Πράσινη αλυσίδα εκπαίδευσης προστασίας του περιβάλλοντος

Το Skyros προject από τις 6-12 Ιουλίου στη Θερινή Ακαδημία

H περιβαλλοντική εκπαίδευση έχει σημαντικό ρόλο στη λήψη αποφάσεων, με το Skyros Project να στοχεύει σ’ αυτήν, όπως τόνισε η καθηγήτρια Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Κωνσταντίνα Σκαναβή, μιλώντας στο Ράδιο Ένα 102,5 και στον Δημήτρη Καρεκλίδη, με τη θερινή ακαδημία του προγράμματος να «τρέχει» από τις 6 έως και της 12 Ιουλίου.
Η θερινή αποτελεί μέρος του project, όντας δημιούργημα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και του Λιμενικού Ταμείου Σκύρου. «Δρομολογούμε την επίσκεψη φοιτητών και για μία εβδομάδα μένουμε μαζί και φτιάχνουμε τη συνέχεια μίας πράσινης αλυσίδας εκπαίδευσης με βασικές γνώσεις προστασίας του περιβάλλοντος και δεξιότητες για την ενεργή συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων» ανέφερε η κα Σκαναβή, υπογραμμίζοντας ότι στα θέματα περιβάλλοντος δεν υπάρχει πάντα η εύκολη λύση. «Από τη μία έχουμε την προστασία του περιβάλλοντος που συνδέεται με την ποιότητα της καθημερινότητας, και από την άλλη την οικονομική ανάπτυξη που κρίνει την επιβίωση. Είναι σκληρή η απόφαση αλλά το θέμα είναι ότι ο καθένας πρέπει να έχει το δικαίωμα στην επιλογή της βέλτιστης πρακτικής, κατέχοντας κάποιες βασικές γνώσεις για την κατανόηση των διαθέσιμων στοιχείων» συμπλήρωσε μεταξύ άλλων.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι ανεμογεννήτριες σύμφωνα με την κα Σκαναβή. «Θα ταλαιπωρήσουν το περιβάλλον για παράδειγμα, αλλά από τη στιγμή που μπαίνουν έχουν μία διάρκεια ζωής 10-15 ετών και στη συνέχεια αυτοί που τις τοποθέτησαν δίνουν την ευθύνη στην κοινότητα να τις αποσύρει με ένα μικρό αντίτιμο, κάτι που είναι δύσκολο και πολυέξοδο. Την ίδια στιγμή πολλές χώρες προωθούν τις ανεμογεννήτριες εν μέσω θαλάσσης, αλλά έχουν φτιαχτεί και ανεμογεννήτριες που κάπου πρέπει να πωληθούν» ανέφερε χαρακτηριστικά,, τονίζοντας ότι αυτά τα στοιχεία πρέπει να τα γνωρίζουν όλοι για να πάρουν αποφάσεις καθώς και το λάθος είναι κάποιος να μην ξέρει.
Τέλος, η κα Σκαναβή ασχολήθηκε και με το θέμα των υγειονομικών πρωτοκόλλων, όσον αφορά τον Τουρισμό, καθώς από Αρχές Μαρτίου η ίδια και η ερευνητική της ομάδα δημιούργησε προγράμματα για να προτρέπουν θετική στάση και συμπεριφορά και την κατανόηση των διαδικασιών. «Φτιάξαμε ένα πιστοποιημένο πρόγραμμα εκπαίδευσης για τα υγειονομικά πρωτόκολλα και για όσους ασχολούνται με τη φιλοξενία, την εστίαση και τις μεταφορές, με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων να το επιλέγει» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.