Ενημέρωση Επιτροπής από την Μ. Χρυσοβελώνη για την «Ισότητα των φύλων στον ελεύθερο χρόνο»

Την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ενημέρωσε σήμερα η Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Μ. Χρυσοβελώνη για τις πολιτικές ισότητας που υιοθετεί το νέο Νομοσχέδιο του Υπουργείου και το οποίο κατατίθεται τις επόμενες μέρες στη Βουλή.
Την Επιτροπή απασχόλησε η ισότητα των φύλων μέσα από την διάθεση και κατανομή του ελεύθερου χρόνου για ενασχόληση με τον συνδικαλισμό, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό.
Όπως είπε η Υφυπουργός, οι πολιτικές ισότητες που υλοποιούνται από το Υπουργείο Εσωτερικών και εξειδικεύονται από τους δύο εποπτευόμενους Οργανισμούς του Υπουργείου, τη Γενική Γραμματεία Ισότητας Φύλων και το Κέντρο Έρευνας Θεμάτων Ισότητας, στοχεύουν στην υπέρβαση των διακρίσεων μεταξύ ανδρών και γυναικών σε ένα μεγάλο φάσμα της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής ζωής, καθώς επίσης στο σύστημα καταμερισμού εργασίας μέσα στην οικογένεια και επομένως αφορούν και στην κατανομή του ελεύθερου χρόνου.
Συγκεκριμένα, το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2016-2020 προωθεί ως κεντρική κυβερνητική πολιτική την μεταβολή των κοινωνικών προτύπων του φύλου, την άρση της έμφυλης κατανομής ρόλων και στερεοτύπων, άρα και την απελευθέρωση περισσότερου ελεύθερου χρόνου για τις γυναίκες, με προτεραιότητες την κοινωνική ένταξη και ισότιμη μεταχείριση των γυναικών που υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις, την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας, την εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, πολιτικές ισότητες στην εκπαίδευση, την υγεία, την κατάρτιση, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό και τα Μέσα Ενημέρωσης, καθώς και την αύξηση της συμμετοχικότητας στα κέντρα λήψης αποφάσεων μέσα από ποσοστώσεις.
Σύμφωνα με όσα ενημέρωσε την Κοινοβουλευτική Επιτροπή η Υφυπουργός Εσωτερικών, αυτή η ολιστική αντίληψη διαπνέει το νέο Νομοσχέδιο Ισότητας των Φύλων, το πρώτο ολοκληρωμένο μετά από πολλά χρόνια, που περιλαμβάνει και μέρος όσων απασχόλησαν την σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, με ενσωμάτωση της αρχής ισότητας των φύλων και της έμφυλης διάστασης στη νομοθεσία, τις δημόσιες πολιτικές, την κοινωνία, τον δημόσιο και ιδιωτικό βίο, την εναρμόνιση ιδιωτικής, οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής.
Για να καταλήξει η Υφυπουργός Εσωτερικών λέγοντας πως «έχουμε τώρα την ιστορική ευκαιρία, μετά την επιτυχημένη έξοδο της χώρας μας από την δημοσιονομική εποπτεία τον Αύγουστο του 2018, να δημιουργήσουμε και πάλι σε άλλες βάσεις το μοντέλο λειτουργίας της σύγχρονης ελληνικής οικογένειας, τους ρόλους των φύλων σε αυτήν και στην κοινωνία σε όλους ακριβώς τους τομείς δραστηριότητας».

Στην σημερινή συνεδρίαση τοποθετήθηκαν επίσης από πλευράς κυβέρνησης η Υπουργός Πολιτισμού, κ. Μ. Ζορμπά και ο Υφυπουργός Αθλητισμού κ. Γ. Βασιλειάδης, και από πλευράς Φορέων : η κ. Κ. Λουκίδου- Προϊσταμένη του Τμήματος Σχεδιασμού Δημιουργίας Προτύπων και Ανάπτυξης Πολιτικών Ισότητας των Φύλων της ΓΓΙΦ, η κ. Ι.Σιούλα Γεωργουλέα-Στέλεχος του Παρατηρητηρίου Ισότητας της ΓΓΙΦ, η κ. Ν. Καμπούρη- Ερευνήτρια του Εργαστηρίου Σπουδών Φύλου του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου, η κ. Μ. Συμεωνάκη-Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου, η κ. Ε. Βαρχαλαμά-Νομική Σύμβουλος & Μέλος της Γραμματείας Ισότητας της ΓΣΕΕ, η κ. Σ. Τσιάμη-Επιστημονικό Στέλεχος της ΓΣΕΒΕΕ, καθώς και οι βουλευτές κ. Μ. Σκούφα (ΣΥΡΙΖΑ), κ. Ε. Συντυχάκης (ΚΚΕ), κ. Ε. Σταματάκη (ΣΥΡΙΖΑ), κ. Γ. Ψυχογιός (ΣΥΡΙΖΑ) και η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής κ. Α. Σταμπουλή.
Επισυνάπτονται οι ομιλίες των κ.κ. Μ. Χρυσοβελώνη και Κ. Λουκίδου καθώς και το link από την σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.