Δρόμος Ανατροπής: Εγκληματική πολιτική σε βάρος περιβάλλοντος και υγείας

Για έγκλημα σε βάρος του περιβάλλοντος και σε βάρος της δημόσιας υγείας προς όφελος των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που λυμαίνονται τόσα χρόνια τη διαχείριση σκουπιδιών, με μοναδικό κριτήριο τα υπερκέρδη, έκανε λόγο στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας, ο Τάκης Γιαλαμάς σύμβουλος της παράταξης «Δρόμος Ανατροπής για τη Θεσσαλία.

Ο ίδιος έκανε λόγο για εγκληματική συναίνεση της Περιφέρειας Θεσσαλίας, όπου πριν 4 χρόνια έδωσε το «ΟΚ», με τη σύμφωνη γνώμη των περιφερειακών συμβούλων ΝΔ – ΠΑΣΟΚ για την καύση σκουπιδιών στο εργοστάσιο της ΑΓΕΤ Βόλου και πρόσθεσε ότι ευθύνες βαραίνουν και τη Δημοτική Αρχή Βόλου, που είτε σιωπώντας πάνω σε αυτό το θέμα, είτε αδιαφορώντας, δίνει την έγκρισή/συγκατάθεσή της συμβάλλοντας σε αυτή την περιβαλλοντική καταστροφή.

Ο περιφερειακός σύμβουλος τόνισε ότι ο αν. υπουργού Περιβάλλοντος κ. Φάμελλος έκανε λόγο περί «ασφαλούς καύσης». Όμως δεν υπάρχουν εχέγγυα για ασφαλή καύση RDF. «Έχουμε λοιπόν κυβέρνηση και τσιμεντάδικο της ΑΓΕΤ σε αγαστή συνεργασία, με τα ίδια επιχειρήματα να προσπαθούν να μας πείσουν για τα οφέλη του «εναλλακτικού καυσίμου», κρύβοντας την σκληρή και επικίνδυνη πραγματικότητα. Είναι χρέος όλων μας να αντιδράσουμε για να μην υλοποιηθεί η απόφαση», ανέφερε.

Θέση της παράταξης είναι ο αγώνας για δημόσια διαχείριση- στο σύνολο των απορριμμάτων – με πρωταγωνιστικό ρόλο των δήμων και των πολιτών και την ενίσχυση της εναλλακτικής διαχείρισης (πρόληψη, διαλογή στη πηγή, ανακύκλωση, κομποστοποίηση κ.λ.π.), παράλληλα με την πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού και την εξασφάλιση της αντίστοιχης χρηματοδότησης, την υλοποίηση του αποκεντρωμένου συστήματος με την ισοκατανομή της διαχείρισης, με προσδιορισμό των χωρικών ενοτήτων εντός των οποίων θα χωροθετηθούν οι ΜΕΑ (Μονάδες Επεξεργασίας) και ΧΥΤΥ (Χώροι Υγειονομικής Ταφής), την αναγκαία χρηματοδότηση των Δήμων για την υλοποίηση των τοπικών σχεδίων διαχείρισης, μετά από διαβούλευση και την αξιολόγηση τους καθώς και την ενθάρρυνση των συμπράξεων μεταξύ των όμορων Δήμων, τη σαφή απαγόρευση δημιουργίας εργοστασίων καύσης απορριμμάτων και την κατάργηση των ΣΔΙΤ σε όλη τη χώρα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.