Προβλήματα στα διαστημικά τηλεσκόπια Chandra και Hubble της NASA

Προβλήματα έχουν σημειωθεί τον τελευταίο καιρό στα διαστημικά τηλεσκόπια Hubble και Chandra της NASA, με τα δύο διαστημικά σκάφη να εισέρχονται σε safe mode.

To Hubble είχε εισέλθει σε κατάσταση ασφαλούς λειτουργίας την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου, εξαιτίας προβλήματος σε γυροσκόπιο. Η ομάδα ελέγχου του διαστημικού τηλεσκοπίου ενεργοποίησε εφεδρικό γυροσκόπιο, το οποίο ωστόσο δε λειτούργησε όπως ήταν αναμενόμενο, αναφέροντας ρυθμούς περιστροφής κατά πολύ υψηλότερους από ό,τι στην πραγματικότητα. Την προηγούμενη εβδομάδα έγιναν τεστ για να αξιολογηθεί η κατάσταση του εφεδρικού γυροσκοπίου, που έδειξαν πως ακολουθεί σωστά την κίνηση του Hubble, αλλά οι περιστροφές που αναφέρει είναι κατά πολύ υψηλότερες των πραγματικών: Όπως αναφέρει η NASA, είναι σαν το κοντέρ του αυτοκινήτου να δείχνει σωστά πότε το αυτοκίνητο επιταχύνει ή επιβραδύνει και πόσο, αλλά η ίδια η ταχύτητα που δείχνει να είναι λάθος.

Σε εξέλιξη είναι οι προσπάθειες της ομάδας που ανέλαβε την επίλυση του προβλήματος, και, σύμφωνα με τη NASA, εάν είναι επιτυχείς, το διαστημικό τηλεσκόπιο θα επιστρέψει στην κανονική λειτουργία του, με τρία γυροσκόπια. Εάν δεν τα καταφέρουν, θα γίνουν οι κατάλληλες ρυθμίησεις για να μπορεί να λειτουργεί με ένα γυροσκόπιο, που θα του επιτρέψουν να συνεχίσει να λειτουργεί τη δεκαετία του 2020, συνεργαζόμενο με το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb.

Σημειώνεται πως το 2009 αστροναύτες είχαν εγκαταστήσει έξι νέα τηλεσκόπια στο Hubble. Τρία έχουν έκτοτε παύσει να λειτουργούν. Το τηλεσκόπιο, το οποίο αρχικά προοριζόταν να λειτουργεί 15 χρόνια, πλέον έχει ξεπεράσει τα 28.

Όσον αφορά στο διαστημικό τηλεσκόπιο Chandra, μπήκε σε κατάσταση ασφαλούς λειτουργίας στις 10 Οκτωβρίου, για παρεμφερή λόγο: Όπως ανακοινώθηκε από τη NASA, το safe mode προκλήθηκε λόγω προβλήματος σε ένα από τα γυροσκόπιά του, με αποτέλεσμα μία περίοδο λανθασμένων δεδομένων τριών δευτερολέπτων, που με τη σειρά της έκανε τον υπολογιστή του σκάφους να κάνει λάθος στον υπολογισμό του momentum του διαστημοπλοίου. Η λάθος αυτή ένδειξη προκάλεσε το safe mode.

Η ομάδα ελέγχου έχει ολοκληρώσει σχέδια εναλλαγής γυροσκοπίων, με το γυροσκόπιο που παρουσίασε το πρόβλημα να τίθεται σε εφεδρεία. Όταν εγκατασταθούν τα απαραίτητα patches, η ομάδα θα επιστρέψει το Chandra σε κανονική λειτουργία, που αναμένεται να αρχίσει ως την επόμενη εβδομάδα.

To Chandra είναι 19 ετών – ηλικία επίσης πολύ μεγαλύτερη από αυτή που προοριζόταν να λειτουργεί αρχικά (5 χρόνια). Το 2001 η NASA επέκτεινε τη διάρκεια ζωής του για 10 χρόνια.

Σε αρκετά μέσα του ειδικού Τύπου υπογραμμίζεται πως πρόκειται για παλαιά σκάφη τα οποία πλέον αρχίζουν να «δείχνουν τα χρόνια τους», με αποτέλεσμα τέτοιου είδους φαινόμενα να αρχίζουν να γίνονται κοινά, καθώς και ότι έχουν να δεχτούν την επίσκεψη αστροναυτών για συντήρηση από τότε που τερματίστηκε το πρόγραμμα του Διαστημικού Λεωφορείου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.