Εισαγγελέας, δυο στρατιωτικοί Εισαγγελείς.

Στον τόπο της τραγωδίας, έφτασαν στις 17.45 ο Υφυπουργός Άμυνας και ο Αρχηγός ΓΕΣ.

Σημειώνεται ότι ο χώρος έχει αποκλειστεί τόσο από το στρατό όσο και από την Αστυνομία, ενώ προληπτικά βρίσκονται και δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου.

Κ. Παπούλιας: Η Ελλάδα ολόκληρη πενθεί
Την οδύνη του για τους αδικοχαμένους στρατιώτες εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας σε συλλυπητήριο μήνυμά του για το θάνατο των δύο επαγγελματιών οπλιτών και ενός οπλίτη θητείας στο Νομό Μαγνησίας.
«Με οδύνη απευθύνομαι στις οικογένειες των αδικοχαμένων στρατιωτών μας, εκφράζοντας τη βαθιά θλίψη όλων μας και την αμέριστη συμπαράστασή μας. Η Ελλάδα ολόκληρη πενθεί για την τραγική απώλεια. Εύχομαι να είναι αυτή η τελευταία στο βωμό του καθήκοντος» αναφέρεται στο μήνυμα.

Ευ. Βενιζέλος: Χάσαμε στρατευμένα παιδιά την ώρα του καθήκοντος
Τη βαθιά του λύπη και τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.
«Χάσαμε στρατευμένα παιδιά την ώρα του καθήκοντος. Το να πω ότι η πολιτεία θα είναι στο πλευρό των οικογενειών είναι το λιγότερο. Είναι κρίμα να έχουμε τέτοιες απώλειες, αλλά δυστυχώς αυτά συμβαίνουν στην διαχείριση των οπλικών συστημάτων».

ΣΥΡΙΖΑ: Να γίνει έρευνα για τα ακριβή αίτια της τραγωδίας
Την βαθειά του οδύνη για τον θάνατο των τριών οπλιτών και τον τραυματισμό του νεαρού αξιωματικού στη διάρκεια προγραμματισμένης άσκησης στο πεδίο Γλαφυρών Μαγνησίας εκφράζει εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Γιώργος Βαρεμένος.
«Αυτές τις στιγμές του ανείπωτου πόνου, οι γονείς, οι συγγενείς και οι φίλοι τους ας δεχθούν τα ειλικρινή συλλυπητήρια και την αλληλεγγύη μας στο δράμα που ζουν» αναφέρει στην ανακοίνωσή του και τονίζει ότι οι αρμόδιοι οφείλουν να πραγματοποιήσουν και να ολοκληρώσουν το ταχύτερο την έρευνα για τα ακριβή αίτια που προκάλεσαν αυτή την τραγωδία.

ΔΗΜΑΡ: Αναγκαία η άμεση διερεύνηση
Η Δημοκρατική Αριστερά από την πλευρά της εκφράζει τη θλίψη και τα συλλυπητήρια της προς τις οικογένειες των τριών οπλιτών.
Τονίζει ακόμη πως είναι αναγκαία η άμεση διερεύνηση των συνθηκών που οδήγησαν στην τραγωδία.

Τη θλίψη του εξέφρασε το ΚΚΕ
Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του εκφράζει τη θλίψη του και τα θερμά του συλλυπητήρια στις οικογένειες των τριών οπλιτών, που με τραγικό τρόπο, όπως τονίζει, έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια άσκησης με βαρέα όπλα στο Βόλο.

Συλλυπητήρια Μαρίνας Χρυσοβελώνη
Σε δήλωσή της η βουλευτής Μαγνησίας των ΑΝ.ΕΛ., με αφορμή το θάνατο τριών νέων ανθρώπων, αναφέρει: Με οδύνη πληροφορήθηκα το τραγικό γεγονός της απώλειας των τριών νέων παιδιών που τόσο άδικα έχασαν την ζωή τους την ώρα του καθήκοντος, στο πεδίο ασκήσεων Γλαφυρών Βόλου. Η οικογένεια των Ενόπλων Δυνάμεων θρηνεί και μαζί της θρηνεί όλη η χώρα.
Στις δύσκολες αυτές ώρες , που μόνο η θλίψη, τα αναπάντητα γιατί και ο πόνος κυριαρχούν, εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στους γονείς και στους οικείους αυτών των παλικαριών με την ευχή να είναι ελαφρύ το χώμα που θα τα σκεπάζει, με την ελπίδα άμεσα να διερευνηθούν τα αίτια που προκάλεσαν αυτό το ασύλληπτο δυστύχημα.
Μακάρι η συμπαράσταση όλων μας να απαλύνει τον αβάσταχτο πόνο των οικογενειών τους.

Συλλυπητήρια Αχ. Μπέου
Από το γραφείο Τύπου του Δημάρχου Βόλου, κ. Αχιλλέα Μπέου, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: Ο Δήμαρχος Βόλου, κ. Αχιλλέας Μπέος, ευθύς ως πληροφορήθηκε το τραγικό γεγονός του δυστυχήματος στο πεδίο βολής Γλαφυρών, όπου τρείς νέοι άνθρωποι, στελέχη του Ελληνικού Στρατού σκοτώθηκαν, και ένας τέταρτος τραυματίστηκε σοβαρά, κατά τη διάρκεια άσκησης, μετέβη επί τόπου προκειμένου να ενημερωθεί από τους υπευθύνους της Μονάδας Πεζοναυτών, που εδρεύει στο Βόλο. Ο κ. Μπέος εξέφρασε την οδύνη του για το μεγάλο πλήγμα που δέχθηκαν οι Ένοπλες Δυνάμεις μας και διατύπωσε τα ειλικρινή του συλλυπητήρια τόσο προς τον Ταξίαρχο Διοικητή, όσο και προς τις οικογένειες των θυμάτων.

H NE ΠΑ.ΣΟ.Κ. Μαγνησίας,με ανακοίνωσή της εκφράζει τη βαθειά της θλίψη για την απώλεια της ζωής των τριών παλληκαριών κατά την εκτέλεση του καθήκοντος και τα θερμά της συλλυπητήρια στους οικείους τους και στο Γενικό Επιτελείο του Στρατού Ξηράς.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.