Ιγνάτιος Γελαγώτης :«Το αίμα δεν πάει διακοπές…»

Ο πρόεδρος των αιμοδοτών σημείωσε, ότι υπάρχει έλλειψη στις αρνητικές ομάδες αίματος

Την παρότρυνση να δώσουν αίμα πριν τις καλοκαιρινές τους διακοπές έκανε μέσα από το μεσημβρινό μαγκαζίνο του «Ράδιο ΕΝΑ 102,5» ο κ. Ιγνάτιος Γελαγώτης, πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών «Η Αλληλεγγύη» προς τους εθελοντές και εν γένει τους αιμοδότες. Μάλιστα επεσήμανε πως υπάρχει έλλειψη στις αρνητικές ομάδες αίματος και πως όλοι πρέπει να ευαισθητοποιηθούν σ’ αυτό το γεγονός.
«Κάθε χρόνο, στις λεγόμενες «δύσκολες εποχές» όπως τα Χριστούγεννα, το Πάσχα και το καλοκαίρι έχουμε προβλήματα επάρκειας αίματος, εξαιτίας της αύξησης των επισκεπτών, των ατυχημάτων και διάφορων απροόπτων. Το αποτέλεσμα αυτών, είναι η μείωση των αποθεμάτων σε αίμα. Όταν προκύπτουν τέτοιες δυσκολίες, τις αντιμετωπίζουμε άλλοτε εύκολα κι άλλοτε με δυσκολίες», σχολίασε ο κ. Γελαγώτης.
Αυτή την περίοδο, όπως ο ίδιος συμπλήρωσε, υπάρχει δυσκολία στις αρνητικές ομάδες αίματος, δηλαδή στο «Ο αρνητικό», στο «Α αρνητικό» και το «Β αρνητικό». Για το λόγο αυτό ο Σύλλογος έχει ξεκινήσει ήδη μεγάλες αιμοδοσίες σε Σκιάθο και Αλόννησο, ενώ την Τετάρτη και την Πέμπτη οργανώθηκε αιμοδοσία στη Σκόπελο.
«Κάνω έκκληση στους εθελοντές αιμοδότες, πριν πάνε διακοπές ας δώσουν αίμα κι έπειτα να απολαύσουν τις διακοπές τους. Το αίμα δεν πάει διακοπές. Πρέπει πάντα να μας περιμένει και όχι να το περιμένουμε. Αυτή την περίοδο υπάρχουν δυσκολίες και προσπαθούμε να τις επιλύσουμε, γιατί εάν παρουσιαστεί ένα περιστατικό με ένα συνάνθρωπό μας, φεύγουν αρκετές φιάλες αίματος», τόνισε ο κ. Γελαγώτης.
Παράλληλα ο ίδιος παρότρυνε τους περιστασιακούς αιμοδότες –αυτοί που δίνουν αίμα όταν τους ζητήσει κάποιος συγγενής ή φίλος- να γίνουν τακτικοί αιμοδότες.
«Οι περιστασιακοί αιμοδότες μπορούν να δίνουν μία ή δυο φορές το χρόνο αίμα. Ταυτόχρονα, μέσα από την ταυτότητα του αιμοδότη μπορούν πάλι να βοηθήσουν οποιονδήποτε συνάνθρωπό τους θέλουν. Αρκεί να είναι συνειδητοποιημένοι και να δίνουν τακτικά αίμα», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Συλλόγου.

Νέος κύκλος αιμοδοσιών από Σεπτέμβριο

Αναφορικά με τα μέλη τα οποία είναι εγγεγραμμένα στο Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών, αυτά είναι 4.500. Όμως δεν είναι όλα ενεργά. Κάποια μέλη έχουν αποσυρθεί λόγω ηλικίας, άλλα εξαιτίας προβλημάτων υγείας κτλ.. Τα ενεργά μέλη είναι περίπου 2000 και δίνουν μία ή δύο φορές το χρόνο αίμα κατά περίπτωση.
Σχολιάζοντας ο κ. Γελαγώτης την απόφαση του Συλλόγου να πραγματοποιήσει αιμοδοσίες στα νησιά των Β. Σποράδων ο ίδιος σημείωσε πως «στα νησιά υπάρχει μια ιδιαιτερότητα. Ό,τι και να συμβεί στο νησί, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αμέσως. Αν γίνει κάτι, δεν μπορούν να δώσουν άμεσα αίμα, εξαιτίας της συγκοινωνίας, καιρικών συνθηκών κτλ. Γι’ αυτό πηγαίνουμε συχνά στα νησιά και έπειτα δίνουμε το αίμα και τους καλύπτουμε όλους».
Οι αιμοδοσίες στα νησιά θα ολοκληρωθούν για το φετινό καλοκαίρι με τη Σκόπελο, ενώ από τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει νέος κύκλος αιμοδοσιών.
Κλείνοντας ο κ. Γελαγώτης θέλησε να ευαισθητοποιήσει όλους όσοι μπορούν να προσφέρουν αίμα στον συνάνθρωπό τους και τόνισε πως το πρόβλημα μπορεί να χτυπήσει και τη δική μας πόρτα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.