Στη Λάρισα θα… μεταφερθεί το Επιμελητήριο Μαγνησίας!

Αλλαγή στον Επιμελητηριακό χάρτη ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού με κατάργηση των 41 από τα 59 Επιμελητήρια της χώρας, ενώ σε επίπεδο Θεσσαλίας, τα Επιμελητήρια Βόλου, Λάρισας, Τρικάλων και Καρδίτσας περιορίζονται σε ένα που θα λειτουργεί στην έδρα της Περιφέρειας (Λάρισα).
Αναφερόμενος στο θέμα που προωθεί η κυβέρνηση, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας Αριστοτέλης Μπασδάνης, εκτιμά ότι θα προκύψουν σημαντικά προβλήματα, με βασικότερο την αποξένωση των Επιμελητηρίων από την άμεση σχέση που έχουν δημιουργήσει όλα αυτά τα χρόνια με την τοπική επιχειρηματικότητα, τις ανάγκες της και τα προβλήματά της και θα δημιουργηθούν δομές που ρόλο θα έχουν μόνο μία διαχείριση γενικότερου χαρακτήρα.

Οι αλλαγές από το νέο έτος
Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα, η αναμόρφωση αυτή θα τεθεί σε σταδιακή εφαρμογή από το νέο έτος, όπου και θα διεξαχθούν οι τελευταίες εκλογές με την παρούσα δομή. Στις επόμενες εκλογές που προγραμματίζονται για το 2021, το επιμελητηριακό τοπίο θα είναι τελείως διαφορετικό, καθώς θα έχει… καλλικρατική δομή. Σημειώνεται ότι σήμερα σε κάθε νομό λειτουργεί ένα μικτό επιμελητήριο, με εξαίρεση τις τρεις μεγαλύτερες πόλεις (Αθήνα, Πειραιάς, Θεσσαλονίκη) στις οποίες λειτουργούν από τρία επιμελητήρια.
Σχολιάζοντας το θέμα που προκύπτει, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας Τέλης Μπασδάνης δήλωσε ότι η κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να συνενώσει και να συγχωνεύσει τους Οργανισμούς του στενού και ευρύτερου Δημοσίου τομέα, έχει ετοιμάσει μία πρόταση, η οποία ακόμη δεν έχει τεθεί σε διαβούλευση, για την αναθεώρηση – κωδικοποίηση της επιμελητηριακής νομοθεσίας.

«Θα προκύψουν προβλήματα»
«Σε ό,τι μας αφορά ως Επιμελητήριο, θεωρούμε ότι με τη διαμόρφωση του νέου επιμελητηριακού χάρτη θα προκύψουν σημαντικά προβλήματα, με βασικότερο την αποξένωση των Επιμελητηρίων από την άμεση σχέση που έχουν δημιουργήσει όλα αυτά τα χρόνια με την τοπική επιχειρηματικότητα, τις ανάγκες της και τα προβλήματά της. Αντίθετα, θα δημιουργηθούν δομές που ρόλο θα έχουν μόνο μία διαχείριση γενικότερου χαρακτήρα», τονίζει ο κ. Μπασδάνης.
Όπως τονίζει ο πρόεδρος του τοπικού Επιμελητηρίου, το ίδιο το σκεπτικό της Κυβέρνησης ότι με τη λειτουργία τους τα Επιμελητήρια σε επίπεδο περιφέρειας θα διαδραματίζουν ορθότερα τον αναπτυξιακό και συμβουλευτικό ρόλο τους και θα εκφράζουν καλύτερα τις επιχειρήσεις / μέλη τους, ακυρώνεται από το γεγονός ότι ήδη λειτουργεί το ανώτατο επιμελητηριακό Όργανο, η Γενική Συνέλευση των Επιμελητηρίων που διοργανώνεται υπό την αιγίδα της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και λαμβάνει αντίστοιχες αποφάσεις.
Ο κ. Μπασδάνης εκτιμά ότι με το νέο σχέδιο που προωθείται, τα νέα συγχωνευμένα Επιμελητήρια δεν θα έχουν τη δυνατότητα ούτε και την ευελιξία να ασκούν πολιτική στήριξης στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις μέσω των Πρωτοβάθμιων Σωματείων τους και των Δευτεροβάθμιων Οργάνων τους.
Το μόνο θετικό είναι ότι πολλά Επιμελητήρια που αντιμετώπιζαν οικονομικές αδυναμίες, πλέον θα ενισχυθούν και θα αυξήσουν τα έσοδά τους, έτσι ώστε να είναι βιώσιμα, δηλώνει ο Αριστοτέλης Μπασδάνης.
«Εν κατακλείδι, άποψή μου είναι ότι προτού ληφθεί η οποιαδήποτε απόφαση, θα πρέπει να υπάρξει εξαντλητικός διάλογος μεταξύ όλων των εκπροσώπων των Επιμελητηρίων με τα αρμόδια Υπουργεία, κυρίως να ληφθούν υπόψη οι κατά τόπους ανάγκες και ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής και να συμφωνηθεί ένα σχέδιο πραγματικά βιώσιμο και προς όφελος του επιχειρείν», είναι η άποψη του προέδρου του Επιμελητηρίου Μαγνησίας.

Σταδιακά από το νέο έτος
Με βάση τον σχεδιασμό του υπουργείου ο οποίος θα ανακοινωθεί εντός των επόμενων ημερών, τα επιμελητήρια θα περιοριστούν στο ένα ανά έδρα περιφέρειας, ενώ στους υπόλοιπους νομούς τα υφιστάμενα επιμελητήρια θα μετατραπούν σε επιμελητηριακές ενότητες. Την κατάργηση θα «γλιτώσουν» τα δύο από τα τρία επιμελητήρια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, με το τρίτο επιμελητήριο να ενσωματώνεται στο ένα εκ των δύο «διασωθέντων». Αμετάβλητο θα παραμείνει το επιμελητηριακό καθεστώς στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με τα υφιστάμενα επιμελητήρια (Κυκλάδων και Δωδεκανήσου) να παραμένουν ως έχουν.

Με βάση το σχέδιο του υπουργείου, τα επιμελητήρια από 59 περιορίζονται μόλις στα 18. Ειδικότερα από ένα επιμελητήριο θα διαθέτουν οι περιφέρειες: Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Ιονίων Νήσων, Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, Κρήτης και Βορείου Αιγαίου. Δύο επιμελητήρια θα διαθέτει η Θεσσαλονίκη, δύο η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδων και Δωδεκανήσου) και τρία επιμελητήρια η περιφέρεια Αττικής (δύο στην Αθήνα και ένα στον Πειραιά).

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.