Washington Post: Ο Πούτιν έδινε προσωπικά οδηγίες για διευκόλυνση της νίκης Τραμπ

Έκθεση της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA) των ΗΠΑ, στην οποία αναφέρεται ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν διηύθυνε προσωπικά την εκστρατεία στον κυβερνοχώρο με στόχο να ενισχυθεί ο Ντόναλντ Τραμπ και να αποδυναμωθεί η Χίλαρι Κλίντον πριν τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2016 φέρνει στο φως η Washington Post, σε αποκλειστικό δημοσίευμά της.

Η ομάδα θεμάτων εθνικής ασφάλειας της εφημερίδας σημειώνει ότι η έκθεση έφτασε στα χέρια του τότε προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στις αρχές Αυγούστου του 2016.

Οι ακριβείς οδηγίες του Βλάντιμιρ Πούτιν, με βάση την έκθεση, στην οποία γίνεται επίκληση πηγών ακόμη και μέσα στην ρωσική κυβέρνηση, ήταν να επιδιωχθεί η ήττα ή έστω η αποδυνάμωση της υποψήφιας του Δημοκρατικού Κόμματος, Χίλαρι Κλίντον και η συντονισμένη δράση ώστε να διευκολυνθεί η νίκη του Ρεπουμπλικανού υποψήφιου, Ντόναλντ Τραμπ.

Ο τότε διευθυντής της CIA Τζον Μπρέναν δεν ανέφερε καν το περιεχόμενο της έκθεσης στην καθημερινή Προεδρική Ενημέρωση και την παρουσίασε μόνον κατ’ ιδίαν στον Μπαράκ Ομπάμα.

Τους πέντε μήνες κατά τους οποίους έμεινε στην εξουσία η κυβέρνηση Ομπάμα, μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων του προέδρου από τον Ντόναλντ Τραμπ, ο τότε πρόεδρος και οι συνεργάτες του συζήτησαν δεκάδες εναλλακτικές για την απόκρουση της ρωσικής επιρροής και την «τιμωρία» της Ρωσίας για τη δράση της, μεταξύ των οποίων βρισκόταν και η ιδέα αμερικανικών κυβερνοεπιθέσεων σε ρωσικές υποδομές, η δημοσιοποίηση πληροφοριών οι οποίες θα μπορούσαν να «ντροπιάσουν» τον πρόεδρο της Ρωσίας ή κυρώσεις οι οποίες θα έπλητταν σκληρά τη ρωσική οικονομία.

Ωστόσο, σύμφωνα με την WP, το τελικό πακέτο μέτρων τα οποία ενέκρινε στα τέλη Δεκεμβρίου ο Μπαράκ Ομπάμα, ήταν κατώτερο των προσδοκιών, κατά βάση συμβολικής και όχι ουσιαστικής σημασίας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.