Ανασχηματισμός: Αντίστροφη μέτρηση για τις αλλαγές Μητσοτάκη στην κυβέρνηση

Στην κρισιμότερη καμπή της από τον Ιούλιο του 2019 φαίνεται να βρίσκεται στην τρέχουσα συγκυρία η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς αντιμετωπίζει πολλαπλές και σοβαρές προκλήσεις στο Μεταναστευτικό, στα Ελληνοτουρκικά αλλά και στην Οικονομία.

Έμπειροι πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν, μάλιστα, πως το… σπριντ στο οποίο αποδύθηκε η κυβέρνηση σε αυτόν τον πρώτο κύκλο διακυβέρνησης, που κλείνει αρχές καλοκαιριού, «πρόδωσε» τα όρια αλλά και τις αδυναμίες, δομικές και μη, του υφιστάμενου κυβερνητικού σχήματος, πυροδοτώντας την αντίστροφη μέτρηση για τις διορθώσεις που εκτιμάται ότι θα επιφέρει το Μέγαρο Μαξίμου.

Εως τότε, πάντως, η κυβέρνηση καλείται πρώτον, να λύσει τον… γρίφο του Μεταναστευτικού, τουλάχιστον το εσωτερικό σκέλος του, καθώς οι οξείες αντιδράσεις, πρώτιστα στα νησιά πρώτης υποδοχής, απειλούν να τινάξουν στον αέρα τον κυβερνητικό σχεδιασμό, δεύτερον, να διατηρήσει τη διπλωματική υπερδιέγερση στην οποία βρίσκεται τους τελευταίους μήνες ελέω της εντεινόμενης τουρκικής προκλητικότητας, και τρίτον, να αποσπάσει τη συναίνεση των εταίρων μας, προκειμένου να εξασφαλιστεί ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος για να συνεχιστεί η πολιτική της μείωσης της φορολογίας.

Ταυτόχρονα με τα προαναφερθέντα, το Μέγαρο Μαξίμου ολοκληρώνει στα μέσα Μαρτίου τον πρώτο κύκλο αξιολόγησης των υπουργείων, ο οποίος, σύμφωνα με πρόσωπα που γνωρίζουν τις διεργασίες, αποτελεί και την τελευταία ευκαιρία για όλους όσοι… υπολείπονται ώστε να αντιστρέψουν το αρνητικό κλίμα.

Μακριά από τους στόχους
Με το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου «ΜΑΖΙ» να είναι πλέον εδώ και δύο μήνες πλήρως λειτουργικό, αλλά και το μπλοκάκι του πρωθυπουργού να έχει καταγράψει με λεπτομέρεια όλες τις φάσεις του κυβερνητικού έργου, ο κ. Μητσοτάκης έχει σχηματίσει μια πολύ καθαρή εικόνα για τις «μαύρες τρύπες» του Υπουργικού Συμβουλίου, για τους τομείς, δηλαδή, όπου οι επιδόσεις αποδεικνύονται κατώτερες των προκαθορισμένων στόχων, είτε αυτό οφείλεται στον ανθρώπινο παράγοντα είτε αποδίδεται σε δομικές αδυναμίες.

Σε κάθε περίπτωση, καλά πληροφορημένες πηγές μεταδίδουν πως ο πρωθυπουργός δεν θα προβεί σε… βιαστικές κινήσεις, επιθυμώντας να μεσολαβήσει ικανό χρονικό διάστημα, τουλάχιστον ένα 10μηνο, όπως λέγεται χαρακτηριστικά, προκειμένου να ενεργοποιήσει το σχέδιο αλλαγών που επεξεργάζεται στο παρασκήνιο με τους εξ απορρήτων συνεργάτες του.

Οπως, εξάλλου, εκμυστηρεύτηκε προ ημερών σε τακτικό συνομιλητή του ο κ. Μητσοτάκης, «δεν είναι στις προθέσεις μου να κάνω ανασχηματισμό έως το καλοκαίρι», βάζοντας φρένο στη σεναριολογία των τελευταίων εβδομάδων για ανασχηματισμό ακόμη και εντός του Μαρτίου και αποκαλύπτοντας πως οι όποιες αλλαγές προσδιορίζονται για τα τέλη της άνοιξης με αρχές του καλοκαιριού, και σε κάθε περίπτωση μετά το Πάσχα.

Διαβάστε περισσότερα στο ethnos.gr

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.