Κων. Περκουλίδης: «Να μην υποστούμε και Γενοκτονία της μνήμης»

Ο κόσμος να αποκτήσει ενσυναίσθηση του πόνου, της ταλαιπωρίας, της θυσίας των ανθρώπων

Με μια μεγάλη εκδήλωση με συνοδεία μουσικής η Ένωση Ποντίων Μαγνησίας σε συνεργασία με την ΕΚΠΟΛ και με την υποστήριξη της Διεύθυνσης Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου τιμά σήμερα τους ανθρώπους που βίωσαν την Μικρασιατική καταστροφή, την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, την Αρμενική Γενοκτονία, το Ολοκαύτωμα και την τρέχουσα προσφυγική κρίση, στο Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ιωνίας στις 7 απόγευμα. Η εκδήλωση φέρει τον τίτλο «ο Ήχος της Κραυγής» και θα ακουστούν τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, του Απόστολου Καλδάρα, του Δημήτρη Λάιου, του Χρ. Χάλαρη, του Ara Dinkjan κ.α..

 

Λίγες ώρες πριν την εκδήλωση, ο πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Μαγνησίας κ. Κωνσταντίνος Περκουλίδης μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή για το μήνυμα που πρέπει να μεταλαμπαδευτεί σε όλους, στον κόσμο αλλά και στην πολιτεία έτσι ώστε να μην υπάρξει ποτέ ξανά καμία γενοκτονία αλλά ούτε και γενοκτονία της μνήμης, όπως είπε ο ίδιος χαρακτηριστικά.

«Ο μήνας Μάιος σηματοδοτείται από δύο ημερομηνίες, σημαδιακές για τον ελληνισμό. Η πρώτη είναι η  29η Μαΐου που είναι η άλωση της Πόλης και η 19η Μαΐου που είναι η Γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού και στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης διοργανώνουμε και τη σημερινή εκδήλωση στις 7 το απόγευμα στο Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ιωνίας. Μία μουσική παράσταση αφιερωμένη στους ανθρώπους που βίωσαν τη Μικρασιατική καταστροφή, τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, την αρμένικη γενοκτονία , το Ολοκαύτωμα και γενικά τους ανθρώπους που  ταλανίζονται από τη σύγχρονη προσφυγική κρίση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Περκουλίδης, προσκαλώντας όλους να στηρίζουν τέτοιες εκδηλώσεις, καθώς όπως επεσήμανε «οι γενοκτονίες και τα ολοκαυτώματα δεν αφορούν μόνο αυτούς που τα υπέστησαν , αλλά όλους τους ανθρώπους, είναι θέματα πανανθρώπινα».

Μάλιστα, ο κ. Περκουλίδης τόνισε πως ο κόσμος πρέπει να αποκτήσει ενσυναίσθηση του πόνου, των δεινών, της θυσίας αυτών των ανθρώπων σημειώνοντας ότι «δεν περιμένουμε τους ανθρώπους να μπουν στη θέση των θυμάτων, αλλά τουλάχιστον να μας διακρίνει μία ενσυναίσθηση, να καταλάβουμε τον πόνο των ανθρώπων, την ταλαιπωρία τους, τον πόνο των ψυχών τους, αυτά που υπέστησαν για να διατηρήσουν την εθνική και τη θρησκευτική τους ταυτότητα».

Οι Σύλλογοι, οι Ενώσεις και η Ένωση Ποντίων Μαγνησίας πράττουν ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να διατηρήσουν την ιστορική μνήμη ζωντανή, ωστόσο διαχρονικό αίτημα όλων είναι η πολιτεία να είναι πρωτοπόρα και να αναλάβει πρωτοβουλίες, όπως είπε ο κ. Περκουλίδης, ώστε να μάθει κόσμος την ιστορία του ελληνισμού της ανατολής, τον πολιτισμό τους, τι κατάφεραν. «Να μην προσπαθούμε από μόνοι μας εμείς να καταβάλουμε όλες τις προσπάθειες. Δεν θα υποστούμε γενοκτονία της μνήμης», προσέθεσε.

Τέλος, ο πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων του νομού σημείωσε πως η Ελλάδα πρέπει να απεμπλακεί από τα φοβικά σύνδρομα που τη διακατέχουν και να σκεφτεί το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός Εθνικού Μνημείου αφιερωμένο στη μνήμη των θυμάτων των γενοκτονιών, όπως έχει συμβεί με τους Αρμένιους και τους Ιρσαηλίτες.

Σημειώνεται ότι στη σημερινή εκδήλωση συμμετέχει φιλικά και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρασιατών Ν. Ιωνίας “Το Εγγλεζονήσι “.

Απόδοση ραδιοφωνικής συνέντευξης: Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.